Εκπαίδευση, Μη κατηγοριοποιημένο

7 Μαρτίου – 13 Μαρτίου | Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου

Το βιβλίο είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρότι πλέον έχουμε πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες λόγω του Διαδικτύου και του τεράστιου εύρους ιστοσελίδων που παρέχει, το βιβλίο παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι σήμερα, έχοντας στη διάθεσή μας μερικές ακόμη πιο εξελιγμένες εκδοχές του. Μία από αυτές είναι το ψηφιακό βιβλίο το οποίο έχει κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του και έχει έρθει στη ζωή μας για να μείνει. Μάλιστα, έχει θεσπιστεί και Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου, η οποία γιορτάζεται από την 7η έως την 13η μέρα του Μαρτίου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν την υπεροχή του κανονικού παραδοσιακού βιβλίου έναντι του ψηφιακού. Για κάποιους, η τελετουργία του να πάνε σε ένα βιβλιοπωλείο, να αναζητήσουν και να κατασταλάξουν στο βιβλίο εκείνο που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον γι’ αυτούς και να γυρίσουν στο σπίτι τους με ανυπομονησία για να το ξεκινήσουν είναι ανεκτίμητη. Επιπλέον, κάποιοι το προτιμούν λόγω του ότι έχει αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και το βλέπουν ως ένα κόσμημα με το οποίο θα στολίσουν τη βιβλιοθήκη του σπιτιού τους. Άλλοι είναι συλλέκτες και αγοράζουν συλλεκτικές εκδόσεις βιβλίων από χόμπι. Για όποιο λόγο και να το επιλέγει κανείς, ένα είναι σίγουρο: πως πλέον ο κόσμος έχει αρχίσει να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στα ψηφιακά βιβλία, σαν την πιο ευέλικτη, οικονομική και προσβάσιμη μορφή βιβλίου.

Ειδικότερα, η ευκολία που παρέχει στους αναγνώστες το ψηφιακό βιβλίο είναι άνευ προηγουμένου. Ο καθένας μπορεί να αγοράσει το βιβλίο που επιθυμεί, σε οποιαδήποτε γλώσσα, οποιαδήποτε στιγμή μέσα από την ευκολία του κινητού τηλεφώνου, του τάμπλετ ή του Η/Υ του. Μπορεί να τα διαβάζει ανά πάσα στιγμή, στην άνεση του καναπέ του, στα ΜΜΜ, στην αναμονή σε ένα ιατρείο ή σε ένα διάλειμμα στη δουλειά του χωρίς κανένα επιπλέον βάρος, χωρίς να ανησυχεί μήπως το βιβλίο χαλάσει ή χαθεί και χωρίς να χρειάζεται να το κουβαλάει μαζί του όπου πάει. Επιπλέον, τα ψηφιακά βιβλία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς δε σπαταλάται ούτε μια σελίδα χαρτιού για τη δημιουργία του. 

Ιδιαίτερη δημοφιλία έχουν τα ψηφιακά βιβλία στους φοιτητές και τους μαθητές, καθώς υπάρχει μια αυξητική τάση στη χρήση των ψηφιακών βιβλιοθηκών, οι οποίες σε ένα μεγάλο ποσοστό παρέχουν τα συγγράμματα αυτά δωρεάν ή με ένα πολύ μικρό αντίτιμο. Έτσι, οι σπουδαστές έχουν στη διάθεσή τους ένα τεράστιο εύρος βιβλιογραφίας, το οποίο διευκολύνει και ενισχύει τη εκπαιδευτική διαδικασία. 

Ανεξάρτητα από το ποιον τύπο βιβλίου επιλέγει κανείς, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη σημασία του βιβλίου εν γένει, ως ένα εξαιρετικό εργαλείο που βοηθά τόσο στην προσωπική μας καλλιέργεια, όσο και στη διασκέδαση μας καθώς μας προσφέρει στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Για το λόγο αυτό, καλό είναι όλοι να εντάξουμε το σημαντικό αυτό εργαλείο στη ζωή μας, διαβάζοντας έστω και 10 σελίδες καθημερινά, ώστε να διαπιστώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Πολλώ δε μάλλω, να αγοράσουμε σήμερα κιόλας ένα ψηφιακό βιβλίο, καθώς ζούμε στην εποχή όπου το Διαδίκτυο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και ευνοεί ένα τέτοιο εγχείρημα.