Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Bill Gates: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η πιο σημαντική τεχνολογική εξέλιξη αυτών των δεκαετιών

Μεταφράζει η Θέτις Δημητροπούλου, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Ο συνιδρυτής της Microsoft Bill Gates αναφέρει ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι η πιο σημαντική τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών.

Σε ανάρτησή του σ’ ένα ιστολόγιο την Τρίτη αναφέρει ότι είναι τόσο θεμελιώδης όσο η δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου. “Θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι δουλεύουν, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικοινωνούν ο ένας με τον άλλον”, τονίζει.

Αναφερόταν στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται από εργαλεία όπως το chatbot ChatGPT. Έχοντας δημιουργηθεί από την OpenAl, το ChatGPT είναι ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης το οποίο έχει σχεδιαστεί για να απαντά σε ερωτήσεις διαδικτυακά χρησιμοποιώντας φυσική, ανθρωπόμορφη γλώσσα. Η ομάδα πίσω από αυτό, έλαβε τον Ιανουάριο του 2023 μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από  τη Microsoft, στην οποία ο Bill Gates εξακολουθεί ακόμα να εργάζεται ως σύμβουλος.

Ωστόσο δεν είναι το μόνο διαθέσιμο chatbot τεχνητής νοημοσύνης, με την Google να παρουσιάζει πρόσφατα το αντίπαλο Bard.

Ανάλυση της Zoe Kleinman, συντάκτρια τεχνολογίας:

Ήμουν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που είχαν πρόσβαση στο Bard και μαζί με τους συναδέλφους μου προσπαθούμε να το δοκιμάσουμε. Μέχρι στιγμής μου έχει δώσει μια φιλοσοφική απάντηση στο νόημα της ζωής. Έδωσε ένα επαρκές ιστορικό των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας σ’ έναν συνάδελφο, ο οποίος κάλυπτε τη συνάντηση μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ. Σε αντίθεση με το Chat GPT, το Bard μπορεί να έχει πρόσβαση σε τρέχουσες υποθέσεις.

Μια συντάκτρια προγράμματος του ζήτησε μια καλή σειρά ροής για το δελτίο ειδήσεών της. Το Bard της πρότεινε να ξεκινήσει με τη μεγαλύτερη ιστορία της ημέρας και να τελειώσει με έναν μουσικό ή κωμικό. Έκανε, επίσης, μια αξιοπρεπή -αν και γενική δουλειά- για ένα ποίημα σχετικό με δέντρα και άνθη. Δεν έχω ξεκινήσει ακόμα να προσπαθώ να το κάνω αγενές μαζί μου ή με άλλους. Θα αναφερθώ κάποια στιγμή στο μέλλον σ’ αυτό.

Ο Gates αναφέρει ότι κάνει συναντήσεις με την OpenAl – την ομάδα πίσω από από την τεχνητή νοημοσύνη που έχει λανσάρει το chatbot ChatGPT – από το 2016. Στο ιστολόγιό του, ο Gates λέει ότι είχε προκαλέσει την ομάδα της OpenAl το 2022 να εκπαιδεύσει μια τεχνητή νοημοσύνη που να μπορεί να περάσει τις εξετάσεις βιολογίας Advanced Placement(AP) – περίπου ισοδύναμο με εξετάσεις επιπέδου Α – με τον αυστηρό κανόνα ότι η τεχνητή νοημοσύνη δε θα μπορούσε να εκπαιδευτεί ειδικά στο να απαντά ερωτήσεις Βιολογίας. Λίγους μήνες αργότερα αποκάλυψαν τα αποτελέσματα – μια σχεδόν τέλεια απόδοση με μια απόκλιση μόλις μιας μονάδας από τις 50.

Μετά την εξέταση, ο Gates ζήτησε από την τεχνητή νοημοσύνη να γράψει μια απάντηση σ’ έναν πατέρα, που το παιδί του ήταν άρρωστο. “Έδωσε μια σκεπτόμενη απάντηση που πιθανόν να ήταν καλύτερη από την απάντηση που θα δίναμε οι περισσότεροι μέσα στο δωμάτιο”, αναφέρει. “Ήξερα ότι μόλις είχα δει τη σημαντικότερη τεχνολογική εξέλιξη από την εποχή της γραφικής διεπαφής χρήστη(GUI)”. Ένα GUI είναι μια οθόνη, που επιτρέπει σε ένα άτομο να αλληλεπιδράσει με εικόνες και εικονίδια, αντί για μια οθόνη που εμφανίζει μόνο κείμενο και απαιτεί πληκτρολογημένες εντολές. Η ανάπτυξή του οδήγησε στα λειτουργικά συστήματα των Windows και MAC OS το 1980 και παραμένει βασικό μέρος της πληροφορικής. Και ο Gates πιστεύει ότι η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε παρόμοιες εξελίξεις. 

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Gates, ο οποίος είναι συμπρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος Bill and Melinda Gates Foundation, κάλεσε τις κυβερνήσεις να εργαστούν μαζί με τη βιομηχανία για να “περιορίσουν τους κινδύνους” της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά δήλωσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σώσει ζωές.

“Οι βελτιώσεις με βάση την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις φτωχές χώρες, όπου παρατηρούμε τη συντριπτική πλειονότητα θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών”, έγραψε. “Πολλοί άνθρωποι στις χώρες αυτές δεν καταφέρνουν να επισκεφθούν έναν γιατρό και η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να είναι όντως πιο παραγωγικοί”.

Μερικά παραδείγματα, τα οποία έδωσε, αφορούν την υλοποίηση επαναλαμβανόμενων ενεργειών, όπως οι αιτήσεις ασφάλισης, η γραφειοκρατία και η τήρηση σημειώσεων. Αλλά προκειμένου να συμβεί αυτό, ο Gates απήυθηνε έκκληση για μια στοχευμένη προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον. “Οι δυνάμεις της αγοράς φυσικά δε θα παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που θα ευνοήσουν τους φτωχούς”, ανέφερε. “Το αντίθετο είναι πιο πιθανό”.

“Με αξιόπιστη χρηματοδότηση και τις σωστές πολιτικές, οι κυβερνήσεις και η φιλανθρωπία μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι τεχνητές νοημοσύνες χρησιμοποιούνται για να μειώσουν την ανισότητα”.

“Ακριβώς όπως ο κόσμος χρειάζεται τους πιο έξυπνους ανθρώπους να εστιάζουν στα μεγαλύτερα προβλήματά του, εμείς χρειάζεται να εστιάσουμε τις καλύτερες τεχνητές νοημοσύνες του κόσμου στα μεγαλύτερα προβλήματά του”.

 

Πηγή:

 https://www.bbc.co.uk/news/technology-65032848