Τεχνολογία

Οπτική αναζήτηση μέσω Google Lens

Έχεις μία ερώτηση για κάτι που βλέπεις και δεν μπορείς να το περιγράψεις; Απλά ρώτα τη Google. Η Google αποκάλυψε αυτό που μοιάζει με ένα πραγματικά χρήσιμο και σχεδόν τρομακτικά προηγμένο νέο τρόπο αναζήτησης με εικόνες. 

Το Google Lens ήδη σου επιτρέπει να κάνεις αναζήτηση μέσω μιας εικόνας. Για παράδειγμα, αν τραβήξεις μία φωτογραφία από έναν ελέφαντα, πιθανό να πάρεις πίσω αποτελέσματα από το Google Lens για “ελέφαντα”. Όμως τώρα, μπορείς να πατήσεις μία φωτογραφία που έβγαλες, ή μία που έχεις ήδη αποθηκεύσει στην συλλογή σου, και να ρωτήσεις μία ερώτηση για αυτήν. Ας πούμε για τον ελέφαντα: απλά πάτα στην φωτογραφία για την δυνατότητα “προσθήκη ερωτήσεων”, και θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο κειμένου όπου θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το google για περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη εικόνα, όπως “Τι είδους ελέφαντας είναι αυτός;” ή “Πόσοι από το είδους αυτού του ελέφαντα έχουν απομείνει στον κόσμο;”. 

Αυτό περιλαμβάνει τόσα πολλά επίπεδα επεξεργασίας τεχνητής νοημοσύνης που είναι πραγματικά δύσκολο να γίνουν αντιληπτά. Καταλαβαίνει τι βρίσκεται στην φωτογραφία, καταλαβαίνει την ερώτηση, και καταλαβαίνει πως η ερώτηση σχετίζεται με την εικόνα. Και, φυσικά, (φαινομενικά) σου δίνει τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Όλα αυτά τα κάνει εφικτά, ένα νέο, πιο προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο ονομάζεται Multitask Unified Model (ή MUM), το οποίο ανακοινώθηκε τον Μάιο, και αρχίζει να ενεργοποιεί την αναζήτηση. Η Google αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσει εφαρμογές για την νέα τεχνολογία, οι οποίες είναι ικανές να επεξεργάζονται ερωτήματα με πιο σύνθετους τρόπους, και να παραδίδει αποτελέσματα που η google πιστεύει, είναι πιο σχετικά ή πιο συγκεκριμένα από πριν. 

Η αλλαγή στο Lens είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές μέχρι τώρα, και τα παραδείγματα για τα ερωτήματα που παρέχει η google δείχνουν πόσο έξυπνο είναι το MUM.  Μπορείς να ρωτήσεις το Lens για το μοτίβο μιας μπλούζας, και αν το ίδιο μοτίβο είναι διαθέσιμο σε κάλτσες: και ορίστε, έχεις ακριβώς την ίδια λίστα προϊόντων. Ή άλλο παράδειγμα, κάποιος τραβάει μία εικόνα ενός σπασμένου εξαρτήματος ποδηλάτου. Δείχνοντας την φωτογραφία του σπασμένου εξαρτήματος στο Google Lens, και ρωτώντας “Πως να το φτιάξω;” παραδίδει τόσο το ακριβές σπασμένο εξάρτημα, όσο και το πως να το διορθώσει.

Και οι δύο αυτές ερωτήσεις θα ήταν δύσκολο να απαντηθούν χωρίς το οπτικό συστατικό. Για το μοτίβο, πιθανότατα σε μία λεκτική σας αναζήτηση, ας πούμε “λουλουδάτο μοτίβο σε κάλτσες” να είχατε μη ειδικά αποτελέσματα. Και για το παράδειγμα του ποδηλάτου, μάλλον θα έπρεπε να καταλάβετε πριν καν αρχίσετε να ανησυχείτε για το πως θα το φτιάξετε, πως το συγκεκριμένο μέρος του ποδηλάτου που είναι σπασμένο, λέγεται “εκτροχιαστής”.

Οι μηχανές γίνονται πιο έξυπνες, κάτι που είναι ενδεχομένως μία τρομακτική προοπτική για τον κόσμο, αλλά σπουδαία νέα για την εύρεση απαντήσεων σε δύσκολες ερωτήσεις.

Πηγή: mashable.com