Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Dark Web | Η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου

Το σκοτεινό διαδίκτυο ή αλλιώς  DARK WEB αναπτύχθηκε το 2002 από hackers, είναι το μέρος του βαθύ ιστού που είναι προσβάσιμο μέσω ενός ειδικού προγράμματος περιήγησης, του προγράμματος Tor. 

Πρόκειται για μία σειρά από ιστοσελίδες, το περιεχόμενο των οποίων είναι μεν ορατό, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις ιστοσελίδες των server που τις  υποστηρίζουν. Οι σελίδες είναι προσβάσιμες από κάθε χρήστη, αλλά είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσεις εκείνον που τις διαχειρίζεται.

Ονομάζεται επίσης και darknet, είναι η συλλογή των ιστότοπων που αναφέρεται στο ανεξέλεγκτο τμήμα του διαδικτύου. 

Τα χαρακτηριστικά του DARK WEB:

Ο σκοτεινός ιστός λειτουργεί διαφορετικά από τον κανονικό ιστό. Για αυτό είναι αδύνατο να φτάσει κάποιος στον βαθύ ιστό μέσω ενός κανονικού προγράμματος περιήγησης όπως π.χ. το Google Chrome ή το Edge. 

Ακόμη  όταν χρησιμοποιεί κάποιος το Tor, οι ιστότοποι σκοτεινού ιστού δεν καταλήγουν σε .com ή .org. Αντίθετα, οι διευθύνσεις URL αποτελούνται από ένα τυχαίο συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών και κάποιες καταλήγουν σε .onion. 

Διαθέτει διάφορα μέτρα ασφάλειας δικτύου, όπως τείχη προστασίας και κρυπτογράφηση. Η φήμη του σκοτεινού ιστού  έχει συνδεθεί στενά με εγκληματικές ενέργειες και με παράνομο περιεχόμενο.  

Πως λειτουργεί:

Η πλειοψηφία των ιστοσελίδων του Dark Web είναι κωδικοποιημένες, αποκωδικοποιούνται με το λογισμικό Tor, που δημιουργήθηκε από hackers  και στη πραγματικότητα είναι ένας browser, όπως ένα κανονικό πρόγραμμα περιήγησης.  

Τι μπορείς να βρείς στο dark web:

Το σκοτεινό μέρος του διαδικτύου δεν δημιουργήθηκε αποκλειστικά με σκοπό την παρανομία, αλλά από τη στιγμή που φτιάχνεται ένα ολόκληρο κρυφό σύστημα που βασίζεται στην ανωνυμία και τη  μυστικότητα είναι επόμενο να συναφθεί  με αυτή. Ως επί τον πλείστον χρησιμοποιείται για παράνομες και κακόβουλες δραστηριότητες. Οι οποίες μπορεί να είναι:

  • Η μαύρη αγορά : όπου πραγματοποιείται εμπόριο λευκής σαρκός, διακινούνται ναρκωτικές ουσίες, όπλα, ακόμη και στρατιωτικός εξοπλισμός.
  • Παράνομη πορνογραφία : στο dark web μπορεί να βρεί κανείς πορνογραφικό υλικό κάθε είδους. 
  • Hackers:  Οι hackers του dark web πληρώνονται γενναιόδωρα για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, λειτουργούν ατομικά ή σε ομάδες και αναλαμβάνουν την  τέλεση ηλεκτονικών εγκλημάτων. 
  • Botnet και ηλεκτρονικό ψάρεμα: Τα botnet είναι σύνολα συσκευών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο που εκτελούν προγράμματα αυτόματων λειτουργιών και χρησιμοποιούνται συχνά για τη κλοπή cryptocurrencies. Ακόμη ο σκοτεινός ιστός παρέχει πολλές σελίδες «ψαρέματος» προσωπικών στοιχείων, σκοπός τους είναι να ξεγελάσουν χρήστες και να συμπληρώσουν στοιχεία του πραγματικού τους λογαριασμού. 
  • Bitcoin και παιχνίδια:  το bit coin είναι μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος , η οποία βασίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας. Πολλοί χρήστες πραγματοποιούν συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα και έπειτα τα μεταφέρουν σε παιχνίδια, αυτή είναι μια διαδικασία που βοηθάει στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 
  • Πληρωμένοι δολοφόνοι: πρόκειται για σελίδες που μπορεί να προσλάβει κάποιος πληρωμένους δολοφόνους. 

Πόσο μυημένοι είναι οι Έλληνες στο dark web: Σύμφωνα με τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Β. Παπακώστα, συχνά προκύπτει δραστηριότητα χρηστών είτε ως πωλητές είτε ως αγοραστές προΪόντων και υπηρεσιών.

Ο ψηφιακός κόσμος του dark web δυσχαιρένει τις υπηρεσίες αστυνόμευσης και πληροφοριών, οι οποίες ξοδεύουν τεράστιο δυναμικό και πόρους για τον εντοπισμό ομιλιών και συναλλαγών μεταξύ προσώπων ενδιαφέροντος αλλά και μελλοντικών υπόπτων. 

Είναι το dark web ασφαλές;

Ο σκοτεινός ιστός είναι μια γκρίζα περιοχή και μέσω της χρήση του κάποιος προσπαθεί να συμμετάσχει σε μια δραστηριότητα που είναι μυστική και όχι δημόσια, άρα αυτομάτος την κάνει να είναι παράνομη. Λόγω της ύπαρξης των τόσο επικίνδυνων δραστηριοτήτων μέσω αυτού, το dark web έχει αποκτήσει κακή φήμη. 

Ο σκοτεινός ιστός δεν είναι ασφαλής. Οι δύο κίνδυνοι που εγκυμονεί είναι τα ransomware και malware. Το Ransomware είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να αποκλείει την πρόσβαση στον υπολογιστή κάποιου  ώσπου να πληρώσει το ποσό που θα του ζητηθεί. Το κακόβουλο λογισμικό, από την άλλη πλευρά, βλάπτει τον υπολογιστή. Τα κομμάτια του  κακόβουλου λογισμικού διαβιβάζονται μέσω του dark web και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε website. Επομένως εάν το χρησιμοποιήσει κάποιος υπάρχει κίνδυνος έκθεσης σε malware ή ransomware, που πιθανότητα να κλέψει τη ταυτότητα του ή να παραλύσει την επιχείρηση του.  

Πηγές:

www.pcsteps.gr

www.oneman.gr

www.crimetimes.gr