Απάτες, Διαδικτυακές απειλές

Απάτη με bitcoin – συνελήφθη 69χρονος Γάλλος στην Αθήνα

Γράφει η Αγγελική Βουρλιωτάκη, φοιτήτρια ψυχολογίας

Τα τελευταία χρόνια, η δημοφιλία των κρυπτονομισμάτων, και πιο συγκεκριμένα των bitcoin, έχει εκτοξευθεί λόγω του ότι αποτελούν ένα αρκετά ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Είναι ένας όρος που έχει εισβάλει στη ζωή μας και καθημερινά ακούμε για συναλλαγές με bitcoin, αλλά και για χρηματοοικονομικές απάτες που σχετίζονται με αυτά. Τι είναι όμως το bitcoin;

Πρόκειται για το πιο παλιό κρυπτονόμισμα, μία ψηφιακή μονάδα αξίας, η οποία ανταλλάσσεται ηλεκτρονικά. Δημιουργήθηκε το 2009 από έναν διαδικτυακό χρήστη με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto και δεν εκδίδεται από κεντρική δημόσια αρχή ούτε υποστηρίζεται από κάποια κεντρική τράπεζα. Δημιουργείται και παρακολουθείται από ένα δίκτυο υπολογιστών μέσω της χρήσης πολύπλοκων μαθηματικών τύπων.

Ουσιαστικά, αυτό που πέτυχε ο εμπνευστής του bitcoin είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα συναλλαγών, απευθείας από χρήστη σε χρήστη χωρίς να απαιτείται η διαμεσολάβηση κάποιας τράπεζας. Αυτό σημαίνει, πως η βάση δεδομένων του συστήματος δε φυλάσσεται σε κάποιο κεντρικό τραπεζικό κόμβο, αλλά αντίθετα είναι ανοικτή και διαθέσιμη σε όποιον ενδιαφέρεται. Τον τελευταίο καιρό, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για τα bitcoin, έχει παρατηρηθεί και κατακόρυφη αύξηση των εξαπατήσεων με οργανωμένα κυκλώματα να προσεγγίζουν ανυποψίαστους αποταμιευτές και να τους ωθούν σε πλαστές επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, στις 3 Αυγούστου συνελήφθη στην Αθήνα ένας 69χρονος Γάλλος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και ο οποίος κατηγορείται για τα αδικήματα της απάτης από οργανωμένη ομάδα και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο δράστης, ο οποίος καταζητούνταν από την Interpol, παρουσιαζόμενος με την πλαστή ιδιότητα του χρηματομεσίτη κρυπτονομισμάτων, προσέγγιζε τηλεφωνικά τα θύματα του, πείθοντάς τους να καταβάλλουν χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Ο συλληφθείς δρούσε την άνοιξη του 2018 στη Γαλλία, προκαλώντας συνολική ζημιά 500.000 ευρώ στους αποταμιευτές που έπεσαν θύματά του.

Πρόκειται για μία από τις αμέτρητες απάτες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στις επενδυτικές αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε. Το να εκμεταλλευόμαστε ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται μέσω τηλεφώνου, δίνοντας τα στοιχεία μας και προχωρώντας σε επενδύσεις είναι μάλλον κάπως αφελές από μέρους μας. Τέλος, επενδυτικές ευκαιρίες που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις και ελάχιστο ρίσκο είναι απάτες και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Πηγή:

https://www.newsit.gr/ellada/syllipsi-69xronou-gallou-stin-athina-meta-apo-eyropaiko-entalma-katigoreitai-gia-apati-me-bitcoin/3338808/?fbclid=IwAR2x36VVQjiUg6-L2F5HH773PeQk6AHqYVc3npEml3n9T33BiZzOkqA9STU