Κοινωνία, Ψυχική υγεία

Δύναμη ψυχής , έννοιες «αφοπλιστικές»

Όταν η δύναμη συνοδεύεται από κατανόηση, τα αποτελέσματα είναι αφοπλιστικά…!

«Πύρινη κόλαση η χώρα», «η Ελλάδα φλέγεται», «Ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα έχουν πλήξει τη χώρα», «Πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν καθημερινή μάχη με τη φωτιά», μόνοι μερικοί από τους πολυπληθείς τίτλους που πέρα από δέος, πόνο και θλίψη, προκαλούν και ένα τεράστιο γιατί, κάπου μέσα βαθιά στις ψυχές όλων μας. Ένα «γιατί», που δύσκολα μπορεί να το απαντήσει κάποιος, μία λέξη που ταλανίζει χιλιάδες ανθρώπους, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο, γιατί ακόμα και το δευτερόλεπτο μοιάζει με αιώνα, ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που όλοι βιώνουμε. «Μια εικόνα χίλιες λέξεις», λένε… φράση που στη προκειμένη περίπτωση φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα.

Πρώτο θέμα, σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, σε όλες τις ειδησεογραφικές σελίδες της Ελλάδας ακόμα και του εξωτερικού, βρέθηκε η Ελλάδα. Μία χώρα που, τρία χρόνια μετά την καταστροφή στο Μάτι (23 Ιουλίου 2018), κλήθηκε να αντιμετωπίσει άλλη μία ολοσχερή καταστροφή. Γεγονότα που ξύπνησαν αναμνήσεις… αναμνήσεις που όλοι μας προσπαθούμε να κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αλλά που πάντα θα θυμόμαστε και πάντα θα ανακαλούμε στη μνήμη μας. Ματωμένα βλέμματα, αόρατες κραυγές, ψεύτικα χαμόγελα… Όλα έρχονται σαν υπενθύμιση στο μυαλό.

«Κόκκινες εικόνες», εξαντλημένοι άνθρωποι, δασικές εκτάσεις και σπίτια να καίγονται, πυροσβέστες να παλεύουν με το ‘‘κόκκινο θηρίο’’ που δεν λέει να σωπάσει, πονεμένες ψυχές με ένα βλέμμα που ραγίζει καρδιές, είναι λίγα από αυτά που κληθήκαμε να αντικρίσουμε ξανά τις τελευταίες μέρες, σε φωτογραφίες, εικόνες αλλά και βίντεο. Η μοίρα, η φύση και η ζωή, μας φύλαγαν, για μία ακόμη φορά, μια δυσάρεστη έκπληξη που κανείς από μας δεν φανταζόταν ότι θα ξανά ζήσει. Μόνο που αυτή τη φορά τα πύρινα μέτωπα ήταν τόσα, που ο ανθρώπινος νους δεν μπορούσε να χωρέσει…  

Εδώ λοιπόν, έρχεται ως σύμμαχος, σε όλο αυτόν τον αγώνα που όλοι μαζί καλούμαστε να δώσουμε, η «δύναμη ψυχής» που ο καθένας από μας έχει χαραγμένη μέσα του. Είναι αυτή που ωθεί τον άνθρωπο να παλέψει για τη ζωή, για τη δική του και των άλλων, για την ιδιωτική του περιουσία, για τους συνανθρώπους του που παλεύουν να σώσουν ό,τι μπορούν. Είναι αυτή που κρατάει τον άνθρωπο ώστε να μην «σπάσει» τα επόμενα κρίσιμα λεπτά, αλλά και να μην βγάλει την οργή που τον ‘‘τρώει’’ για όλη αυτή την δυσχερή κατάσταση που βιώνει τις τελευταίες μέρες η χώρα μας.

Άνθρωπε κράτα γερά… ξέρω έχεις κουραστεί, νιώθεις εγκλωβισμένος, απογοητευμένος και εξουθενωμένος. Όμως, μην ξεχνάς ότι μέσα σου έχεις μια δύναμη ως απόθεμα, αυτή για να μπορείς να αντιμετωπίζεις κάθε δύσκολη και απαιτητική κατάσταση. Η δύναμη που κρύβεται στην όμορφη ψυχή σου… κρύβεται στη θέλησή σου να πολεμάς, γιατί στη ζωή σου έχεις μάθει να είσαι πολεμιστής και να μην τα παρατάς. Κλάψε, φώναξε, ξέσπασε, σώπασε, αναρωτήσου… Όμως, συνέχισε…  

Γινόμαστε όλοι Ένα – μια γροθιά – μια αγκαλιά! Μάθε λοιπόν, να διαβάζεις το βλέμμα, γιατί μόνο τότε θα ακούσεις την πραγματική φωνή, αυτό που καθένας θέλει να φωνάξει με όλη του τη δύναμη, του ανθρώπου που έχει καεί το σπίτι του, έχει χάσει το κατοικίδιό του, έχει χάσει συνάνθρωπό του, έχει χάσει ένα κομμάτι από τη ζωή του.

Τεράστια ευγνωμοσύνη για όλους όσους συμμετείχαν και έδωσαν «μάχη ζωής», για να είμαστε όλοι εμείς ασφαλείς.         

Να σέβεστε τους ανθρώπους που παραμένουν δυνατοί, ενώ έχουν κάθε δικαίωμα να λυγίσουν.

Μην το βάζεις κάτω, συνέχισε να αγωνίζεσαι.

Να θυμάσαι… την μεγαλύτερη δύναμη την έχει η ψυχή!