Social Media, Διαδικτυακές απειλές, Νομικά Ζητήματα

Δεκάδες κράτη μηνύουν το Instagram-γονέα Meta για “εθιστικά” χαρακτηριστικά και βλάβες στην ψυχική υγεία των νέων

Μετάφραση

Δεκάδες πολιτείες μήνυσαν την Τρίτη τη μητρική εταιρεία του Instagram, Meta, κατηγορώντας τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι βλάπτει την ψυχική υγεία των νεαρών χρηστών μέσω δήθεν εθιστικών χαρακτηριστικών, όπως οι άπειρες ροές ειδήσεων και οι συχνές ειδοποιήσεις που απαιτούν τη συνεχή προσοχή τους.

Σε ομοσπονδιακή αγωγή που κατατέθηκε στην Καλιφόρνια από 33 γενικούς εισαγγελείς, οι πολιτείες ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα της Meta έχουν βλάψει ανηλίκους και έχουν συμβάλει σε μια κρίση ψυχικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η Meta επωφελήθηκε από τον πόνο των παιδιών σχεδιάζοντας σκόπιμα τις πλατφόρμες της με χειριστικά χαρακτηριστικά που κάνουν τα παιδιά εθισμένα στις πλατφόρμες τους, ενώ μειώνουν την αυτοεκτίμησή τους”, δήλωσε η Letitia James, γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, μιας από τις πολιτείες που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή αγωγή. “Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της Meta, έχουν συμβάλει σε μια εθνική κρίση ψυχικής υγείας των νέων και πρέπει να λογοδοτήσουν”.

Οκτώ επιπλέον γενικοί εισαγγελείς μήνυσαν την Τρίτη τη Meta σε διάφορα πολιτειακά δικαστήρια σε όλη τη χώρα, προβάλλοντας παρόμοιες αξιώσεις με τη μαζική πολυεθνική ομοσπονδιακή αγωγή.

Επίσης, η πολιτεία της Φλόριντα μήνυσε τη Meta σε δική της ξεχωριστή ομοσπονδιακή αγωγή, ισχυριζόμενη ότι η Meta παραπλάνησε τους χρήστες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία των προϊόντων της.

“Οι σχεδιαστικές επιλογές και πρακτικές της Meta εκμεταλλεύονται και συμβάλλουν στην ευαισθησία των νεαρών χρηστών στον εθισμό”, αναφέρει η καταγγελία. “Εκμεταλλεύονται τα ψυχολογικά τρωτά σημεία των νεαρών χρηστών μέσω της ψευδούς υπόσχεσης ότι η ουσιαστική κοινωνική σύνδεση βρίσκεται στην επόμενη ιστορία, εικόνα ή βίντεο και ότι η αγνόηση του επόμενου κοινωνικού περιεχομένου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση”.

Η ομοσπονδιακή καταγγελία απαιτεί δικαστικές αποφάσεις που να απαγορεύουν στη Meta να παραβιάζει το νόμο και, στην περίπτωση πολλών πολιτειών, την επιβολή οικονομικών κυρώσεων απροσδιόριστου ύψους μέχρι στιγμής.

“Συμμεριζόμαστε τη δέσμευση των γενικών εισαγγελέων να παρέχουμε στους εφήβους ασφαλείς, θετικές εμπειρίες στο διαδίκτυο και έχουμε ήδη εισαγάγει πάνω από 30 εργαλεία για την υποστήριξη των εφήβων και των οικογενειών τους”, ανέφερε η Meta σε δήλωσή της. “Είμαστε απογοητευμένοι που αντί να συνεργαστούν παραγωγικά με τις εταιρείες όλου του κλάδου για να δημιουργήσουν σαφή, κατάλληλα για την ηλικία πρότυπα για τις πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, οι γενικοί εισαγγελείς επέλεξαν αυτόν τον δρόμο”.

Ανανεωμένες Γραμμές Μάχης

Το κύμα των αγωγών είναι το αποτέλεσμα μιας διακομματικής, πολυκρατικής έρευνας που χρονολογείται από το 2021, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας του Κολοράντο Phil Weiser σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, αφού η καταγγέλλουσα του Facebook Frances Haugen κατέθεσε δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, τα οποία, όπως είπε, έδειχναν πώς η εταιρεία γνώριζε ότι τα προϊόντα της θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων.

“Γνωρίζουμε ότι ελήφθησαν αποφάσεις, μια σειρά από αποφάσεις για να γίνει το προϊόν όλο και πιο εθιστικό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Εισαγγελέας του Τενεσί, Jonathan Skrmetti. “Και αυτό που θέλουμε είναι η εταιρεία να το αναιρέσει αυτό, να διασφαλίσει ότι δεν εκμεταλλεύεται αυτά τα ευάλωτα σημεία των παιδιών, ότι δεν κάνει όλα αυτά τα μικρά, εξελιγμένα, πονηρά πράγματα που μπορεί να μην τα αντιληφθούμε και που οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή και που τους επέτρεψαν να συνεχίσουν να παίρνουν όλο και περισσότερο χρόνο και δεδομένα από τους νέους μας”.

