Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο, Εγκλήματα

Ο ρόλος της τεχνολογίας στο human trafficking

Συγκλόνισε την κοινή γνώμη ένα ακόμη περιστατικό παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης με θύμα ένα 12χρονο κορίτσι στα Σεπόλια. Ένας 53χρονος φαίνεται να εξέδιδε το κορίτσι και να το βίαζε επί τέσσερις μήνες, όταν το παιδί δεν είχε σχολείο και πήγαινε να δουλέψει στο μαγαζί του. Σοκαριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι πάνω από 200 άτομα ήταν στην αναμονή για να κλείσουν ραντεβού με το ανήλικο κορίτσι ενώ και ο ίδιος ο 53χρονος μαστροπός είχε πολλές φορές επαφές μαζί της και υπό την απειλή όπλου. Από τους άνδρες που την βίαζαν μόνο 10 αρνήθηκαν τελικά το ραντεβού μαζί της λόγω της ηλικίας της.

Ο άντρας αυτός κατέγραφε τις σεξουαλικές επαφές που είχε με το ανήλικο κορίτσι και τις αναρτούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ φέρεται να ανάγκαζε την ίδια την 12χρονη να τραβάει βίντεο τον εαυτό της χωρίς ρούχα και να του τα στέλνει. Έτσι, με το υλικό αυτό ο 53χρονος μπορούσε να εκδίδει την 12χρονη. 

Το σκοτεινό διαδίκτυο

Σύμφωνα με τις έρευνες, η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά ολοένα και αυξάνεται. Σήμερα τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν έναν στους τρεις χρήστες του διαδικτύου, ενώ τα όρια μεταξύ φυσικού και διαδικτυακού χώρου γίνονται ολοένα και πιο αχνά. Ο ψηφιακός κόσμος, αν και προσφέρει πολλά εργαλεία εύρεσης των θυμάτων και των εγκληματιών, δίνει εργαλεία στους παραβάτες που διευκολύνουν τη δράση τους. 

Το διαδίκτυο έχει γίνει αποδέκτης πολλών παράνομων υποθέσεων και φιλοξενεί χιλιάδες άρρωστα μυαλά. Η πιο τρανή απόδειξη είναι το σκοτεινό διαδίκτυο (γνωστό και ως dark web), ένας ανώνυμος διαδικτυακός ιστός, στον οποίον έχουν πρόσβαση μόνο σκιώδεις χρήστες. Ελεύθερη είσοδο έχουν οι χρήστες και σε κρυφές υπηρεσίες. Αποτελείται από τα αποκαλούμενα σκοτεινά δίκτυα ή darknet, συνήθως δίκτυα επικάλυψης, που προσεγγίζονται με συγκεκριμένο λογισμικό και άδειες με τη συχνή χρήση πρωτοκόλλων και θυρών που απαντώνται σε μη τυποποιημένες επικοινωνίες.

Παρόλο που η χρήση του είναι διττή μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί και για καλό και για κακό σκοπό, δυστυχώς λειτουργεί σαν χώρος αναπαραγωγής προπαγάνδας, ακραίων συμπεριφορών και παράνομων υλικών. Το σκοτεινό διαδίκτυο έχει χρησιμοποιηθεί για εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας, το hacking, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οι πωλήσεις όπλων και ναρκωτικών. Αποτελεί τον ασφαλέστερο χώρο για τους παιδόφιλους και για τους διακινητές παιδικής πορνογραφίας. Ενώ ακόμη περιέχει ανηλίκους να γίνονται πραγματικοί σκλάβοι του σεξ και όχι μόνο. Φυσικά, τα πρόσωπα που φαίνονται στα βίντεο αυτά είναι ανήλικοι και ενήλικες που φαίνονται να είναι θύματα σωματεμπορίας.

Πως όμως κάποιοι καταφέρνουν να αποπλανήσουν ένα παιδί και πως τελικά συντηρούν αυτήν την αρρωστημένη σχέση; 

Το human trafficking ξεκινάει με την στοχοποίηση του θύματος. Οι δράστες δείχνουν ενδιαφέρον για νεαρά άτομα, σε σχετικά ευάλωτη ηλικία για να είναι πιο δεκτικά στην χειραγώγηση. Στην αρχή, θα φροντίσουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και ένα είδος προτίμησης στο θύμα για να κερδίσουν την εύνοιά του.

Στη συνέχεια ο μαστροπός  θα προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού. Συλλέγει πληροφορίες για τη ζωή, τα ενδιαφέροντά του, τις ανάγκες του και βασίζεται σε αυτά για να οικοδομήσει μια στενή σχέση όπου το θύμα νιώθει ότι ο δράστης είναι φίλος, τον αγαπάει , τον εμπιστεύεται και μπορεί να τον φροντίσει. Η εξασφάλιση της εμπιστοσύνης και της οικειότητας αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου του του δράστη, που όπως αναφέραμε είναι η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση του θύματος.

