Social Media, Διαδίκτυο

Τεχνητή Νοημοσύνη και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Γράφει η Αγγελική Χατζημανώλη

Η τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μεθόδων αλλά και τεχνικών με πολλές σημαντικές εφαρμογές. Αποτελεί αναμφίβολα μια πραγματικότητα με έντονα κοινωνικό – οικονομικά αποτελέσματα. Η τεχνητή νοημοσύνη υπό το πρίσμα της μελλοντικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας αποτελεί κύριο οδηγό καινοτομίας στην κορυφή διεθνών και εθνικών στρατηγικών. Η μηχανική ευφυΐα, όπως πολύ σωστά αναφέρουν την τεχνητή νοημοσύνη, ασχολείται με την σχεδίαση των ευφυών υπολογιστικών συστημάτων, δηλαδή συστημάτων που επιδεικνύουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη νοημοσύνη στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι νέες τεχνολογίες πρόκειται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία τα επόμενα χρόνια και η πρόοδος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε πολλά επίπεδα.

Oι πλατφόρμες των social media κατέχουν μεγάλη ποικιλομορφία, η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγο από τους ίδιους τους χρήστες του διαδικτύου. Αυτό ακριβώς έρχεται να καλύψει η τεχνητή νοημοσύνη. Οι αλγόριθμοι παρακολουθούν εκατομμύρια δεδομένα στο διαδίκτυο προκειμένου να κατανοήσουν ότι είναι στη μόδα την τωρινή περίοδο. Απώτερος στόχος είναι η παροχή εμπειρίας στους χρήστες που είναι online στα social media, προβάλλοντας τους περιεχόμενο βασισμένο στη δραστηριότητα τους σε online επίπεδο αλλά και στα δημογραφικά τους στοιχεία. Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει ραγδαία άνοδο, με σημαντικό παράδειγμα το ChatGPT, που έχει χαρακτηριστεί “παράθυρο από το μέλλον”. Πρόκειται για ένα εργαλείο που μπορεί να προσφέρει πληροφορίες με λόγο ανθρώπινο και εκπαιδεύτηκε αντίστοιχα με γραπτές βάσεις δεδομένων από το Διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα με συνολικά 300 δισεκατομμύρια λέξεις. Ωστόσο υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που έχουν κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις.

Αναλυτικότερα, αν αυτό το εργαλείο χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, τότε μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Έρευνα του Georgetown University έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει αρκετά πιστευτή, αν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο παραπληροφόρησης. Τα ευφυή συστήματα εκπαιδεύονται αναλύοντας μεγάλους όγκους δεδομένων και συνεχίζουν να προσαρμόζονται αναλύοντας τις αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον τους. Τα συστήματα αυτά επομένως, θα πρέπει να αποκτήσουν διαφάνεια σχετικά με την διαδικασία λήψης αποφάσεων που εφαρμόζουν. Αυτό θα επιτρέψει τόσο την ανάλυση συγκεκριμένων περιπτώσεων, όσο και την εξασφάλιση της καλής εφαρμογής της τεχνολογίας, ευνοώντας επίσης την γενική κατανόηση και την αποδοχή της.

Ο κ. Goldstein τονίζει ότι εάν μια πλατφόρμα πλημμυρίσει από ανακριβείς ή αναληθείς πληροφορίες ή προπαγάνδα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για το κοινό να διακρίνει τι είναι αλήθεια και τι όχι. Συχνά, αυτός μπορεί να είναι ο στόχος αυτών των συμμετεχόντων σε επιχειρήσεις επιρροής.

Επιπλέον, ακόμη κι αν πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook καταργήσουν τα τρία τέταρτα των όσων διέδωσαν αυτοί οι δράστες στα δίκτυά τους, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιεχόμενο που μπορεί να έχει ως στόχο να παραπλανήσει τους ανθρώπους στο Διαδίκτυο. Η αύξηση των ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε αγκάθι του Twitter και του Facebook και η γρήγορη ωρίμανση των συστημάτων γλωσσικών μοντέλων σήμερα θα γεμίσει αυτές τις πλατφόρμες με περισσότερα ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, φαίνεται πως μια εφαρμογή σαν το ChatGPT μπορεί να κλιμακώσει την εξάπλωση των ψεύτικων λογαριασμών σε επίπεδο που δεν έχουμε ξαναδεί και μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς αυτούς τους λογαριασμούς από την ανθρώπινη συμβολή. Είναι σημαντικό να τονιστεί το πώς τα παραγωγικά μοντέλα γλώσσας μπορούν γρήγορα και αποτελεσματικά να δημιουργήσουν ψευδείς ειδήσεις που θα μπορούσαν να διαδοθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεισφέροντας άμεσα στον κατακλυσμό της παραπληροφόρησης.