Social Media, Trends, Γονείς, Διαδίκτυο, Μη κατηγοριοποιημένο, Οικογένεια, Παιδιά, Συμπεριφορά

Blackout Challenge: Μύθος ή ένας ακόμα κίνδυνος για τα παιδιά μας;

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί στα social media πολλές “προκλήσεις” τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το “Blackout Challenge” στην πλατφόρμα του Τik Tok, στο οποίο το άτομο προκαλεί ασφυξία στον εαυτό του με διάφορους τρόπους, ώσπου να χάσει τις αισθήσεις του και έπειτα ανεβάζει το βίντεο στην αντίστοιχη πλατφόρμα. Το πλέον επικίνδυνο παιχνίδι που έχει εξαπλωθεί μέσω Διαδικτύου στις μικρές ηλικίες, παραλίγο να κοστίσει τη ζωή σε μια 8χρονη μαθήτρια της Γ’ δημοτικού σε σχολείο της βόρειας Ελλάδας, όταν δέχθηκε να κρατήσει την αναπνοή της, προκειμένου να κερδίσει τους συμμαθητές της.Η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και μπορεί να οδηγήσει από μία λιποθυμία, μέχρι και εγκεφαλική βλάβη ή και θάνατο. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιας επικινδυνότητας challenges φτάνουν στα παιδιά, με παράδειγμα το “Choking Game” και το “Pass Out Challenge”, που είχαν γίνει  ήδη viral από το 2008. Ήδη στις ΗΠΑ  καταγράφονται πάνω από 10 θάνατοι που έχουν προκληθεί από το Blackout Challenge, ενώ διερευνάται αν σχετίζεται με την πρόσφατη αυτοκτονία εφήβου.

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε τέτοια challenges στα social media, όπως το Blackout Challenge. Αυτό μπορεί να συνδέεται με τη μεγαλύτερη απήχηση που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μικρότερες ηλικίες. Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία και έχουν προφίλ στα social media. Επίσης, επηρεάζονται περισσότερο από τους συνομηλίκους τους και την επιθυμία τους να αισθάνονται ως μέλη μιας ομάδας. Οπότε, η συμμετοχή τους σε αυτές τις δοκιμασίες τους κάνει να νιώθουν περισσότερο αποδεκτοί.

Τα παιδιά μπορούν ευκολότερα να κάνουν παρορμητικές πράξεις, χωρίς να έχουν σκεφτεί πριν τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγονται. Συχνά σε αυτές τις ηλικίες υπάρχει μεγαλύτερη άγνοια του κινδύνου και των συνεπειών των πράξεών τους. Η άμεση επιβράβευση που παρέχεται με τη μορφή likes και comments είναι συχνά αρκετό κίνητρο για να συμμετέχουν σε επικίνδυνες δοκιμασίες που μπορεί να απειλείται ακόμα και η ζωή τους. Αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι συχνά το δημοφιλές παιδί του σχολείου που συμμετείχε σε αυτό το challenge και κέρδισε εκατοντάδες likes και comments.

Τέτοιες δοκιμασίες κάνουν εμφανείς τους κινδύνους που μπορεί να έχει η λανθασμένη χρήση των social media από άτομα νεαρής ηλικίας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το παιδί και ο έφηβος μπορεί να συνδεθεί με διάφορα άτομα, όχι μόνο γνωστούς, αλλά και άτομα που δεν γνωρίζει. Μπορεί λοιπόν κάποιος άγνωστος να το προσεγγίσει και να το επηρεάσει είτε με πειθώ είτε με απειλές. Το cyber bullying είναι η νέα, ευρέως διαδεδομένη μορφή εκφοβισμού που κυριαρχεί στα social media και μπορεί να είναι επιζήμια για την ευάλωτη ψυχολογία του παιδιού και του εφήβου. Επιπλέον, η επιθυμία για αναγνώριση και αποδοχή είναι πολύ σημαντική και μπορεί να παρασύρει τα παιδιά και τους εφήβους σε επικίνδυνες δοκιμασίες, τόσο για την σωματική, όσο και για την ψυχική τους υγεία.

Ως Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια είναι καθήκον μας η εκπαίδευση και πρόληψη τέτοιων φαινομένων προσφέροντας χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς.

  • Σωστή και έγκυρη ενημέρωση για τη χρήση του Διαδικτύου μέσω της Ψηφιακής Ακαδημίας και των ημερίδων που διοργανώνονται από το Ινστιτούτο
  • Εκμάθηση από τους γονείς ψηφιακών δεξιοτήτων, ώστε να προστατεύουν το παιδί από κινδύνους του διαδικτύου
  • Καλή και υγιής σχέση γονέα- παιδιού και ανοιχτός διάλογος
  • Γονικός έλεγχος σε εφαρμογές όπου συνίσταται
  • Καθιέρωση ορίου ηλικίας για τη χρήση των social media από το παιδί