Διαδικτυακές απειλές

Doxxing: Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

Το doxxing συνιστά διαδικτυακή επίθεση, κατά την οποία, άτομα που θέλουν να βλάψουν ορισμένους ανθρώπους, διαρρέουν προσωπικό υλικό τους στο διαδίκτυο. Ο όρος <<dox>> αποτελεί άτυπη μορφή του <<docs>> (documents, έγγραφα) και υποδηλώνει τη μη συναινετική δημοσίευση αρχείων στο διαδίκτυο. Αρχείων που αφορούν άμεσα το άτομο το οποίο πέφτει θύμα αυτής της επίθεσης και περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες του. Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι δεν είναι δύσκολο να πέσετε θύμα doxxing τη σήμερον ημέρα. Αρκεί απλά να έχετε λογαριασμό στο διαδίκτυο και να κάνετε τυπική χρήση του. Τα παραδείγματα πολλά και ποικίλα. Από τη δημοσίευση του τηλεφώνου μιας γυναίκας σε μια ψεύτικη αγγελία για σεξ, τη δημοσιοποίηση μη συναινετικής πορνογραφίας μέχρι και τη διαρροή της διεύθυνσης ενός gamer ύστερα από την αναπαραγωγή ενός βιντεοπαιχνιδιού. Όλα τα παραπάνω αποτελούν φυσικά πράξεις εκδίκησης, εκφοβισμού, εκβιασμού και διαδικτυακής διαπόμπευσης. Υπάρχουν τρόποι να προστατευτείτε; Σύμφωνα με την εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET, υπάρχουν τρόποι και τους παραθέτουμε παρακάτω: 

 1. Σταματήστε να μοιράζεστε προσωπικές σας πληροφορίες στο διαδίκτυο.  
 2. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για να ασφαλίσετε τους λογαριασμούς σας. 
 3. Σε καμία περίπτωση μην πατάτε σε συνδέσμους (links) αμφίβολης αξιοπιστίας. 
 4. Διατηρήστε ιδιωτικούς τους λογαριασμούς σας και αποφύγετε τις πολλές αλληλεπιδράσεις στο διαδίκτυο. 
 5. Ασφαλίστε τους λογαριασμούς σας με ισχυρούς κωδικούς. 
 6. Βεβαιωθείτε ότι οι κλήσεις σας είναι ιδιωτικές και κρυπτογραφημένες. 

Σε περίπτωση ωστόσο που δεν καταφέρατε να αποτρέψετε τη διαρροή πληροφοριών σας και πέσατε θύμα doxxing, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε. Συγκεκριμένα:

 1. Μπλοκάρετε και αναφέρετε τον θύτη. 
 2. Φυλάξτε αποδεικτικά στοιχεία τα οποία μπορούν να φανούν χρήσιμα για την πορεία και την κατάληξη της υπόθεσής σας. 
 3. Ενημερώστε οικεία σας πρόσωπα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχει διαρρεύσει η διεύθυνσή σας. 
 4. Επικοινωνήστε με τις αστυνομικές αρχές, εάν καταλάβετε ότι απειλείται η σωματική σας ακεραιότητα. 
 5. Η διαρροή προσωπικών πληροφοριών ενδέχεται να βλάψει σοβαρά την ψυχική σας υγεία. Έτσι, είναι σημαντική η επικοινωνία με φορείς ψυχικής υγείας που ειδικεύονται στο ηλεκτρονικό τραύμα και ελαχιστοποιούν την ένταση του . 

Παρά το γεγονός ότι το doxxing από μόνο του μπορεί να μην αποτελεί έγκλημα, συζητείται το ενδεχόμενο ποινικοποίησής του για την προστασία των θυμάτων. Για την ώρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να έχουμε επίγνωση των κίνδυνων που κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούμε με φειδώ και προσοχή το διαδίκτυο. 

Πηγή: https: www.cnn.gr