Τεχνολογία

Τα Al Chatbots όπως το ChatGTP ενδέχεται να διαδραματίσουν σύντομα σημαντικό ρόλο στον τομέα της Ιατρικής.

Μεταφράζει η Πέννυ Τζανετοπούλου, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Προχωρημένα LLM Chatbots σαν το ChatGTP έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν εκπληκτικά ακριβείς ιατρικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα από το επιστημονικό περιοδικό Scientific American, τα Al Chatbots θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να βοηθήσουν τους ειδικούς στον ιατρικό κλάδο. Προγράμματα όπως το ChatGTP του OpenAl, καινούργιες εκδόσεις  των μηχανών αναζήτησης Bing της Microsoft και Med- Palm της Google, προσφέρουν εκπληκτικά ακριβείς ιατρικές πληροφορίες, πολύ πιο ακριβείς μάλιστα από αυτές που παρέχει μία απλή αναζήτηση στην Google. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέσα σε έναν χρόνο, μεγάλα ιατρικά κέντρα θα προβούν σε συνεργασία με τα LLMChatbots, τα οποία θα έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς και θα είναι σε θέση ακόμα και να διαγιγνώσκουν  ασθένειες.

Ο Benjamin Tolchin, νευρολόγος και ηθικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Yale, δήλωσε στο Scientific American ότι τουλάχιστον δύο ασθενείς, τού έχουν ήδη εκμυστηρευτεί ότι έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGTP για να αυτό- διαγνώσουν την συμπτωματολογία τους  ή για να ενημερωθούν σχετικά με τυχόν παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής τους. “Είναι πολύ εντυπωσιακό και ενθαρρυντικό για τις δυνατότητες που θα έχουμε στο μέλλον”, είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα. Τα Chatbots παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων της ασάφειας για το αν οιπληροφορίες που παρέχουν στον κόσμο είναι ακριβείς και των ζητημάτων ιδιωτικότητας, ενώ έχουν παρατηρηθεί και αρκετές διακρίσεις, τόσο εθνοτικές όσο και φυλετικές.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα Chatbots δεν έχουν βρει ήδη χρήση στην Ιατρική. Πιο απλές μορφές των συγκεκριμένων προγραμμάτων χρησιμοποιούνται από γιατρούς για να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους και να παρέχουν γενικές ιατρικές πληροφορίες στον κόσμο. “Είναι ένας περίπλοκος χώρος ακριβώς επειδή εξελίσσεται τόσο ραγδαία.” δήλωσε στο Scientific American η Nina Singh, φοιτήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η οποία μελετά την τεχνητή νοημοσύνη στο τομέα της ιατρικής.

Παρ’ όλα αυτά, πιο εξελιγμένα LLMChatbots έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την συνεργασία μεταξύ γιατρών και τεχνητής νοημοσύνης. Ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Harvard, Andrew Beam, και οι φοιτητές του, πραγματοποίησαν μία έρευνα με το GTP-3 του Open Al, η οποία αποκάλυψε ότι οι τρεις κορυφαίες διαγνώσεις του LLM συμπεριλάμβαναν την σωστή διάγνωση κατά 88% των φορών. Αντιθέτως, οι γιατροί πέτυχαν τα ίδια αποτελέσματα κατά 96%. “Είναι για μένα πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτοματοποιημένα συστήματα μπορούν να προχωρήσουν σε τόσο ορθή διάγνωση των συμπτωμάτων” είπε ο Beam.  

Σημαντικές ανησυχίες

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, ο Beam εξέφρασε και ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία των LLMChatbot. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπή στην παραπληροφόρηση, καθώς οι αλγόριθμοι τους βασίζονται σε διαδικτυακά κείμενα, τα οποία είναι πιθανό να εξισώνουν μία πληροφορία από ένα εγκεκριμένο ιατρικό ίδρυμα με μία πληροφορία από μία τυχαία, για παράδειγμα, στήλη στο Facebook.

Μία λύση θα ήταν τα Chatbots που ασχολούνται με κλινικά θέματα να παραθέτουν τις πηγές πληροφόρησής τους. Ωστόσο, ούτε αυτή η λύση θα ήταν τόσο αποτελεσματική, καθώς τα Chatbots έχουν την δυνατότητα να εφευρίσκουν πηγές και να τις παρουσιάζουν ως έγκυρες, όπως αναφέρθηκε και στο Scientific American.

Παρά αυτές τις ανησυχίες όμως, η πρόοδος δεν μπορεί να εμποδιστεί και, στο κοντινό μέλλον, είναι πολύ πιθανό τα Chatbots να έχουν ενεργό ρόλο στην Ιατρική . Μόλις αυτή πιθανότητα καταστεί πραγματικότητα, τόσο οι ασθενείς όσο και το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να προχωρήσουν πολύ προσεκτικά στην χρήση τους, καθώς τα ιατρικά λάθη μπορεί να κοστίσουν ζωές.

Πηγή:

https://interestingengineering.com/innovation/ai-chatbots-like-chatgpt-could-soon-play-a-significant-role-in-medicine