Διαδίκτυο, Εγκλήματα

Σοκ προκαλεί ο «δολοφόνος του Twitter»: Δολοφόνησε εννέα άτομα μετά από επικοινωνία μαζί τους στο Twitter

Ένας άντρας που δολοφόνησε εννέα άτομα μετά από επικοινωνία μαζί τους στο Twitter, καταδικάστηκε σε θάνατο, σε μια πολύκροτη υπόθεση που συγκλόνισε την Ιαπωνία. Ο Takahiro Shiraishi, ονομαζόμενος “δολοφόνος του Twitter”, συνελήφθη το 2017 αφού βρέθηκαν μέρη σώματος στο διαμέρισμά του. Ο 30χρονος είχε παραδεχτεί ότι δολοφόνησε και διαμέλισε τα θύματά του – σχεδόν όλες ήταν νεαρές γυναίκες που συνάντησε στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων. Οι κατά συρροή δολοφονίες πυροδότησαν συζήτηση για το πώς συζητείται η αυτοκτονία στο Διαδίκτυο. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι εμφανίστηκαν για να παρακολουθήσουν την ετυμηγορία την Τρίτη, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο είχε μόνο 16 θέσεις διαθέσιμες για το κοινό, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.Η δημόσια υποστήριξη για τη θανατική ποινή παραμένει υψηλή στην Ιαπωνία, ένα από τα λίγα ανεπτυγμένα κράτη που διατηρούν τη θανατική ποινή.

Πώς βρήκε τα θύματά του;

Ο Shiraishi χρησιμοποίησε το Twitter για να δελεάσει γυναίκες με αυτοκτονικές τάσεις στο σπίτι του, λέγοντας ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει να πεθάνουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ισχυρίστηκε ότι θα αυτοκτονήσει δίπλα τους. Στραγγάλισε και διαμέλισε οκτώ γυναίκες και έναν άνδρα ηλικίας 15 έως 26 μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2017, δήλωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo της Ιαπωνίας, επικαλούμενο το κατηγορητήριο. Οι κατά συρροή δολοφονίες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις Απόκριες εκείνου του έτους, όταν η αστυνομία βρήκε μέρη σώματος στο διαμέρισμα του Shiraishi στην ιαπωνική πόλη Zama, κοντά στο Τόκιο, ενώ έψαχναν για μια 23χρονη αγνοούμενη γυναίκα, η οποία αποδείχθηκε μια εκ των θυμάτων του. Αφού δηλώθηκε αγνοούμενη, ο αδερφός της απέκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό της στο Twitter και ειδοποίησε την αστυνομία για μια ύποπτη κίνηση , οδηγώντας τους στην κατοικία του Shiraishi το πρωί της 31ης Οκτωβρίου του 2017. Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης το ονόμασαν «το σπίτι της φρίκης» αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν εννέα κεφάλια μαζί με μεγάλο αριθμό οστών χεριών και ποδιών που κρύβονταν σε ψυγεία και εργαλειοθήκες.

Τι συνέβη στη δίκη;

Οι εισαγγελείς ζήτησαν τη θανατική ποινή για τον Shiraishi. Ωστόσο, οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ήταν ένοχος για τη μικρότερη κατηγορία της “δολοφονίας με συγκατάθεση”, ισχυριζόμενος ότι τα θύματά του είχαν δώσει την άδεια να σκοτωθούν. Ο Shiraishi αργότερα αμφισβήτησε την εκδοχή της δικής του ομάδας άμυνας και είπε ότι σκότωσε τα θύματα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Την Τρίτη, ο δικαστής Naokuni Yano, ο οποίος εξέδωσε την ετυμηγορία, χαρακτήρισε τα εγκλήματα «πανούργα και σκληρά» και βρήκε τον κατηγορούμενο «πλήρως υπεύθυνο» για τις πράξεις του. “Κανένα από τα εννέα θύματα δεν συμφώνησε να δολοφονηθεί, συμπεριλαμβανομένης της σιωπηλής συγκατάθεσης”, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK. “Είναι εξαιρετικά σοβαρό το ότι αφαιρέθηκαν οι ζωές εννέα νέων ανθρώπων. Η αξιοπρέπεια των θυμάτων καταπατήθηκε.”

Ποια ήταν τα θύματα;

Τα ονόματα αυτών που σκότωσε ο Shiraishi αποκρύφτηκαν για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Ο πατέρας ενός θύματος, ηλικίας 25 ετών, είπε στο δικαστήριο τον περασμένο μήνα ότι “δεν θα συγχωρήσει ποτέ το Shiraishi ακόμα κι αν πεθάνει”, σύμφωνα με τον ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NHK. «Ακόμα και τώρα, όταν βλέπω μια γυναίκα στην ηλικία της κόρης μου, την μπερδεύω με την κόρη μου. Αυτός ο πόνος δεν θα φύγει ποτέ. Φέρτε μου την πίσω», είχε πει. Την Τρίτη, ο πατέρας ενός άλλου θύματος, ο οποίος ήταν 17 ετών, δήλωσε στο NHK ότι η θανατική ποινή ήταν «κατάλληλη». «Αισθάνομαι ότι θέλω να εκδικηθώ, αλλά οι πενθούσες οικογένειες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Δεν ξέρω πώς να εκτονώσω τον θυμό μου», είπε. Ο αδελφός ενός 25χρονου θύματος είπε ότι «η καρδιά του πέθανε» όταν άκουσε την μαρτυρία του Shiraishi. “Δεν ακουγόταν καθόλου σαν να το είχε μετανιώσει … Ένιωσα σαν να με πλήγωναν ξανά και ξανά με ένα κοφτερό μαχαίρι”. Ο άντρας που σκότωσε ο Shiraishi ήταν άνδρας φίλος ενός από τα θύματα του, που την έψαχνε.

Τι αντίκτυπο είχε η υπόθεση;

Οι δολοφονίες συγκλόνισαν την Ιαπωνία, πυροδοτώντας νέα συζήτηση για την αυτοκτονία και πώς να βοηθήσουν όσους την σκέφτονται, καθώς και για ιστότοπους όπου συζητείται η αυτοκτονία. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να εισαγάγει νέους κανονισμούς. Συνοψίζοντας, ο δικαστής είπε ότι η υπόθεση «προκάλεσε μεγάλο άγχος στην κοινωνία, επειδή τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούνται τόσο συχνά». Οι δολοφονίες προκάλεσαν επίσης μια αλλαγή από το Twitter, το οποίο τροποποίησε τους κανόνες του για να δηλώσει ότι οι χρήστες δεν πρέπει να “προωθούν ή να ενθαρρύνουν την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό”. Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Jack Dorsey χαρακτήρισε την υπόθεση “εξαιρετικά λυπηρή”. Η Ιαπωνία μάχεται εδώ και πολύ καιρό με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον βιομηχανικό κόσμο. Τα στοιχεία έχουν μειωθεί από τότε που τα προληπτικά μέτρα εισήχθησαν πριν περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά υπήρξαν ενδείξεις ότι τα ποσοστά αυξήθηκαν ξανά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

 

Με πληροφορίες από BBC

Μετάφραση-Απόδοση: Mαρκέλλα Τρακάκη