Διαδίκτυο, Ψυχική υγεία

Ζωοθεραπεία | Μπορούν τα αστεία βίντεο με ζώα να καταπολεμήσουν το στρες;

Γράφει η Αγγελική Βουρλιωτάκη, φοιτήτρια ψυχολογίας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και καθημερινά μας βομβαρδίζουν με πληθώρα πληροφοριών. Ενώ, λοιπόν, ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των πληροφοριών μπορεί να μας αγχώνει και να μας στρεσάρει, καθώς πρόκειται για ειδήσεις και νέα απ’όλο τον κόσμο, που δυστυχώς στις μέρες μας δεν είναι πάντα χαρμόσυνα, υπάρχει και μία άλλη, τελείως διαφορετική (και συχνά υποτιμημένη!) κατηγορία περιεχομένου. Ποια είναι αυτή; Tα βίντεο με ζώα, φυσικά!

Σας φαίνεται παράξενο; Κι όμως, η παρακολούθηση τέτοιου είδους βίντεο αποτελεί μία από τις λατρεμένες συνήθειες των χρηστών του διαδικτύου, ενώ συγκεκριμένα τα βίντεο με γάτες είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία βίντεο στο YouTube! Τρυφερά, αστεία, και κάπως ανόητα καμιά φορά, για πολλούς στερούνται ουσίας και θεωρούνται χάσιμο χρόνου. Ή μήπως όχι;

Η Δρ. Jessica Gall Myrick, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, έχει άλλη άποψη. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε σε 7.000 ανθρώπους, ανακάλυψε ότι η παρακολούθηση βίντεο με γάτες έχει πράγματι ψυχοθεραπευτικά οφέλη. Με αυτή την ανακάλυψη συμφωνεί κι έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς, σύμφωνα με την οποία, η παρακολούθηση βίντεο με ζώα για 30 λεπτά έχει ως αποτέλεσμα μείωση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και του άγχους. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερευνητικά δεδομένα, η παρακολούθηση βίντεο με ζώα μπορεί να έχει παρόμοια ψυχοθεραπευτικά οφέλη με αυτά της ζωοθεραπείας, η οποία ορίζεται ως η ευεργετική επαφή ενός εκπαιδευμένου ζώου με έναν άνθρωπο, με τη διαμεσολάβηση ειδικού. Στόχος της ζωοθεραπείας είναι να ωφεληθεί η υγεία κάποιου ασθενή με αναπηρία, ψυχικές ή παθολογικές ασθένειες, μέσα από το συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ αυτού και του ζώου. Τα οφέλη της ζωοθεραπείας έχουν αποδειχθεί επιστημονικά, ωστόσο, απ’ό,τι φαίνεται, ακόμη κι αν το άτομο δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη ενός κατοικιδίου, έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μερικά από τα θετικά ψυχολογικά επακόλουθα της συμβίωσης με ένα ζώο, απλώς και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού!

Αν ακόμη δεν έχετε πειστεί για την ισχύ των παραπάνω, ίσως σας πείσει το γεγονός ότι στην Ιαπωνία, πολλοί εργοδότες παρακινούν τους εργαζόμενους να παρακολουθούν στα διαλείμματα τους βίντεο με γάτες! Γιατί αυτό; Πέραν της μείωσης των επιπέδων του άγχους και του στρες, άλλες εργαστηριακές έρευνες βρίσκουν πως στα θετικά αποτελέσματα της θέασης βίντεο με πρωταγωνιστές ζωάκια συγκαταλέγονται η ενίσχυση των ενεργειακών επιπέδων του οργανισμού, η αύξηση των επιπέδων προσοχής και συγκέντρωσης και, κατ’επέκταση, η βελτίωση της εργασιακής επίδοσης. 

Ωστόσο, τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση του στρες και στην βελτίωση της εργασιακής επίδοσης. Αποτελέσματα της έρευνας του James McNulty του Πανεπιστημίου της Φλόριντα αποδεικνύουν ότι οι χαριτωμένες φωτογραφίες ζώων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την ικανοποίηση από τον γάμο.

Η θέαση βίντεο με θετικό περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα με ένα κουτάβι που παίζει, μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση και δε χρειάζεται κάποια έρευνα για να το αποδείξει αυτό. Το καταλαβαίνουμε βλέποντας το. Οι έρευνες, ωστόσο, έρχονται να μας πουν ότι το θετικό αντίκτυπο που έχουν τέτοια βίντεο στη διάθεση μας, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μακροχρόνιο, συμβάλλοντας στη γενικότερη ικανοποίησή μας από τη ζωή. Μάλιστα, μία έρευνα του 2015 καταδεικνύει πως τα θετικά βίντεο μπορούν να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διάθεση μας απ’ότι η αγαπημένη μας μουσική!

Ίσως, λοιπόν, το να βλέπουμε βίντεο με ζωάκια να μην είναι τόσο χάσιμο χρόνου όσο νομίζαμε. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ξεφεύγουμε για λίγο από την αρνητικότητα που κυριαρχεί στο διαδίκτυο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ψυχική μας υγεία. Αν νιώθουμε πως κάτι μας ευχαριστεί και συμβάλλει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη διαχείριση του άγχους μας και την καταπολέμηση του στρες, οφείλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε! 

Πηγές: edition.cnn.com, parkwayshenton.com