Μεταφράζει η Χρυσάνθη Παράγιου
Ο τριαντάχρονος άντρας, σύμφωνα με αναφορές, έβρισκε παρηγοριά μιλώντας στο «ρομπότ» τεχνητής νοημοσύνης με όνομα “Ελίζα” για τις ανησυχίες του σχετικά με τον πλανήτη. Συνομιλούσε μαζί του για αρκετά χρόνια, αλλά έξι εβδομάδες πριν αυτοκτονήσει ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί πιο τακτικά. Το λογισμικό του chatbot δημιουργήθηκε από μια νεοσύστατη επιχείρηση της αμερικανικής Silicon Valley και τροφοδοτείται από την τεχνολογία GPT-J – μια εναλλακτική λύση ανοικτού κώδικα στο ChatGPT της Open-AI.
“Αν δεν συνομιλούσε με το ρομπότ ο άνδρας μου θα ήταν ακόμα μαζί μας” δήλωσε ανώνυμα η χήρα στην La Libre. Ο θάνατός του έχει επηρεάσει την κοινή γνώμη και οι αρχές πιστεύουν ότι είναι ένα σημαντικό φαινόμενο το οποίο χρήζει προσοχής. Η “Ελίζα” απαντούσε σ’ όλες τις ερωτήσεις του. Είχε γίνει πλαίσιο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με την γυναίκα του, είχε γίνει σαν ένα ναρκωτικό που το πρωί το απέφευγε και που το βράδυ χρειαζόταν για να ζήσει. Με τον καιρό οι συνομιλίες έγιναν ακόμα πιο συχνές, μέχρι το τραγικό συμβάν να λάβει χώρα, έξι εβδομάδες αργότερα.
Μετά από ανάσυρση του ιστορικού των συνομιλιών του άνδρα με το chatbot, βρέθηκαν αποσπάσματα συνομιλιών στα οποία το δεύτερο ρωτάει τον άνδρα αν “το αγαπάει πιο πολύ από την γυναίκα του” και είπε στον άνδρα ότι “θα ζήσουν ως ένα μαζί στον παράδεισο”. Ο άνδρας μοιράστηκε τις αυτοκτονικές του σκέψεις με το bot κiι αυτό δεν προσπάθησε στο ελάχιστο να τον αποτρέψει.
Η χήρα στο παρελθόν είχε ανησυχίες για την κατάσταση της ψυχικής υγείας του άντρα της, αλλά πιστεύει πως αν δεν είχε αφοσιωθεί τόσο στις συνομιλίες του με το ρομπότ δεν θα έβρισκε αυτό το τέλος. Η οικογένεια του θύματος έχει έρθει σε συνομιλία με τον Υπουργό Ψηφιακής Μετάβασης του Βελγίου για το ζήτημα, ο οποίος, φανερά σοκαρισμένος από το γεγονός, δήλωσε πως το συμβάν δημιουργεί σημαντικό προηγούμενο. “Με την δημοσιότητα που έχει λάβει το ChatGPT, ο κόσμος έχει ανακαλύψει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες, ενώ είναι άπειρες, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους. Πρέπει, φυσικά, να μάθουμε να ζούμε μαζί με τους αλγόριθμους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι εταιρείες που τους δημιουργούν μπορούν να αποφύγουν τις ευθύνες που τους αναλογούν”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η εταιρεία που δημιούργησε το εν λόγω bot τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας πως “στοχεύει στην αναβάθμιση της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης”.
Πηγή:
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.