Η κάλυψη των αναγκών και η προσφορά δώρων αποτελεί το επόμενο βήμα. Ο δράστης τείνει να προσφέρει δώρα ή χρήματα όπως, ακριβά ρούχα, κοσμήματα στο θύμα. Η αγορά κινητού τηλεφώνου είναι επίσης συνήθης καθώς έτσι εξασφαλίζει και την προσωπική επικοινωνία με το θύμα. Η κάλυψη αναγκών μπορεί να περιλαμβάνει επίσης χάρες, κοπλιμέντα ή συναισθηματική υποστήριξη και αυξημένη προσοχή.

Από αυτό το σημείο και μετά, ο δράστης προχωράει σε προσπάθεια απομόνωσης του θύματος. Ο δράστης χρησιμοποιεί τακτικές απομόνωσης για να ενισχύσει τη σχέση του με το παιδί. Ο θύτης μπορεί να ενισχύσει τη σχέση με το παιδί καλλιεργώντας την αίσθηση ότι αγαπάει και κατανοεί το παιδί με τρόπο που οι άλλοι δεν μπορούν. Θέλει να διατηρήσει την επαφή με τον στόχο του και ακόμη και να τον απομονώσει από τα υποστηρικτικά του δίκτυα.

Όταν πλέον έχει δομηθεί μια στενή σχέση ανάμεσα σε δράστη και θύμα, ξεκινάει η σεξουαλικοποίηση της σχέσης. Ο δράστης θα ξεκινήσει σταδιακά να εισάγει συζητήσεις γύρω από το σεξ, ίσως τους προτείνει να εξερευνήσουν το πορνό ή να παρακολουθήσουν σεξουαλικές πράξεις. Μπορεί ακόμα και να ζητάει φωτογραφίες και βίντεο όπου το θύμα μπορεί να είναι γυμνό ή να επιδίδεται σε κάποια σεξουαλική δραστηριότητα αν διαπιστώσει ότι το θύμα είναι δεκτικό στις απαιτήσεις του.

Έχουμε πλέον φτάσει στην φάση της ίδιας της σεξουαλικής κακοποίησης. Το παιδί ή ο νεαρός μπορεί να αναγκαστεί να κάνει σεξ με άλλους είτε με βία είτε με πειθώ. Οι δράστες μπορούν να πείσουν τα θύματά τους να προβούν σε σεξουαλικές δραστηριότητες, όπως να κινηματογραφούνται να εκτελούν σεξουαλικές πράξεις, χρησιμοποιώντας συναισθηματικό εκβιασμό και κάνοντας το να ακούγεται φυσιολογικό. Μόλις συμβεί σεξουαλική κακοποίηση, οι δράστες συνήθως χρησιμοποιούν μυστικότητα, κατηγορούν και απειλές για να διατηρήσουν τη συμμετοχή του παιδιού και τη συνεχή σιωπή. Για να διατηρήσουν τον έλεγχο, οι δράστες χρησιμοποιούν συναισθηματική χειραγώγηση. Το παιδί μπορεί να αισθάνεται ότι η απώλεια της σχέσης ή οι συνέπειες της αποκάλυψής της, θα είναι πιο επιζήμια και ταπεινωτικά από τη συνέχιση της ανθυγιεινής σχέσης. Επιπλέον οι δράστες δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απειλές για την σωματική ακεραιότητα του θύματος ή της οικογένειας του σε περίπτωση που εκείνο θελήσει να ξεφύγει.

Πως μπορεί ένα παιδί να προστατευθεί από αυτό το σκοτεινό κύκλωμα;

Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον μακριά από την κακοποίηση. Η ενδελεχής συζήτηση με τα παιδιά για την περιποίηση και την προστασία τους από τη σεξουαλική κακοποίηση είναι μέρος της δημιουργίας ενός ασφαλούς χώρου που θα βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν και να ευδοκιμήσουν.

Τι μηνύματα θα πρέπει να περάσετε στο παιδί σας;

  • Κάνετε μια συζήτηση με τα παιδιά σας σχετικά με τους κινδύνους από τους κακοποιούς του διαδικτύου. Σιγουρευτείτε ότι έχουν καταλάβει καλά ότι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα σε ποιους μιλάνε στο διαδίκτυο και ότι δεν πρέπει να αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους δεδομένα όταν μιλάνε με αγνώστους.
  • Πείτε στα παιδιά σας ότι μπορούν πάντα να ζητήσουν τη βοήθειά σας για οποιοδήποτε πρόβλημα, ό,τι κι’ αν είναι αυτό.
  • Αν πιστεύετε ή αν έχετε ενδείξεις ότι το παιδί σας κινδυνεύει, μην διστάσετε να ζητήστε βοήθεια και υποστήριξη από το σχολείο του, έναν κοινωνικό λειτουργό ή την αστυνομία.
  • Πείτε τους ότι είναι εντελώς φυσιολογικό να  έχουν αυτήν την έμφυτη περιέργεια για το σεξ και ότι χρειαστούν μπορούν να απευθυνθούν σε εσάς.

Μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να μπλοκάρετε ακατάλληλο περιεχόμενο:

  • Βάλτε φίλτρα για να μπλοκάρετε ακατάλληλο περιεχόμενο όπως η πορνογραφία. Ο ISP σας (πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου) θα πρέπει να σας παρέχει δωρεάν γονικούς ελέγχους, όπως θα πρέπει να κάνουν και οι περισσότερες κονσόλες παιχνιδιών.
  • Ρυθμίστε τη λειτουργία του Google σε “ασφαλή” έτσι ώστε τα παιδιά σας να μην βλέπουν άθελά τους ακατάλληλο περιεχόμενο στα αποτελέσματα μια αναζήτησης.
  • Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα για μπλοκάρισμα διαφημίσεων για να εμποδίσετε ιούς που πιθανόν να έχουν ακατάλληλο περιεχόμενο.
  • Κάντε μια συζήτηση με τα παιδιά σας σχετικά με τις μεγάλες απειλές που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο σήμερα. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι ξέρουν τι είναι μια επίθεση ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing), ή πώς είναι ένας αναξιόπιστος ιστότοπος με παιχνίδια, έτσι ώστε να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να μην πέφτουν στις παγίδες των απατεώνων του διαδικτύου.
  • Σιγουρευτείτε επίσης ότι κρατούν τη μυστικότητα όλων των προσωπικών δεδομένων και ότι δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν στο διαδίκτυο το πλήρες όνομά τους, τον αριθμό του τηλεφώνου τους, τη διεύθυνσή τους ή το σχολείο που πηγαίνουν.
  • Μιλήστε με τα παιδιά σας για τους κωδικούς πρόσβασης. Το να έχουν έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης είναι το πρώτο και το καλύτερο μέτρο για να αποφύγουν το χακάρισμα και την κλοπή ταυτότητας. Η χρήση μιας ασφαλούς γεννήτριας κωδικών πρόσβασης όπως αυτή που εμείς έχουμε δημιουργήσει, είναι ό,τι πρέπει γι’ αυτή την περίπτωση.
  • Πείτε στα παιδιά σας να αποφεύγουν τη χρήση των δημοσίων WiFi – αφού αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στις συσκευές τους.

 Τι μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον:

  • Εγκαταστήστε ένα ισχυρό πρόγραμμα antivirus στον υπολογιστή του σπιτιού σας και στις συσκευές που χρησιμοποιούν όλα τα μέλη της οικογένειάς σας.
  • Σκεφτείτε την εγκατάσταση ενός VPN στον υπολογιστή σας. Ένα VPN, ή αλλιώς, ένα Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο – Virtual Private Network, κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας και κάνει ανώνυμη την περιήγησή σας στο διαδίκτυο. Αυτό δυσκολεύει τους χάκερ στο να έχουν πρόσβαση και να κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα και ό,τι άλλο θέλετε να κρατήσετε μυστικό.
  • Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα για το μπλοκάρισμα των διαφημίσεων έτσι ώστε τα παιδιά σας να μην έρχονται αντιμέτωπα με παραπλανητικές διαφημίσεις που τα ενθαρρύνουν να κατεβάσουν κακόβουλα προγράμματα στον υπολογιστή σας.
  • Αν τα παιδιά σας έχουν smartphones, βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις ασφαλείας έχουν τεθεί στο μέγιστο.

Δυστυχώς, στις ημέρες μας η ασυδωσία που προσφέρει το διαδίκτυο στους  χρήστες του, έχει δώσει το πράσινο φως σε επίδοξους κακοποιητές να ικανοποιήσουν τις σκοτεινές τους φαντασιώσεις. Η συστηματική αδιαφορία  της κοινωνίας και ο  απρόσωπος χαρακτήρας του διαδικτύου έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να  εθελοτυφλούν σε αυτά τα ζητήματα και να κλείνουν τα μάτια σε κακοποιητικές συμπεριφορές, ενώ η κοινωνία έχει παραλείψει να λάβει δραστικά μέτρα για την πάταξη τέτοιων πάρανομων πράξεων.

Πηγές:

www.tovima.gr

ecpat.org

www.education.vic.gov.au

www.unodc.org