Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Computer worms | Σκουλήκια υπολογιστή, πώς να προστατευτούμε;

Ένα σκουλήκι υπολογιστή (computer worm) είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που διαδίδει αντίγραφα του εαυτού του από υπολογιστή σε υπολογιστή. Ένα σκουλήκι μπορεί να αναπαραχθεί χωρίς ανθρώπινη αλληλεπίδραση και δεν χρειάζεται να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα λογισμικού για να προκαλέσει ζημιά. Πώς εξαπλώνεται ένα σκουλήκι υπολογιστή;

 1. Phishing: Τα δόλια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνονται αυθεντικά μπορεί να μεταφέρουν σκουλήκια σε κατεστραμμένα συνημμένα.
 2. Δίκτυα: Τα σκουλήκια μπορούν να αυτοαναπαραχθούν στα δίκτυα μέσω κοινής πρόσβασης.
 3. Τρύπες ασφαλείας:Ορισμένες παραλλαγές σκουληκιών μπορούν να διεισδύσουν σε ένα σύστημα εκμεταλλευόμενοι ευπάθειες λογισμικού.
 4. Κοινή χρήση αρχείων:Τα δίκτυα αρχείων P2P μπορούν να μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό όπως τα σκουλήκια.
 5. Κοινωνικά δίκτυα:Κοινωνικές πλατφόρμες όπως το MySpace έχουν επηρεαστεί από ορισμένους τύπους σκουληκιών.
 6. Άμεσοι μηνύματα (IMs): Όλοι οι τύποι κακόβουλου λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των σκουληκιών, μπορούν να εξαπλωθούν μέσω μηνυμάτων κειμένου και πλατφορμών άμεσων μηνυμάτων.
 7. Εξωτερικές συσκευές: Τα σκουλήκια μπορούν να μολύνουν τα USB sticks και τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.

Τι κάνει ένα σκουλήκι υπολογιστή;

 • Καταργεί άλλο κακόβουλο λογισμικό, όπως λογισμικό υποκλοπής spyware ή ransomware.
 • Καταναλώνει χώρο και έτσι εξαντλεί το χώρο του σκληρού δίσκου.
 • Διαγράφει αρχεία.
 • Υπερφόρτωνει το δίκτυο.
 • Κλέβει δεδομένα.
 • Ανοίγει μια κερκόπορτα.

Πώς να καταλάβετε εάν ο υπολογιστής σας έχει σκουλήκι και πως να προστατευθείτε

Αν υποψιάζεστε ότι οι συσκευές σας έχουν μολυνθεί από σκουλήκι υπολογιστή, εκτελέστε αμέσως μια σάρωση για ιούς. Ακόμα κι αν η σάρωση βγει αρνητική, συνεχίστε να είστε προληπτικοί ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

 • Προσέξτε τον χώρο του σκληρού σας δίσκου.Όταν τα σκουλήκια αναπαράγονται επανειλημμένα, αρχίζουν να καταναλώνουν τον ελεύθερο χώρο στον υπολογιστή σας.
 • Παρακολουθηστε την ταχύτητα και την απόδοση του υπολογιστή σας. Κάποια από τα προγράμματά σας κολλάνε ή δεν εκτελούνται σωστά; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καμπανάκι ότι ένα σκουλήκι κατατρώει την επεξεργαστική σας ισχύ.
 • Να είστε σε επιφυλακή για αρχεία που λείπουν ή νέα.Μια λειτουργία ενός σκουληκιού υπολογιστή είναι να διαγράφει και να αντικαθιστά αρχεία σε έναν υπολογιστή.

Τα σκουλήκια υπολογιστών είναι μόνο ένα παράδειγμα κακόβουλου λογισμικού. Για να προστατευτείτε από τα σκουλήκια υπολογιστών θα πρέπει να:

 • Βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές του υπολογιστή σας είναι ενημερωμένα με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις. Εγκαταστήστε αυτές τις ενημερώσεις μόλις είναι διαθέσιμες, επειδή οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν ενημερώσεις κώδικα για ελαττώματα ασφαλείας.
 • Το ηλεκτρονικό ψάρεμα είναι ένας άλλος δημοφιλής τρόπος για τους χάκερ να διαδώσουν σκουλήκια. Να είστε πάντα προσεκτικοί όταν ανοίγετε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδικά αυτά από άγνωστους αποστολείς που περιέχουν συνημμένα ή συνδέσμους.
 • Φροντίστε να επενδύσετε σε μια ισχυρή λύση λογισμικού ασφάλειας στο Διαδίκτυο που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αυτών των απειλών. Ένα καλό προϊόν θα πρέπει να διαθέτει τεχνολογία anti-phishing καθώς και άμυνες έναντι ιών, spyware, ransomware και άλλων διαδικτυακών απειλών.

Επομένως, ένα σκουλήκι, δεν θα καταστρέψει τα αρχεία σας, αλλά θα επιβραδύνει έναν υπολογιστή ή ένα δίκτυο απορροφώντας πόρους υλικού ή εύρος ζώνης Διαδικτύου.

 Ωστόσο, ορισμένα σκουλήκια φέρουν κακόβουλα ωφέλιμα φορτία – κώδικα που κάνουν τον υπολογιστή σας ευάλωτο σε άλλα κακόβουλα προγράμματα. Δεδομένου ότι τα σκουλήκια μπορούν ήσυχα (και ακίνδυνα) να αναπαραχθούν σε δίκτυα, δημιουργούν έδαφος, για επιθέσεις ιών μεγάλης κλίμακας ή επιθέσεις ransomware στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. Άρα, από μόνα τους, τα σκουλήκια είναι ως επί το πλείστον ακίνδυνα. Σίγουρα, επιβραδύνουν τους υπολογιστές και μετατρέπουν δίκτυα υψηλής ταχύτητας σε σαλιγκάρια, αλλά σε σύγκριση με άλλους ιούς δεν είναι τόσο σημαντικά.

Πηγές : norton.com