Ο έλεγχος και το να γνωρίζει κανείς τι θα προκύψει ενέχει μέσα στοιχεία φόβου και άγχους. Όταν οι καταστάσεις ξεφεύγουν λοιπόν από τον έλεγχο του ατόμου, η ανάγκη του για να νιώσει ασφάλεια τον οδηγεί στο να ελέγξουμε ώστε να προλάβουμε καταστάσεις. Πόσο ρεαλιστικό όμως είναι αυτό; Τέτοιες καταστάσεις όταν γίνονται συνεχώς στην πραγματικότητα δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των ανθρώπων και αυτό δυσκολεύει την καθημερινότητα του ατόμου.
Η ανάγκη του ατόμου για έλεγχο και τελειομανία βασίζεται σε άκαμπτους κανόνες και πεποιθήσεις όπου κάνει το άτομο δυσλειτουργικό και καθημερινά μάχεται να πετύχει την τελειότητα. Εάν νιώθεις ότι πρέπει να έχεις τον έλεγχο σε όλες τις καταστάσεις και να προσπαθείς να προβλέψεις τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον απλά ρώτα τον εαυτό σου, τι είναι αυτό που πραγματικά φοβάσαι; Κάνεις συνεχώς σκέψεις καταστροφικές; Πόσες είναι οι πιθανότητες να συμβεί ότι άσχημο σκέφτεσαι; Έχεις ενδείξεις ότι όντως θα συμβεί;
Το να είναι κανείς προσεχτικός και να μπορεί να αντιληφθεί στο εδώ και τώρα τι συμβαίνει αυτό είναι κάτι άλλο, από το να σκέφτομαι εμμονικά το παρελθόν (τι δεν έκανα) ή το μέλλον (πρέπει να προλάβω). Η αποδοχή ότι δεν μπορούμε τα ελέγξουμε τα πάντα, είναι βασικό στοιχείο για να αποφορτιστεί κάνεις και να μην επιβαρύνει τον εαυτό του δίνοντας «μάχη» καθημερινά για την τελειότητα.
Θυμήσου μέχρι εκεί που μπορείς, δείξε υπομονή στον εαυτό σου και η προσπάθεια είναι αυτή που δείχνει τη δύναμη του ανθρώπου ώστε να πετύχει τους στόχους του, ζώντας αρμονικά στο εδώ και τώρα.
Ονομάζομαι Πόλυ Κεφάλα είμαι Ψυχολόγος, η μεταπτυχιακή μου εξειδίκευση είναι στην Κλινική Ψυχολογία, είμαι κάτοχος δεύτερου πτυχίου στην Επικοινωνία και είμαι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια.