Ανθρώπινες Σχέσεις, Γονείς, Οικογένεια, Παιδιά

Ωφέλιμες δραστηριότητες για τους νεαρούς πολίτες κατά τη παραμονή στο σπίτι

Γράφει η Αντιγόνη Κολιού,

Απόφοιτη Ιστορίας, Εξειδίκευση Σύμβουλευτική, Coaching & Mentoring

 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, επίσημος partner του CSI Institute,λαμβάνοντας μια σημαντική πρωτοβουλία, προτείνει κάποιες εποικοδομητικές δραστηριότητες για τους νεαρούς πολίτες τη κρίσιμη περίοδο της παραμονής στο σπίτι λόγω κορωνοιού. Η διαδικτυακή απασχόληση δεν μας επηρεάζει πάντα αρνητικά. Η σωστή και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, μπορεί να ωφελήσει τους νεαρούς, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον ψηφιακό κόσμο, συμβάλλοντας στην ψυχική τους ανάταση και ψυχαγωγία. Δεν επικροτείται η προσκόλληση σε μια οθόνη και  κατάχρηση των μέσων δικτύωσης αλλά ενθαρρύνεται η δημιουργική απασχόληση σε αυτά. Υπάρχει λοιπόν, μια λίστα δραστηριοτήτων για τον καλύτερο τρόπο ψυχαγωγίας της οικογένειας στο σπίτι.

Αρχικά, προτείνεται, οι γονείς να ορίσουν με τα παιδιά τους κάποιους οικογενειακούς κανόνες αναφορικά με τη χρήση στο διαδίκτυο και όλοι μαζί, μπορούν να γίνουν πιο δημιουργικοί, αναζητώντας ιδέες και διαδικτυακές πηγές επιμόρφωσης, γνωρίζοντας νέα πράγματα. Η κοινή δημιουργία μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική! Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, να μάθουν να διακρίνουν τα παιδιά τις αληθινές από τις ψευδείς πληροφορίες και αρωγός σε αυτό είναι οι οδηγίες και συμβουλές που υπάρχουν στο διαδίκτυο.  Ακόμη, τονίζουμε στα παιδιά πως οι ιοί δεν κάνουν διακρίσεις! Οφείλουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά την ενσυναίσθηση και την κατανόηση προς τα συναισθήματα των άλλων. Την περίοδο αυτή, πρέπει να υπάρχει εξισορρόπηση ανάμεσα στον χρόνο που περνούν τα παιδιά στο διαδίκτυο, με  άλλες δραστηριότητες. Μπορείτε να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια ή να κάνετε ομαδική άθληση.

Μια πολύ καλή ιδέα, είναι να συζητήσετε με τα παιδιά σας τους κοινωνικούς κανόνες και κανόνες καλής συμπεριφοράς, βοηθώντας τα να κατανοήσουν την αξία αυτών και πόσο σημαντικό είναι να προσαρμόζονται και να  ανταποκρίνονται σε νέες καταστάσεις. Επιπλέον, τα παιδιά λόγω διαίσθησης, αντιλαμβάνονται οτιδήποτε σημαντικό συμβαίνει, και είναι καλό να το συζητήσετε μαζί τους και να μάθουν από τη δική σας εμπειρία και να κατανοήσουν το αίσθημα της κοινής ευθύνης.

Εν συνεχεία, μια άλλη ιδέα είναι να προσκαλέσετε τα παιδιά σας να δουν, ποιος μπορεί να φτιάξει τη καλύτερη λίστα ψηφιακών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Στη πορεία, βάλτε τα να ελέγχουν τη λίστα τους στο διαδίκτυο και να την παρουσιάσει ο καθένας σε όλη την οικογένεια με σκοπό να κερδίσει ένα διασκεδαστικό βραβείο. Μια άλλη δραστηριότητα είναι να γράψουν όλοι δύο κωδικούς σε ένα κομμάτι χαρτί, βάζοντας τα χαρτιά σε ένα μπολ. Έπειτα, τα βγάζετε ένα ένα και μαντεύετε ποιός το έγραψε. Πλοηγηθείτε στο διαδίκτυο για να βρείτε τρικ δημιουργίας κωδικών. Επίσης, ζητείστε από τα παιδιά σας να γράψουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις  των πελατών σε ένα κατάστημα. Συζητείστε τις επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης στα καταστήματα καθώς και τα βασικά προφυλακτικά μέτρα για διαδικτυακές αγορές. Τα παιχνίδια αυτά, αποτελούν ιδανική ευκαιρία και κίνητρο για απασχόληση, ψυχαγωγία και επιμόρφωση παράλληλα με σωστή χρήση του διαδικτύου.

Παίξτε το οικογενειακό παιχνίδι Νίκησε τον ιο