Τεχνολογία

Διαστημικός τουρισμός: απειλή ή ευλογία για το περιβάλλον;

Για πολλούς, η άνοδος του διαστημικού τουρισμού και η εμπορική εκμετάλλευσή του είναι μια πράξη επίδειξης πλούτου και δύναμης. Εν μέσω αρκετών παγκόσμιων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και μιας πανδημίας, οι δισεκατομμυριούχοι ξοδεύουν τα χρήματά τους για την εκτόξευσή τους στο διάστημα για διασκέδαση. Όταν ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το πρώτο του διαστημικό ταξίδι  την Τρίτη ότι οι πελάτες και οι υπάλληλοι της Amazon «πλήρωσαν» για την πτήση του, αυτό ενέτεινε την κριτική.

Όμως οι επικριτές δεν θα αποτρέψουν τον Jeff Bezos και τους υπόλοιπους δισεκατομμυριούχους από το να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους για την κατάκτηση του διαστήματος. Ο διαστημικός τουρισμός είναι πλέον πραγματικότητα για τους ανθρώπους που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά – και, δυστυχώς, θα έχει επιπτώσεις για όλους στη Γη.

Στην πραγματικότητα, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η αγορά αυτών των ταξιδιών είναι ήδη αρκετά μεγάλη, ώστε να συνεχίσουν να συμβαίνουν. Η εταιρεία διαστημικής πτήσης του Jeff Bezos, Blue Origin, έχει ήδη προγραμματίσει δύο ακόμη ταξίδια φέτος, ενώ η Virgin Galactic, η διαστημική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Richard Branson, έχει τουλάχιστον 600 άτομα που έχουν ήδη πληρώσει περίπου 250.000 $ το καθένα για μελλοντικά εισιτήρια στο διαστημικό αεροπλάνο.

Τώρα, καθώς η εμπορική διαστημική τουριστική αγορά ξεκινά, υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι μελλοντικοί ταξιδιώτες του διαστήματος – και όλοι οι άλλοι στον πλανήτη.

  1. Τι θα μπορούν πραγματικά να δουν και να βιώσουν οι άνθρωποι σε ένα διαστημικό ταξίδι;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ταξιδιού στο διάστημα είναι η απαράμιλλη θέα. Ακριβώς πέρα ​​από το όριο μεταξύ του διαστήματος και της Γης, οι επιβάτες μπορούν να δουν μια εκπληκτική ματιά του πλανήτη μας σε αντιπαράθεση με τον άγνωστο χώρο. Εάν ένας επιβάτης βρίσκεται σε πτήση της Virgin Galactic, θα φτάσει περίπου 53 μίλια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι αναβάτες του Blue Origin θα φτάσουν λίγο υψηλότερα, περίπου 62 μίλια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και μετά από τη γραμμή Kármán, το διεθνώς αναγνωρισμένο όριο μεταξύ Γης και διαστήματος.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτών των ταξιδιών είναι ότι οι διαστημικοί τουρίστες θα νιώσουν λίγα λεπτά μικροβαρύτητας. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να αναπηδήσουν γύρω από ένα διαστημικό σκάφος χωρίς βάρος πριν επιστρέψουν στη Γη.

  1. Τα διαστημικά ταξίδια είναι ασφαλή;

Αυτήν τη στιγμή, δεν είναι απολύτως σαφές πόσο επικίνδυνος είναι ο διαστημικός τουρισμός.

Ένας τρόπος που οι εταιρείες του διαστημικού τουρισμού προσπαθούν να διατηρήσουν τους ταξιδιώτες ασφαλείς είναι να απαιτούν εκπαίδευση, ώστε οι άνθρωποι που κάνουν μια σύντομη παραμονή έξω από τη Γη να είναι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι.

Στην πτήση, οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν έντονο υψόμετρο και δυνάμεις G. «Θα νιώσετε έξι φορές το σωματικό σας βάρος για πάνω από 20 ή 30 δευτερόλεπτα»,  δήλωσε ο Glenn King, διευθύνων σύμβουλος του Nastar Center (το κέντρο εκπαίδευσης της αεροδιαστημικής φυσιολογίας που προετοίμασε τον Richard Branson για τις πτήσεις του). “Είναι πολύ μεγάλο διάστημα, όταν έχετε έξι άτομα, ή το βάρος σας, να σας πιέζει.”

