Διαδίκτυο, Εγκλήματα

Τα πρόσωπα πίσω από τα εγκλήματα του κυβερνοχώρου; Χαρακτηριστικά δραστών, κίνητρα και μέθοδοι επέμβασης

Είναι ζωτικής σημασίας να αποκτήσουμε γνώση σχετικά με τα μοτίβα που ακολουθούνται σε κάθε δράση εγκληματικής φύσεως. Η αναγνώριση επαναλαμβανόμενων χαρακτηριστικών στη ψυχοσύνθεση, στη συμπεριφορά αλλά και στα κίνητρα των εγκληματιών του κυβερνοχώρου μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για τον προσδιορισμό των σωστών παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Rutger Leukfeldt, του ανώτερου ερευνητή για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Μελέτης, όπως αναφέρθηκαν σε άρθρο του ComputerWeekly.com, η καλύτερη κατανόηση του θέματος μπορεί να προστατεύσει όχι μόνο μια συγκεκριμένη εταιρεία αλλά να στηρίξει μια ολόκληρη χώρα στη μάχη κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Πληροφορία που μπορεί να συνδέεται με τα κίνητρα του εγκληματία, είναι εάν δρα όντας μέλος κάποιας ομάδας, υποκινούμενης  από συγκεκριμένους στόχους ή ατομικά. Για παράδειγμα, εάν σκεφτούμε την κλασική εικόνα ενός χάκερ ο οποίος δραστηριοποιείται στη σοφίτα του σπιτιού των γονιών του, ‘κατεβάζοντας’ το σύστημα του σχολείου του, αυτόματα ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο πρόσωπο του δράστη αλλά και στις μεθόδους παρέμβασης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με επιτυχία.

Μελέτες έχουνε δείξει πως γενικά, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, είναι νεότεροι από τους συνηθισμένους εγκληματίες. Μέλη της κοινωνίας, νεαρής ηλικίας, συνήθιζαν να δημιουργούν εντάσεις έξω στους δρόμους, ωστόσο τώρα μπορούν επιδείξουν παραβατικές συμπεριφορές και μέσω του διαδικτύου. Οι ταχείες τεχνολογικές εξελίξεις του σήμερα, κάνουν μια εγκληματική διαδικτυακή επίθεση να μοιάζει σαν παιδικό παιχνίδι.

Ανησυχίες προκύπτουν στη σκέψη πως είναι απίστευτα εύκολο κάποιος να βρει οδηγίες και εξηγήσεις σχετικά με το πως να πραγματοποιήσει μια ψηφιακή επίθεση. Σημαίνει άραγε αυτό πως ο αριθμός των περιστασιακών εγκληματιών στον κυβερνοχώρο θα αυξηθεί κατά τα επόμενα χρόνια?