Οικογένεια, Παιδιά, Τεχνολογία

Εφαρμογές εντοπισμού στις συσκευές των παιδιών

Ο διάλογος για το αν ο γονέας θα πρέπει να εγκαταστήσει εφαρμογές εντοπισμού στο κινητό τηλέφωνο του παιδιού του είναι έντονος και διαρκής. Κάποιοι γονείς θεωρούν πως μία τέτοια εφαρμογή ισούται με κατασκοπεία και προτιμούν να χτίσουν την εμπιστοσύνη με το παιδί τους χωρίς τις εφαρμογές εντοπισμού ενώ άλλοι γονείς επιλέγουν αυτές τις εφαρμογές καθώς έτσι αισθάνονται ασφαλείς έχοντας τη δυνατότητα να γνωρίζουν την τοποθεσία που βρίσκεται το παιδί τους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Όλοι οι γονείς καλούνται να πάρουν αποφάσεις για αυτό που θεωρούν πως είναι το καλύτερο για το παιδί τους,έτσι το θέμα της εγκατάστασης και χρήσης των εφαρμογών εντοπισμού ή όχι αποτελεί μία ακόμα απόφαση τέτοιου είδους.

Λόγοι για να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές εντοπισμού

Ίσως χρειαστεί να επιβεβαιώσετε πως το παιδί σας έφτασε με ασφάλεια στο σχολείο που πήγε με τα πόδια ή χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης κάποιοι γονείς λόγω εργασίας ίσως να μην βρίσκονται στο σπίτι τους όταν το παιδί γυρνάει από το σχολείο με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές εντοπισμού για να βεβαιωθούν πως το παιδί επέστρεψε με ασφάλεια.

Ένας άλλος λόγος που οι γονείς χρησιμοποιούν τις εφαρμογές τοποθεσίας είναι για να αισθάνονται ασφάλεια γνωρίζοντας το που βρίσκεται το παιδί τους, ιδιαίτερα αν αυτό έχει μία πιο “έντονη” κοινωνική ζωή.

Στην σημερινή εποχή πολλές από τις δραστηριότητες πραγματοποιούνται online. Οι γνωριμίες είναι μέσα σε αυτές τις δραστηριότητες και δυστυχώς υπάρχουν άτομα με όχι τόσο καλές προθέσεις στον κόσμο του διαδικτύου. Γνωρίζοντας την τοποθεσία που βρίσκεται ένα παιδί πιθανόν να ‘ειδοποιήσει’ τους γονείς για κάποια ύποπτη συνάντηση ή δραστηριότητα.

Λόγοι για να Μην χρησιμοποιήσετε εφαρμογές εντοπισμού

Κάποιες από τις εταιρείες που αναπτύσσουν και πωλούν αυτές τις εφαρμογές εντοπισμού δυστυχώς δεν έχουν σαν προτεραιότητα την ασφάλεια του παιδιού αλλά το κέρδος που θα αποκομίσουν από την συλλογή δεδομένων από την συσκευή και την πώληση αυτών σε άλλες εταιρείες όπως για παράδειγμα εταιρείες προώθησης προϊόντων. Επίσης, τα όποια δεδομένα προέρχονται από την χρήση αυτών των εφαρμογών υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσουν καθώς κάποιες από τις εταιρείες δεν έχουν ισχυρή πολιτική απορρήτου. Τέλος, ίσως και ο πιο σημαντικός λόγος για να μην χρησιμοποιηθούν εφαρμογές εντοπισμού είναι οι πιθανές ρήξεις που μπορεί να προκληθούν στη σχέση εμπιστοσύνης γονέα και παιδιού.

Δημοφιλείς εφαρμογές εντοπισμού/τοποθεσίας

Apple Family Sharing: Με αυτήν την εφαρμογή ενεργοποιούνται οι υπηρεσίες τοποθεσίας αφού διαμορφωθούν οι συσκευές τις οικογένειας. Ο τρόπος ενεργοποίησης της οικογενειακής κοινής χρήσης( Family Sharing) είναι ο εξής:

  1. Ρυθμίσεις> (όνομα συσκευής)>
  2. Οικογενειακή κοινή χρήση> Κοινοποίηση τοποθεσίας

Microsoft Family Safety App: Χρησιμοποιήστε την συσκευή του παιδιού σας για να δείτε την τοποθεσία που βρίσκεται σε χάρτη. Μπορείτε να ορίσετε συχνά επισκεπτόμενα μέρη όπως για παράδειγμα το σχολείο. Αυτή η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο με συνδρομή στο Microsoft 365.

Family Link App: Η εφαρμογή Family Link της Google επιτρέπει τον εντοπισμό της συσκευής του παιδιού μέσα από τις ρυθμίσεις. Αυτή η δυνατότητα είναι απενεργοποιημένη. Ο γονέας θα πρέπει να την ενεργοποιήσει προκειμένου να την χρησιμοποιήσει. Η συγκεκριμένη εφαρμογή δουλεύει καλύτερα σε συσκευές με λογισμικό Android.

Life360: Αυτή είναι μία δημοφιλής εφαρμογή και χρησιμοποιείται από πολλές οικογένειες. Παρέχει τις τοποθεσίες των μελών της οικογένειας σε χάρτη, ενημερώνει με ειδοποιήσεις όταν για παράδειγμα φτάνει ή φεύγει από το σχολείο. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα για προσωπικό chat μεταξύ των μελών της οικογένειας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου και από συσκευές με λογισμικό Android και Apple.

Πηγή: thetechmum.com