Ανθρώπινες Σχέσεις, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

9 φράσεις που ενοχλούν πραγματικά τους ανθρώπους με κατάθλιψη

Εάν θέλετε να υποστηρίξετε κάποιον με αυτή τη κατάσταση ψυχικής υγείας, αποφύγετε να αναφέρετε αυτές τις φράσεις.

Όταν ζείτε με την κατάθλιψη, η αγάπη και η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αλλά είναι συχνά δύσκολο για αυτούς να ξέρουν τι να πουν ή να βοηθήσουν.

Οι αγαπημένοι μπορούν τελικά να κάνουν σχόλια, συχνά με καλές προθέσεις, που μπορούν όμως να καταλήξουν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ζητήσαμε από τους ανθρώπους με αυτή την κατάσταση ψυχικής υγείας να μοιραστούν τις κοινές φράσεις που ακούνε, οι οποίες πραγματικά τους υπονομεύουν και γιατί. Εδώ είναι τι μας είπαν:

  1. “Θα πρέπει να δοκιμάσεις να κάνεις φυσική άσκηση”.

“Δεν πρόκειται να αρνηθώ τις χημικές επιδράσεις που έχει στον εγκέφαλο η άσκηση, αλλά τι γίνεται όταν αυτές περνούν; Το όλο θέμα με την κατάθλιψη είναι ότι αγωνίζεσαι για να σηκωθείς από το κρεβάτι, πόσο μάλλον να ασκηθείς. Επιπλέον, όταν είμαι στα πολύ κάτω μου και μου λέτε ότι θα πρέπει να ασκηθώ, απλώς με κάνει να αισθάνομαι χειρότερα για τον εαυτό μου. ” – Crystal N.

  1. “Είναι όλα στο μυαλό σου”.

“Ομολογουμένως, αυτό συνήθως λέγεται από ανθρώπους που δεν έχουν βιώσει ποτέ κλινική ή σοβαρή κατάθλιψη και πιθανότατα δεν καταλαβαίνουν τις δύσκολες και επιζήμιες παρενέργειες της ψυχικής ασθένειας. Με ενοχλεί, γιατί αντιπροσωπεύει μια έλλειψη συμπόνιας και κατανόησης, κατά τη γνώμη μου. Αυτό σημαίνει ότι η κατάθλιψη δεν είναι μεγάλη υπόθεση και σχεδόν το κάνει να φανεί σαν να είναι μια φανταστική κατάσταση.”  – Karla Culbertson

  1. “Γιατί δεν αφήνεις τον εαυτό σου να είναι απλά χαρούμενος;”

“Εκτός αν υπάρχει κάποιο μαγικό ελιξίριο ευτυχίας το οποίο δεν γνωρίζω, η χαρά δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορούν απλώς να  επιτρέψουν στον εαυτό τους να ζήσουν, όταν το θελήσουν. Όταν το σκοτάδι είναι το μόνο που έχεις ζήσει ποτέ, είναι αδύνατο να σκεφτείς ακόμη και την έννοια της ζωής στο φως, πόσο μάλλον να προχωρήσεις και να το κάνεις. Ως εκ τούτου, το να προτείνεις σε κάποιον που έχει χρόνια κατάθλιψη ότι αυτός ή αυτή θα πρέπει απλώς «να είναι ευτυχισμένος» κάνει τόσο νόημα όσο το να  ζητήσω από το σκύλο μου, να μου εξηγήσει τι είναι το Bitcoin. Είναι τελείως αδύνατο. ” – Craig Tomashoff

  1. “Είσαι εγωίστρια.”

“Τα άτομα με κατάθλιψη δεν συμπεριφέρονται εγωιστικά. Μπορεί να πληγωθούν τόσο άσχημα, νομίζουν ότι είναι εντελώς ανιδιοτελείς όταν λένε πράγματα όπως «Θα ήσασταν καλύτερα χωρίς εμένα», επειδή αισθάνονται σαν να ανακουφίζουν τους αγαπημένους τους από τον πόνο. Με ενοχλεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι βάζουν ακόμη περισσότερη ευθύνη στους ανθρώπους με κατάθλιψη, που δημιουργεί μια σπείρα περισσότερης κατάθλιψης. ” – Katie Leikam

  1. “Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η λύση”.

“Είχα πολλούς ανθρώπους να μου λένε ότι είμαι πολύ νέα για να παίρνω φάρμακα ή ότι δεν πρέπει να τα πάρω καθόλου. Γιατί υπάρχει ντροπή στο να πάρεις μια μικρή βοήθεια από τη φαρμακευτική αγωγή; Μερικές φορές, απλά δεν μπορείς να το κάνεις μόνος/η σου. Δεν είναι για όλους, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει ντροπή σχετικά με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής λαμβάνεις, αν παίρνεις! ” – Crystal N.

