Μη κατηγοριοποιημένο

Δε βρίσκονται όλα στην οθόνη

Γράφει η Μάρη Γαργαλιάνου, Founder Magicme.gr, Communication & Wellness Coach

Ειδήσεις, ερμηνείες, νέα, παλιά, πληροφορίες, gossip, κουλά, τρελά, γιατρειές, γιατροσόφια, συνταγές, τσιτάτα, βαρετά, καυστικά, καυτά, κιτρινισμένα, σοβαρά. Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να βρεις πολλά σε tablets, laptops, τηλεόραση, κινητά. Η εποχή της πληροφορίας είναι πιο εδώ από ποτέ και αυτό δεν αποτελεί δα γεγονός. Είναι σπουδαίο μάλιστα, πως με ένα γρήγορο κλικ μας δίνεται η δυνατότητα να οδηγηθούμε άμεσα στο πιο απομακρυσμένο μέρος του κόσμου, ή σε μια πηγή της αρεσκείας μας αν το επιθυμήσουμε, κάτι που κάποια χρόνια πίσω, ούτε που θα ‘φτανε ο νους μας.

Είναι όμως όλα αυτό; Κι αν τελικά είναι, τότε ποιοι είμαστε εμείς; Σε όλον αυτό τον χαμό της υπερπληροφόρησης, καμιά φορά χάνουμε εμάς. Θα το έχετε παρατηρήσει κι εσείς. Πόσες φορές στο τέλος της ημέρας σας όταν κληθήκατε να αναλογιστείτε τι κάνατε, συνειδητοποιήσατε ότι όλα ήταν μια οθόνη; Ξυπνητήρι, κινητό, ένα κάποιο σκρολάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα, υπολογιστής, εργασία τουλάχιστον οχτάωρη, ξανά σκρολάρισμα, yoga με virtual δασκάλα στην τηλεόραση, λίγο gaming, ριάλιτι και πάλι τηλεόραση και κερασάκι στην τούρτα μια ωραιότατη σειρά, μαντέψτε… πάλι τηλεόραση.

Την αγάπη όμως δεν τη βρίσκεις στην οθόνη, όπως ούτε το μοίρασμα, την αγκαλιά, το φιλί. Τη φιλία δε τη χτίζεις με emoticons, ούτε τη σχέση σου με κοινά προφίλ στο Instagram. Οι σχέσεις θέλουν παρουσία και πότισμα για να ανθίσουν. Οι αξίες της ζωής μας, η ευτυχία, η χαρά, το απολαμβάνειν, η ευζωία, η ανθρωπιά μας είναι πράγματα που χτίζονται, ζουν και αναπνέουν εκτός οθόνης, πράγματα σημαντικά, πράγματα που εν τέλει δεν είναι πράγματα, αλλά η ίδια η ζωή μας όπως αποτυπώνεται μέσα από την ύπαρξή μας και μοιραία… την καθημερινότητά μας, τις επιλογές και τη στάση μας.

Μια βόλτα με το σκύλο μας χωρίς κινητό –δεν υπάρχει λόγος συνέχεια να ανεβάζεις τη βόλτα σε stories, απλά απόλαυσέ τη!-, μια ιδιαίτερη στιγμή με τον άνθρωπό μας χωρίς ενοχλητικές ειδοποιήσεις ντιν ντιν, ένα γεύμα με τους γονείς μας χωρίς παράλληλο texting με τη Γωγώ και την Κική, μια στιγμή με τον εαυτό μας χωρίς καμία παρέμβαση, τίποτα και κανέναν άλλο. Πόσο όμορφο και πλέον πόσο σπάνιο. Έχεις την επιλογή να πατήσεις «Χ» στο παράθυρο, έχεις την επιλογή να αλλάξεις κανάλι, ή να κλείσεις την τηλεόραση, έχεις την επιλογή του detox από τα κοινωνικά δίκτυα, έχεις την επιλογή της ποιότητας ζωής σου. Μη ξεχνάς… Δε βρίσκονται όλα στην οθόνη. Και τα πιο όμορφα πράματα τελικά, δεν είναι πράματα. Μέτρον άριστον…