Κοινωνία

Δελτίο Τύπου | Τεράστια επιτυχία στην πρώτη Ημερίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του CSI Institute στη Γλυφάδα

Πλήθος κόσμου αγκάλιασε την ένωση των δυνάμεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), στην πρώτη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση του Υπουργείου και του Ινστιτούτου την Πέμπτη 12.05.2022, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Μελίνα Μερκούρη, στην Άνω Γλυφάδα.

Τίτλος της ημερίδας ήταν «Κίνδυνοι και κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο: Πως να προστατέψετε τα παιδιά σας». Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η κατάρτιση των πολιτών για τους κινδύνους του διαδικτύου και τους κανόνες ασφαλούς διαδικτυακής πλοήγησης, παρουσία μεταξύ άλλων,  των παρακάτω επισήμων: τη Διευθύντρια Πολιτικού Γραφείου, Στρατηγό κ. Κορώνη Κωνσταντία, τον Υποστράτηγο κ. Μπαλλά Γεώργιο, Διευθυντού Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, τον Ταξίαρχο Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Ν/Α Αττικής κ. Παπαγγελή Άγγελο, τον Γενικό Γραμματέα Εξωτερικών Φρουρών Καταστημάτων Κράτησης κ. Γεώργιο Στιβακτάκη, καθώς και την Αστυνόμο Β’, Διοικήτρια του Τμήματος Ασφάλειας Ελληνικού Αργυρούπολης, κ. Μαλαβάζου Αθανασία.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε πως προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια των πολιτών και ιδιαιτέρως των παιδιών μας, καθώς αυτά είναι που περνούν τις περισσότερες ώρες στο διαδίκτυο. Επεσήμανε το σημαντικό ρόλο και το έργο του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια στον αγώνα για την εγκαθίδρυση της ασφαλούς πλοήγησης των παιδιών στο διαδίκτυο, μέσω της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσής τους και της πρόληψης γύρω από κάθε διαδικτυακή απειλή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας δεσμών φιλίας με τα παιδιά μας, όπως και στην ενημέρωσή τους προκειμένου να τα κρατήσουμε ασφαλή από ενδεχόμενους κινδύνους.  Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώνει τις δυνάμεις του με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια, δεδομένου ότι το διαδίκτυο αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο που πρέπει, ωστόσο, να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά, συνειδητά και έμμετρα.

Σε ανάλογο τόνο, ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας κ. Μανώλης Σφακιανάκης, εξέφρασε δημοσίως τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο, τον πρώτο Υπουργό που έμπρακτα στηρίζει το όραμά του. Εξέφρασε, επιπλέον, την ανησυχία του σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, δίνοντας συμβουλές για την σωστή χρήση του με άκρως κατατοπιστικά παραδείγματα και τονίζοντας τη σπουδαιότητα χρήσης του διαδικτύου με σύνεση και όρια.

Η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Διευθύντρια του CSI Institute, κ. Καλλιόπη Ιωάννου, στα πλαίσια του λόγου της ανέφερε πως στο διαδίκτυο ενήλικες και παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές επαφές. Ωστόσο, ελλοχεύουν κίνδυνοι κατά τη χρήση του, με πιο συχνό το φαινόμενο του “grooming”. Έδωσε έμφαση στη στενή σχέση που πρέπει να αναπτύξουν οι γονείς με τα παιδιά τους έτσι ώστε τα παιδιά να μη φοβούνται να εκφραστούν ελεύθερα για αυτά που τους απασχολούν, ενώ επεσήμανε πως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της ελληνικής οικογένειας καθώς οι σύγχρονοι γονείς κάνουν τα πάντα για να μη λείψει τίποτα από τα παιδιά τους, και στο τέλος λείπουν οι ίδιοι.

Τέλος, αναφέρθηκε στον εθελοντικό χαρακτήρα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, ευχαριστώντας τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο που αφουγκράστηκε τους αφιλοκερδείς αγώνες του Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια την τελευταία πενταετία, ενώ προέτρεψε και άλλους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα του.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εν λόγω ημερίδας, η δεύτερη προγραμματισμένη ημερίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα λάβει χώρα την Πέμπτη 19.5.2022 και ώρα 18.00 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης.

Είσοδος ελεύθερη