  1. “Απλά να είσαι πιο θετικός.”

“Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι που το λένε αυτό δεν δέχονται το γεγονός ότι η κατάθλιψη είναι μια πραγματική ασθένεια. Μια σοβαρή και θανατηφόρα. Νιώθω σαν να σκέφτονται ότι δεν το αγωνίζομαι και δεν κάνω τίποτα. Είναι απίστευτα ενοχλητικό.

Είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι κάθε πράγμα μπορεί ξαφνικά να γίνει δύσκολο, όταν έχετε κατάθλιψη. Το να σηκώνεσαι από το κρεβάτι είναι σαν να αναρριχείσαι στο Everest. Το να βγεις από το σπίτι γίνεται αδύνατο. Όλα μετατρέπονται σε ολυμπιακό επίπεδο και απέχω πολύ από το να είμαι αθλητής. Κάποιος που το λέει αυτό, γίνεται κάποιος που δεν θα πλησιάσω αν χρειαστώ βοήθεια. Για μένα, είναι σαν να κλείνουν τη συζήτηση. Τι μπορώ να απαντήσω σε αυτό; Δεν έχω την ενέργεια να εξηγήσω ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο και ότι δεν καταλαβαίνω καν τι πάει  λάθος με μένα. Γι ‘αυτό κατεβάζω τους διακόπτες, σταματάω να ακούω. ” – Sow Ay

  1. “Θα μπορούσε να είναι χειρότερα.”

“Αυτή η φράση παίρνει την αξία από τις σκέψεις και τα συναισθήματα κάποιου. Αφαιρεί επίσης την αξία της θεραπευτικής διαδικασίας, η οποία μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, εξαντλητική και σκοτεινή εξ’ αρχής. Συνειδητοποιώ ότι ο άνθρωπος που λέει αυτά τα πράγματα μπορεί να προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά το μόνο αποτέλεσμα είναι ότι κάνει τα πράγματα χειρότερα. ” – Culbertson

 

  1. “Είναι απλά μια κακή μέρα.”

“Οι κακές μέρες δεν μένουν για μέρες, πιθανώς εβδομάδες. Εάν αγωνίζομαι να φύγω από το κρεβάτι, να ντυθώ, να φάω, παρακαλώ μην υποβαθμίζετε τους αγώνες μου και μου λέτε ότι είναι επειδή είχα μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Είναι κατάθλιψη, ξεκάθαρα και απλά. ”

-Crystal N.

 

  1. “Γιατί δεν μίλησες για το πώς ένιωθες;”

“Δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω ότι, ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι που θέτουν αυτήν την ερώτηση είναι καλοπροαίρετοι. Παρόλα αυτά, είναι μια αφελής ερώτηση που μπορεί να έχετε για κάποιον που ζει μέσα στη δεξαμενή αισθητηριακής στέρησης, όπως είναι η χρόνια κατάθλιψη.

 

Αυτό συμβαίνει επειδή σε αυτόν τον κόσμο, σε κανέναν δεν αρέσει να περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που μιλούν ελεύθερα για τους δαίμονες τους. Το να συζητήσει κάποιος ανοιχτά δεν φαίνεται σαν ένδειξη δύναμης. Είναι πιο πιθανό να θεωρηθεί ακραία ενόχληση. (Σοβαρά, την επόμενη φορά που κάποιος στην δουλειά, σας ρωτήσει στο διάδρομο πώς είστε, τι κάνετε, πείτε τους πραγματικά. Δείτε πόσο θα διαρκέσει αυτός ο διάλογος.)

 

Μόλις ο αριθμός των φορών που σε αποκαλούν Debbie Downer (Σήμ Μτφ. “φανταστικός χαρακτήρας που συνήθως κάνει απαισιόδοξα σχόλια και ρίχνει τη διάθεσή των άλλων”)κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε εβδομάδας γίνεται διψήφιος, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να είσαι ανοιχτός σχετικά με το ότι έχεις κατάθλιψη. ” – Tomashoff

 

 

 

Οι απαντήσεις τροποποιήθηκαν ελαφρά και συμπυκνώθηκαν για λόγους σαφήνειας.

Από Kelsey Borresen 20/02/2020, ΗuffPost

Απόδοση- Μετάφραση: Αλίκη Ελένη Πουλή