Ασφάλεια διαδικτύου, Γονείς, Παιδιά

To Netflix διευκολύνει περεταίρω τη ζωή των γονέων

Γράφει η Νίκη Σερεμέτη και ο Χρήστος Τέκας

Το Netflix είναι η δημοφιλέστερη πλατφόρμα προβολής ταινιών και σειρών παγκοσμίως, με συνδρομητές από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι φυσικό, λοιπόν, να υπάρχει μια ανησυχία και ανασφάλεια από μέρος των γονιών σχετικά με το περιεχόμενο που καταναλώνουν. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Netflix χαρίζει μια αίσθηση ασφάλειας στους γονείς, δίνοντας τους τη δυνατότητα να είναι διαρκώς ενημερωμένοι και μέτοχοι στα προγράμματα που παρακολουθούν τα παιδιά τους.

Τεράστιο ρόλο στην επίβλεψη τους παίζει ο αλγόριθμος που συστήνει παρόμοιες ταινίες ή σειρές που είναι κοντά στα ενδιαφέροντα του χρήστη. Είναι τόσο εύστοχος που το 80% της δραστηριότητας των χρηστών καθοδηγείται από εξατομικευμένες συστάσεις. Για να είναι πιο εύστοχη η μηχανή αυτή, συλλέγονται δεδομένα από τους χρήστες, όπως η αλληλεπίδραση με την υπηρεσία, τα παρόμοια ενδιαφέροντα άλλων χρηστών και πληροφορίες, όπως τον τίτλο, τη κατηγορία, το είδος, τους ηθοποιούς, το έτος κυκλοφορίας κλπ. Επίσης, καταγράφονται η ώρα της ημέρας που χρησιμοποιεί κανείς την υπηρεσία, τη συσκευή στην οποία τη χρησιμοποιεί και τη διάρκεια που επενδύει σε αυτή. Επομένως, συνυπολογίζοντας και το ποσοστό επιτυχίας του αλγορίθμου, φαίνεται πως παρουσιάζονται στον χρήστη μόνο σχετικά με τα ενδιαφέροντα του προγράμματα, κερδίζοντας του κόπο και χρόνο.

Υπό τη καθοδήγηση του αλγορίθμου, λοιπόν, και με τη βοήθεια ενός προφίλ με «οικογενειακές ρυθμίσεις», τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν σχετικά προγράμματα προς παρακολούθηση, τα οποία όμως είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Το Kids Activity Report συμμετέχει, επίσης, στην ενημέρωση των γονέων σχετικά με τις ταινίες ή σειρές που βλέπουν περισσότερο τα παιδιά τους, ποιος είναι ο αγαπημένος τους χαρακτήρας και ποια προγράμματα πιθανώς να τους ενδιαφέρουν. Αποστέλλεται, επιπλέον, εβδομαδιαία αναφορά των παραπάνω στα email των γονέων, έτσι ώστε να βρίσκονται διαρκώς και επαρκώς ενήμεροι. Έτσι, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος και δεν χρειάζεται διαρκή επίβλεψη ή άγχος από τη μεριά των γονέων, αφού η αναφορά αυτή τους καλύπτει πλήρως. Τέλος, αν πέσει κάτι ανησυχητικό στην υπόληψη τους, τότε μπορούν εύκολα να ανακαλύψουν τι ακριβώς και να επέμβουν έγκαιρα.

Ωστόσο, υπάρχουν και προγράμματα τα οποία παρά το ευχάριστο και παιδικό στυλ που χρησιμοποιούν, αποδεικνύονται κατάμεστα από υβριστικές και απρεπείς εκφράσεις και θέματα, αυστηρά κατάλληλα μόνο για ενηλίκους. Το παιδί, λοιπόν, κάνοντας περιήγηση στο Netflix, χωρίς τις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη προστασία του, μπορεί να πέσει πάνω σε κινούμενα σχέδια που να μην αρμόζουν στην ηλικία του.

Ο γονέας, επομένως, μπορεί μέσα από τις επιλογές που του παρέχει το Netflix, να προστατεύσει το παιδί του και να του χαρίσει τη καλύτερη δυνατή εμπειρία. Είναι δυνατό, επίσης, να αναπτύξουν μια πιο εύρωστη σχέση και να έρθουν πιο κοντά, εφόσον ο γονέας γνωρίζει τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Χωρίς τις παραπάνω ρυθμίσεις, είναι σίγουρο πως θα επικρατούσε μια χαώδης κατάσταση και θα προκαλούσε προβλήματα και στους δύο.

 

Πηγές:

https://help.netflix.com/en/node/100639

https://parentzone.org.uk/article/netflix-everything-you-need-know-about-streaming-service

https://www.theverge.com/2020/12/8/22163863/netflix-family-profile-kids-activity-report-data-movies-tv-shows-individual