Η πολύπλευρη νομική επίθεση της Τρίτης σηματοδοτεί, επίσης, τη νεότερη προσπάθεια των πολιτειών να περιορίσουν τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες, λόγω των φόβων ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν την έξαρση της νεανικής κατάθλιψης και του αυτοκτονικού ιδεασμού.

“Υπάρχει ένα βουνό αυξανόμενων στοιχείων που αποδεικνύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά μας”, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας Rob Bonta, “στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο περισσότερος χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνει να συσχετίζεται με κατάθλιψη με άγχος, θέματα εικόνας του σώματος, ευαισθησία στον εθισμό και παρεμβολές στην καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης”.

Οι αγωγές ακολουθούν μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων σε πολιτείες από το Αρκάνσας έως τη Λουιζιάνα που περιορίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεσπίζοντας νέες απαιτήσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες που επιθυμούν να εξυπηρετούν εφήβους και παιδιά, όπως η υποχρέωση να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των γονέων πριν από τη δημιουργία λογαριασμού για έναν ανήλικο ή να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βιομηχανία της τεχνολογίας έχει αμφισβητήσει αυτούς τους νόμους στα δικαστήρια – για παράδειγμα, ισχυριζόμενη ότι ο νόμος του Αρκάνσας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραβιάζει το δικαίωμα των κατοίκων στην Πρώτη Τροπολογία για πρόσβαση σε πληροφορίες.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Νιού Χάμσαϊρ, John Formella, δήλωσε ότι οι πολιτείες αναμένουν ότι η Meta θα προβεί σε παρόμοια υπεράσπιση, αλλά ότι η εταιρεία δεν θα πετύχει, επειδή η πολυεθνική αγωγή στοχεύει στη συμπεριφορά της Meta, όχι στην έκφρασή της. Ο Formella πρόσθεσε ότι, εκτός από τις αξιώσεις προστασίας των καταναλωτών, το Νιού Χάμσαϊρ προβάλλει, επίσης, αξιώσεις αμέλειας και ευθύνης προϊόντος στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής αγωγής.

Οι καταγγελίες που κατατέθηκαν στα πολιτειακά δικαστήρια κάνουν λόγο για παραβιάσεις διαφόρων ειδικών πολιτειακών νόμων. Για παράδειγμα, η καταγγελία του Γενικού Εισαγγελέα της Περιφέρειας της Κολούμπια, Brian Schwalb, κατηγορεί τη Meta ότι παραβίασε το νόμο περί προστασίας των καταναλωτών της περιφέρειας παραπλανώντας το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των πλατφορμών της εταιρείας.

Περισσότερες μάχες στην Καλιφόρνια

Οι αγωγές της Τρίτης έρχονται λίγες ημέρες προτού ομοσπονδιακός δικαστής στην Καλιφόρνια εξετάσει μια σειρά παρόμοιων ισχυρισμών κατά της ευρύτερης τεχνολογικής βιομηχανίας. Σε μια ακρόαση το πρωί της Παρασκευής, η περιφερειακή δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers αναμένεται να ακούσει τα επιχειρήματα των Google, Meta, Snap και TikTok που την παροτρύνουν να απορρίψει σχεδόν 200 καταγγελίες που αφορούν ιδιώτες ενάγοντες, οι οποίοι κατηγορούν τις εταιρείες ότι προκαλούν εθισμό ή βλάπτουν τους χρήστες τους.

Είναι πιθανό η πολυμερής αγωγή της Τρίτης να συγχωνευθεί με τις υποθέσεις των καταναλωτών, δήλωσε ο Weiser, προσθέτοντας ότι η κύρια διαφορά της πολυμερούς αγωγής είναι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανεθνική ανακούφιση.

“Ο συντονισμός που φέρνουμε σε όλη την κοινότητα των Γενικών Εισαγγελέων, πιστεύουμε ότι είναι ανεκτίμητος σε αυτό”, δήλωσε ο Weiser. Στην πολυμερή ομοσπονδιακή αγωγή της Τρίτης συμμετέχουν οι εξής χώρες: Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Τζόρτζια, Χαβάη, Αϊντάχο, Ιλινόις, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μέιν, Μέριλαντ, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Βόρεια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσυλβάνια, Ρόουντ Άιλαντ, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Βιρτζίνια, Ουάσινγκτον, Δυτική Βιρτζίνια και Ουισκόνσιν.

Οι πρόσθετες αγωγές που κατατέθηκαν σε πολιτειακά δικαστήρια υποβλήθηκαν από την Περιφέρεια της Κολούμπια, τη Μασαχουσέτη, το Μισισιπή, το Νιου Χαμσάιρ, την Οκλαχόμα, το Τενεσί, τη Γιούτα και το Βερμόντ.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2023/10/24/tech/states-sue-instagram-parent-meta/index.html