Trends, Διαδίκτυο

Το Σκάνδαλο και οι Επιπτώσεις της Ταινίας “Cuties”

Όλοι έχουμε βάλει για τα καλά στη ζωή μας τις διάφορες τηλεοπτικές πλατφόρμες ψυχαγωγίας όπως είναι το Netflix, το Amazon Prime, το HBO κτλ. Ειδικά εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 και τα κατά επέκταση Lockdown, στραφήκαμε όλοι σε αυτές τις πλατφόρμες για να ψυχαγωγηθούμε και να γεμίσουμε τον άπλετο χρόνο μας. Το αποτέλεσμα ήταν να βλέπουμε στην τηλεόραση μας, οτιδήποτε έχει προωθηθεί από την εκάστοτε πλατφόρμα, χωρίς απαραίτητα την αξιολόγηση της επιλογής μας.

Μεγάλο σκάνδαλο προκάλεσε μια ταινία που αγόρασε το Netflix λόγω του τρόπου με τον οποίο προωθήθηκε στην πλατφόρμα. Η ταινία “Cuties” ή στα γαλλικά “Mignonnes”, αφορά ένα κορίτσι 11 χρόνων που μετανάστευσε σε εστίες στη Γαλλία. Ενώ η οικογένεια της έχει έναν πιο συντηρητικό χαρακτήρα, η ίδια με τις φίλες διαμορφώνουν ένα χορευτικό γκρουπ, μαγνητοσκοπούν τις χορογραφίες τους και τις αναρτούν στο διαδίκτυο με σκοπό να αποκτήσουν φήμη.

Η ταινία γαλλικής παραγωγής προωθήθηκε με μία εικόνα που έδειχνε τα νεαρά κορίτσια να γυρνάνε από διάφορες αγορές τους, αναφέροντας από κάτω στην περιγραφή την πλοκή της. Όταν όμως αγόρασε το Netflix το Cuties, στα πλαίσια της προωθητικής διαδικασίας τοποθέτησε διαφορετική εικόνα, απεικονίζοντας τα 11 χρονών κορίτσια σε «προκλητικές» χορευτικές πόζες. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία άλλαξε και την περιγραφή της πλοκής, αναφέροντας πως αφορούσε τον ενθουσιασμό του 11χρονου κοριτσιού με το “twerking” επιθυμώντας να εξερευνήσει τη θυληκότητα της και αψηφώντας τις αρχές των γονέων της.

Η περιγραφή και ο τρόπος με τον οποίο προωθήθηκε η ταινία, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων, κατηγορώντας την πλατφόρμα ψυχαγωγίας πως ενθαρρύνει και προωθεί την σεξουαλικοποίηση παιδιών. Κατηγορήθηκε πως προωθεί την παιδοφιλία. Παρά την απολογία του Netflix ως προς την σκηνοθέτη Maïmouna Doucouré, λόγω των κατηγοριών, η ταινία άλλαξε την εικόνα και την περιγραφή της πλοκής λαμβάνοντας αρνητικές κριτικές. Η τόσο έντονη κριτική πήρε ακόμα πιο άσχημη τροπή, με τους «θεατές» να ασκούν ρητορική μίσους και προσωπικές επιθέσεις στη σκηνοθέτη, απειλώντας ακόμη και πως θα την σκοτώσουν.

Το παράδοξο σε όλο αυτό είναι πως η σκηνοθέτης υποστηρίζει, πως η ταινία προάγει αυτή ακριβώς την επικριτική στάση απέναντι στα θέματα, για τα οποία κατηγορείται πως ενθαρρύνει. Μετά από πολλές αιτήσεις να «κατέβει» η ταινία από την πλατφόρμα, κατάφερε να γίνει αλλαγή στην παρουσίαση της, η ζημιά όμως είχε ήδη γίνει.

Είναι τρομερό, λοιπόν, πως μια κακή προωθητική κίνηση καταλήγει να προκαλεί τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις, τόσο για το έργο και για τους δημιουργούς του, όσο και για την ίδια την πλατφόρμα. Συνεπώς, καλό θα ήταν να φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε κατάλληλα για το τι πρεσβεύει η ταινία που επιλέγουμε να δούμε και συνακόλουθα ποια υπηρεσία αποφασίζουμε να στηρίξουμε.

Πηγή:

bustle.com