Απάτες, Διαδίκτυο

Είναι η Agel League απάτη;

Με την εισχώρηση όλο και περισσότερων τεχνολογικών μέσων και εταιρειών προώθησης στο διαδίκτυο, έχει εμφανιστεί ένα νέο μοντέλο marketing, το Affiliate Marketing. Αυτό είναι και η συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία δηλώνει ότι αποτελεί δίαυλο μεταξύ των εμπόρων και των αγοραστών και υπόσχεται μεγάλο κέρδος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όπου μέσω προμηθειών, τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα στην Agel League εισπράττουν ένα εικονικό ποσό με κάθε αγορά ή προώθηση προϊόντων. Εξαιτίας της απήχησης που προκαλεί αυτή η πλατφόρμα, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αλλά και με την ιδέα του εύκολου κέρδους, έχει δημιουργηθεί ένα αίσθημα αξιοπιστίας γύρω από τις πρακτικές της.

Καθώς η Agel-League παρουσιάζεται ως μία πλατφόρμα που εξασφαλίζει ένα έξτρα εισόδημα, παρακινεί τα μέλη της, με την εγγραφή τους να καταθέσουν αρχικά ένα χρηματικό ποσό, το οποίο υπόσχεται πως θα αυξηθεί με την συμμετοχή τους στην προώθηση των προϊόντων της πλατφόρμας. Καθώς υπόσχεται γρήγορο και εύκολο κέρδος, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί ο χρήστης και να καταβάλει τα χρήματα που του ζητούνται, με κίνδυνο να διαπιστώσει αργότερα, πώς ίσως δεν μπορούν να του επιστραφούν, ούτε και να εισπράξει το εικονικό ποσό που κέρδισε. Ακόμη, η Agel-League ζητά τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη κατά την εγγραφή.

Πώς μπορούμε λοιπόν να είμαστε σίγουροι αλλά και να προστατευτούμε από τέτοιες πρακτικές;

  • Σε καμία περίπτωση δεν παρέχουμε τα προσωπικά μας στοιχεία, όπως αριθμό κινητού τηλεφώνου, αριθμό ταυτότητας, διαβατηρίου, διπλώματος οδήγησης, αριθμούς προσωπικών καρτών και τραπέζης κ.λπ. εάν δεν είμαστε 100% σίγουροι για την αξιοπιστία της εταιρείας που τα ζητά και αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε με μία σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο ή ακόμη συμβουλευόμενοι έναν έγκριτο σύμβουλο επενδύσεων.
  • Δίνοντας τα στοιχεία μας δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξουν αυτά, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτά να διαγραφούν αργότερα, καθώς και να αναιρεθεί η πράξη μας, κυρίως όταν η εταιρεία είναι αναμφιβόλου αξιοπιστίας.
  • Καθώς οι ηλεκτρονικές απάτες είναι σύνηθες φαινόμενο, είναι σημαντικό πριν κατεβάσουμε κάποια εφαρμογή ή πριν εγγραφούμε σε κάποια πλατφόρμα να ελέγχουμε την αξιοπιστία της, όπως αναφέραμε παραπάνω και να είμαστε υποψιασμένοι ότι ασφάλεια στο διαδίκτυο δεν υπάρχει και «ότι λάμπει δεν είναι ΠΑΝΤΑ χρυσός».
The following two tabs change content below.

Παντελής Ταμπακόπουλος

Είμαι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Διακλαδικής Σχολής Προγραμματιστών Η/Υ και του NATO Communications and Information Systems School στην Λατίνα της Ιταλίας με ειδικότητα στην Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων (Infosec). Διετέλεσα Προϊστάμενος συστημάτων υποστήριξης πληροφορικής στο ΝΑΤΟ και στο ΓΕΣ, Επιτελής Πληροφορικής & Information Security Officer της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σύμβουλος αντιμετώπισης κρίσεων και ειδικών Καταστάσεων και Εθνικός Αντιπρόσωπος στην Finabel (Ευρωπαϊκή Ένωση). Είμαι Certified partner της Digital Shadows, έχω λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια με θέμα την ασφάλεια πληροφορικής και από το 2016 ασχολούμαι ως σύμβουλος ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων.