Ανθρώπινες Σχέσεις, Ψυχική υγεία

Έχεις διακυμάνσεις στη διάθεσή σου; Mάθε τι σου συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Όλοι βιώνουν συναισθηματικές διακυμάνσεις στην καθημερινότητά τους. Η ζωή είναι γεμάτη με ανθρώπους και καταστάσεις που κάποιες φορές μας οδηγούν σε ευερεθιστότητα, άλλοτε άγχος και άλλοτε νοσταλγία. Ωστόσο ένα υγιές άτομο θα ανακάμψει κάποια στιγμή και θα βρει ισορροπία. Εάν αγωνίζεστε να βρείτε αυτή την ισορροπία ή εάν η συναισθηματική σας κατάσταση είναι ασυμβίβαστη με την καθημερινότητά σας τότε ίσως να πάσχετε από κάποια διαταραχή διάθεσης. Ένας στους δέκα ενήλικες πάσχει από κάποια διαταραχή διάθεσης, υπάρχουν διάφορες μορφές θεραπειών που μπορούν να βοηθήσουν όπως η συμβουλευτική, η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και σε πιο δύσκολες περιπτώσεις η φαρμακοθεραπεία.

Οι διαταραχές διάθεσης είναι:

  • Χρόνια κατάθλιψη χαμηλού επιπέδου
  • Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή
  • Διπολική διαταραχή Ι και ΙΙ
  • Ζητήματα κατάθλιψης που σχετίζονται με ουσίες

Η κύρια αιτία των διαταραχών διάθεσης φαίνεται να βρίσκεται σε μια ανισορροπία των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση. Συγκεκριμένα η νοραδρεναλίνη και η σεροτονίνη οι δυο αυτές ουσίες του εγκεφάλου συνδέονται με την κατάθλιψη και τη διπολική διαταραχή. Επιπλέον η αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές όπως η ψύχωση. Οι ερευνητές ωστόσο αναφέρουν πως υπάρχει μια ισχυρή γενετική συνιστώσα στη διπολική διαταραχή.

Οι διαταραχές διάθεσης μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ωστόσο υπάρχουν κάποια κριτήρια που σε συνεργασία με τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή ή τον ψυχίατρο πρέπει να προσεγγιστούν για την αποτελεσματικότερη έκβαση της θεραπείας, όπως:

  • Η υγεία, η ηλικία και το ιστορικό του θεραπευόμενου
  • Η σοβαρότητα της κατάστασης
  • Ο τύπος της διαταραχής
  • Η ανοχή στα φάρμακα σε περίπτωση που απαιτηθεί
  • Οι προσωπικές προσδοκίες και στόχοι του κάθε θεραπευόμενου

Επιπλέον πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η οικογένεια και οι φίλοι καθώς μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά ώστε να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην όλη διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Ο θεραπευτής ανάλογα βέβαια και την κάθε περίπτωση θα χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμό προσεγγίσεων σε τεχνικές ψυχοθεραπείας ατομικά, οικογενειακή θεραπεία και όπου απαιτηθεί αντικαταθλιπτική αγωγή από ψυχίατρο. Στόχος της θεραπείας είναι να βοηθηθείτε από τα συναισθήματα που σας κάνουν δυσλειτουργικούς στην καθημερινότητά σας και να ανακουφιστείτε από το άγχος της καθημερινότητας.

Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (CBT) θεωρείται η πιο αποτελεσματική στις διαταραχές διάθεσης, μέσω της ψυχοεκπαίδευσης που γίνεται στα πρώτα στάδια της θεραπείας μαθαίνετε για τη διαταραχή, πως αντιδρά ο οργανισμός σας και συνάμα εκπαιδεύεστε στο πως λειτουργεί το συγκεκριμένο μοντέλο ψυχοθεραπείας. Εκεί που δίνεται έμφαση είναι στο διαστρεβλωμένο τρόπο σκέψης και πως επηρεάζει το συναίσθημα οδηγείστε σε λάθος συμπεριφορές και τέλος σε σωματικά συμπτώματα κάποιες φορές. Το συγκεκριμένο μοντέλο θεραπείας μέσω συγκεκριμένων θεραπειών στοχεύει στο να σπάσει το φαύλο κύκλο όπου έχει εγκλωβιστεί το άτομο. Αυτός ο τύπος θεραπείας βοηθάει επίσης για την κατάθλιψη όπου ενεργοποιεί το άτομο συμπεριφορικά, επίσης δουλεύει αποτελεσματικά περιπτώσεις άγχους. Ωστόσο, στη διπολική διαταραχή απαιτούνται φάρμακα και το CBT βοηθάει συμπληρωματικά. Τα τυπικά φάρμακα που συνταγογραφούνται για τις διαταραχές διάθεσης είναι: αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά (abilify, Zyprexa, Risperdal, Seroquel), λίθιο, βενζοδιαζεπίνες (valium), symbyax (συνδυασμός αντικαταθλιπτικού με αντιψυχωσικό).