Tech Review, Τεχνολογία

Πώς μπορεί το αυτοκίνητό σας να σας κατασκοπεύει: Mπορεί να μάθει μέχρι και το βάρος σας

Τα αυτοκίνητα που παράγονται σήμερα είναι ουσιαστικά smartphones με τροχούς. Για τους οδηγούς αυτό σημαίνει πολλά νέα χαρακτηριστικά, όπως αυτόματο φρενάρισμα, οδηγίες παρκαρίσματος, ψυχαγωγία.

Τα σημερινά αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με έναν ασύρματο πομπό ο οποίος στέλνει συνεχώς δεδομένα σχετικά με την απόδοση και τη συντήρηση του οχήματος στον κατασκευαστή. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα συγκεντρώνουν μέχρι και 25 gigabytes δεδομένων ανά ώρα.

Τα αυτοκίνητα όχι μόνο ξέρουν πόσο ζυγίζουμε αλλά παρακολουθούν συνεχώς το βάρος, το πρόγραμμά μας, μας ξέρουνε πόσο γρήγορα οδηγούμε, που ζούμε ,πόσα παιδιά έχουμε ακόμα και πληροφορίες για την οικονομική μας κατάσταση. Συνδεόμαστε με ένα τηλέφωνο στο αυτοκίνητό μας και αυτό ξέρει ποιος μας καλεί και τι λέμε.

Αλλά ποιος ελέγχει αυτά τα δεδομένα και τι κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες με αυτό; Αυτό το θέμα είναι λίγο σκοτεινό. Οι συζητήσεις γύρω από την ιδιωτικότητα επικεντρώνονται συχνά σε εταιρείες όπως το Facebook.

Ωστόσο καταλήγουμε στο ότι οι εμπορικές ευκαιρίες για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων είναι απεριόριστες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν δεδομένα για να μας ειδοποιήσουν όταν το αυτοκίνητό μας χρειάζεται επισκευή. Είναι επίσης στο χέρι τους να διαλέξουν το ποιά κέντρα εξυπηρέτησης θα λάβουνε τις πληροφορίες μας. Το πιο πιθανό είναι να μοιράζονται τα δεδομένα μας αποκλειστικά με επώνυμες αντιπροσωπείες παρά με ανεξάρτητα συνεργεία επισκευών.

Αλλά τι γίνεται όταν η πληροφορία παρακρατείται από εκείνους που δεν θα θέλαμε να την δούνε; Η λύση είναι απλή, το μόνο άτομο που θα πρέπει να ελέγχει τα δεδομένα του κάθε αυτοκινήτου είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του, αυτός και θα καθορίζει το ποιος μπορεί να τα δει.

Τελικά η ψηφιοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι καλύτερη από ότι νομίζαμε. Προετοιμάζεται ο δρόμος για αυτόνομα οχήματα, ακόμα και για επικοινωνίες μεταξύ οχημάτων, που θα οδηγήσουν  σε ένα μέλλον με δρόμους πολύ πιο ασφαλείς.

Με πληροφορίες από NYTIMES