Μη κατηγοριοποιημένο

Τέσσερα πράγματα που κάθε γονιός οφείλει να κάνει για να αποτρέψει τα παιδιά του από το να πέσουν θύματα grooming και κακοποίησης στο διαδίκτυο

Μεταφράζει η Όλγα Σιάτου

 

Σύμφωνα με νέες έρευνες, οι φωτογραφίες νέων παιδιών που καθοδηγούνται για να εμπλακούν σε σεξουαλικές πράξεις διαδικτυακά έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 1000% από το τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο μπήκε στο πρώτο λοκντάουν.

Το Ίδρυμα Επίβλεψης της χρήσης του Ίντερνετ (IWF) λέει, ότι από το 2019, υπήρξε 1,058 % αύξηση στον αριθμό ιστοσελίδων που δείχνουν εικόνες και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ηλικίας επτά με δέκα που καταγράφηκαν μέσω ηλεκτρονικής συσκευής, συχνά από θύτη που επικοινώνησε μαζί τους στο διαδίκτυο.

Ο οργανισμός δηλώνει ότι η πανδημία ώθησε χιλιάδες παιδιά να βασίζονται στο ίντερνετ για να μαθαίνουν, να κοινωνικοποιούνται, και να παίζουν- κάτι που οι θύτες- του ίντερνετ έχουν εκμεταλλευτεί για να εξαναγκάσουν ακόμη περισσότερα παιδιά σε σεξουαλικές πράξεις, μερικές φορές συμπεριλαμβανομένων και των φίλων ή των αδελφών, μέσω καμερών και smartphones, συνδεδεμένων στο ίντερνετ.

Η Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Σούζι Χάργκριβς, δήλωσε: ”Δε μπορείς να κλείσεις το κουτί της Πανδώρας. Όλοι μας έχουμε προσαρμόσει τις ζωές μας περισσότερο από ότι πριν, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το διαδίκτυο ήταν μια σανίδα σωτηρίας. Τώρα όμως βλέπουμε τις συνέπειες. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τα νεότερα παιδιά παρασύρονται σε κακοποιητικές καταστάσεις από αδίστακτα αρπακτικά του διαδικτύου, συχνά ενώ βρίσκονται στα υπνοδωμάτιά τους. Οι γονείς συχνά δε γνωρίζουν ότι υπάρχουν διαδικτυακές πίσω πόρτες, οι οποίες αφήνουν τα παιδιά τους ευάλωτα. Φοβάμαι ότι αυτό μπορεί να είναι το κερασάκι στη τούρτα.’’

Σχεδόν τα δύο τρίτα των αναλυτών επιβεβαίωσαν ότι η παιδική σεξουαλική κακοποίηση αφορούσε παιδί που είχε προβεί σε σεξουαλική πράξη μπροστά σε συσκευή με κάμερα, συχνά έπειτα από πιέσεις η grooming από τον θύτη. Το υλικό μετά μοιράστηκε και ευρέως στο ίντερνετ.

Οπότε τι μπορούν να κάνουν οι οικογένειες για να το αποτρέψουν από το να συμβεί; O IWF λέει ότι οι γονείς ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν τη λίστα της φόρμας ‘’ΜΙΛΑ’’ για να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους παραμένουν ασφαλή:

  • ΜΙΛΗΣΤΕ στο παιδί σας για την διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση. Ξεκινήστε τη συζήτηση – και ακούστε τις ανησυχίες τους.
  • ΣΥΜΦΩΝΗΣΤΕ σε κάποιους κανόνες για το πώς χρησιμοποιείτε την τεχνολογία ως οικογένεια.
  • ΜΑΘΕΤΕ για τις πλατφόρμες και της εφαρμογές που αρέσουν στα παιδιά σας. Μπορείτε να δείξετε ενδιαφέρον για την διαδικτυακή τους ζωή.
  • ΓΝΩΡΙΣΤΕ πώς να χρησιμοποιείτε εργαλεία, εφαρμογές και ρυθμίσεις που μπορούν να κρατήσουν το παιδί σας ασφαλές στο διαδίκτυο.

 

Πηγή: https://www.chroniclelive.co.uk/news/uk-news/parent-groomed-online-abuse-internet-26137914