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι διαστημικοί τουρίστες να εκτεθούν σε ακτινοβολία, αν και αυτός ο κίνδυνος εξαρτάται από το πόσο καιρό βρίσκεστε στο διάστημα. «Είναι ένας κίνδυνος, ειδικά για την τροχιακή πτήση σε σχέση με μία υπο-τροχιακή», εξηγεί ο Whitman Cobb.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει όριο ηλικίας για το ποιος μπορεί να ταξιδέψει. Η πιο πρόσφατη πτήση της Blue Origin περιελάμβανε τόσο το νεότερο άτομο που έχει ταξιδέψει ποτέ στο διάστημα, έναν 18χρονο Ολλανδό έφηβο, όσο και το γηραιότερο: τον 82χρονο πιλότο Wally Funk.

  1. Πόσο θα κοστίζουν τα εισιτήρια;

Οι ηγέτες του εμπορικού διαστημικού τουρισμού ισχυρίζονται ήδη ότι έχουν μια ολόκληρη αγορά για να στηρίξουν αυτή τη βιομηχανία. Ωστόσο, η τιμή τελικά μειώνεται φτάνοντας σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, τουλάχιστον για την Virgin Galactic. Αν και για την πλειοψηφία του πλανήτη οι τιμές θεωρούνται υψηλές,  υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι πλούσιοι για τους οποίους ο διαστημικός τουρισμός φαίνεται να είναι οικονομικά εφικτός.

«Αν το μειώσεις στα 250.000 $, οι χρόνοι αναμονής [για να αγοράσεις ένα εισιτήριο] θα είναι πολύ μεγάλοι», δήλωσε ο Tayur, του Carnegie Mellon, στο Recode.

  1. Τι αντίκτυπο θα έχουν τα εμπορικά διαστημικά ταξίδια στο περιβάλλον;

Οι εκπομπές μιας πτήσης στο διάστημα μπορεί να είναι χειρότερες από εκείνες μιας τυπικής πτήσης αεροπλάνου, επειδή λίγοι άνθρωποι ανεβαίνουν σε μία από αυτές τις πτήσεις, οπότε οι εκπομπές ανά επιβάτη είναι πολύ υψηλότερες. Η ρύπανση θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη αν ο διαστημικός τουρισμός γίνει πιο δημοφιλής Μόνο η Virgin Galactic στοχεύει να ξεκινήσει 400 από αυτές τις πτήσεις ετησίως.

«Το αποτύπωμα άνθρακα για την εκτόξευσή σας στο διάστημα με έναν από αυτούς τους πυραύλους είναι απίστευτα υψηλό, σχεδόν 100 φορές υψηλότερο από ό, τι αν κάνατε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων», δήλωσε ο Eloise Marais, καθηγητής φυσικής γεωγραφίας στο University College London.

Οι επιπτώσεις αυτών των πτήσεων στο περιβάλλον θα διαφέρουν ανάλογα με παράγοντες, όπως το καύσιμο που χρησιμοποιούν, την ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή αυτού του καυσίμου και το πού κατευθύνονται. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν δύσκολη τη μοντελοποίηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Για παράδειγμα, ο Jeff Bezos ισχυρίστηκε ότι το υγρό καύσιμο υδρογόνου και οξυγόνου που χρησιμοποιεί η Blue Origin είναι λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον από τους άλλους διαστημικούς ανταγωνιστές (τεχνικά, η πτήση  δεν απελευθέρωσε διοξείδιο του άνθρακα), αλλά οι ειδικοί είπαν στη Recode ότι θα μπορούσε να έχει ακόμη σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι κίνδυνοι που πρέπει να συνεχίσουμε να μελετάμε, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης αιθάλης που θα μπορούσε να βλάψει τη στρατόσφαιρα και το όζον. Μελέτη από το 2010 διαπίστωσε ότι η αιθάλη που κυκλοφόρησε από 1.000 πτήσεις διαστημικού τουρισμού θα μπορούσε να ζεστάνει την Ανταρκτική κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου. «Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που είναι άγνωστοι», δήλωσε ο Paul Peeters, καθηγητής τουριστικής βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Breda. «Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερη δουλειά για να εκτιμήσουμε αυτούς τους κινδύνους και να βεβαιωθούμε ότι δεν συμβαίνουν ή για να τους αντιμετωπίσουμε με κάποιο τρόπο – προτού ξεκινήσετε αυτήν την επιχείρηση διαστημικού τουρισμού»  

Τα διαστημικά ταξίδια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης αποτελώντας κοινή κατάκτηση όλων των ανθρώπων. Η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη και θα πρέπει να την επιζητούμε. Αυτό όμως που θα πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου είναι η προστασία με κάθε τρόπο του πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Πηγή: https://www.vox.com/