Ανθρώπινες Σχέσεις, Γονείς, Οικογένεια, Παιδιά, Ψυχική υγεία

Τα σπουδαία παιδιά μεγαλώνουν ελεύθερα!

Δεν υπάρχει σπουδαιότερο κατόρθωμα σε αυτόν τον κόσμο από έναν άνθρωπο που ξέρει να υποστηρίζει τις επιλογές του και δίνει δικαίωμα στον εαυτό του να είναι απλά αυτός που είναι. Δεν υπάρχει σπουδαιότερο κατόρθωμα σε αυτόν τον κόσμο από αυτό ενός γονέα που επιλέγει να μεγαλώσει το παιδί του με ελευθερίες, αντί των «πρέπει», των «μη» και αντί του «θα το κάνεις, γιατί το λέω εγώ».

Οι εποχές αλλάζουν –ευτυχώς-, η τεχνολογία εξελίσσεται, τα ερεθίσματα που έχουν τα παιδιά μας πληθαίνουν, όπως και η πληροφορία που λαμβάνουν και αυτό, σας προλαβαίνω, ενέχει αρκετά περισσότερους κινδύνους απ’ ότι στο παρελθόν και μοιραία προκαλεί γονείς και παιδιά να έχουν όλο και πιο πολύ «ανοιχτές κεραίες». Σίγουρα, δε ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, το ερώτημα όμως που θέλω να σας θέσω είναι το εξής: Τι κερδίζουμε μεγαλώνοντας τα παιδιά μας υπό το πρίσμα του φόβου;

Αδιαμφισβήτητα, κανένας άνθρωπος δε γεννήθηκε με ντοκτορά γονέα, όλοι μας όμως κάποτε υπήρξαμε παιδιά και γνωρίζουμε βιωματικά κάποια πράματα βασικά, όπως το: «Αν δεν πέσεις, δε θα μάθεις να σηκώνεσαι κι αν δεν πονέσεις δε θα μάθεις πώς να σε φροντίζεις για να στέκεσαι ψηλά». Και ξέρετε, αυτό είναι μια πολύ σημαντική γνώση και την κατέχουμε όλες και όλοι μας. Γιατί περάσαμε από αυτό και ξέρουμε.

Συνεχίζοντας τον προβληματισμό μου, θέλω να σας θέσω ακόμα κάποια ερωτήματα: Τι κερδίζουν τα παιδιά μας από τα «πρέπει», τα «μη», τα «γιατί έτσι» μας, ή ακόμα χειρότερα τα «Γιατί το λέω εγώ» μας; Πως περιμένουμε τα ίδια αυτά παιδιά που ρίχνουν μπροστά μας τα μάτια τους και σχεδόν βαράνε προσοχή –ειδικά αν είναι και περισσότερο ευαίσθητα εκ φύσεως- να υποστηρίξουν αύριο μεθαύριο τον εαυτό τους στον κόσμο, στο συνάδελφο, το σύντροφο, τον εργοδότη τους; Αν μεγαλώσατε έτσι εσείς, αλήθεια, πως το κάνετε; Πως σας υποστηρίζετε; Το κάνετε; Με ποιον τρόπο; Σας βοηθάει;

Κάθε παιδί είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ένας ηγέτης του αύριο και κυρίως ο ηγέτης του εαυτού του. Για να λειτουργήσει παραγωγικά, για να είναι ο αληθινός εαυτός του χωρίς φόβο και με πολύ πάθος, χρειάζεται ένα μυαλό εμποτισμένο με ελευθερία, χρειάζεται ελεύθερη βούληση. Η ελεύθερη βούληση συνεπάγεται με ευθύνη και αλήθεια. Και ακριβώς αυτά είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά των σπουδαίων, αληθινών ηγετών του κόσμου. Ανοιχτό μυαλό με μάτια στο μέλλον που αναζητούν την αλήθεια και όταν δεν τη βρίσκουν, τη δημιουργούν. Το αξίζουν αυτό τα παιδιά σας και μη ξεχνάτε… το αξίζετε κι εσείς.

The following two tabs change content below.

Volunteer Team

Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.