Διαδίκτυο

Tα οφέλη του διαδικτύου: Γιατί όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι το χρησιμοποιούν

Κάθε φορά που κυκλοφορεί μια νέα πλατφόρμα ή μια εφαρμογή, το κεφάλι μου συνεχώς μπερδεύεται. Μου πήρε πάρα πολύ καιρό να βγάλω άκρη με το Snapchat. Τελικά, ο 13χρονος μου ανιψιός μου είπε ότι ήμουν πολύ μεγάλος για να το καταλάβω.

«Πήγαινε πάλι πίσω στο Facebook », είπε, που προφανώς είναι για τους δεινόσαυρους σαν κι εμένα. Είμαι μόλις 35 ετών. Μεγάλωσα χρησιμοποιώντας διστακτικά το  διαδίκτυο, ήμουν κοινωνικός, μιλούσα πρόσωπο με πρόσωπο με τους φίλους μου και η λέξη “app” δεν ήταν στο λεξικό μας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολύ γρήγορα. Τόσο γρήγορα, που μπορεί να ακούγεται τρομακτικό..

Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών υπολογιστών και διαδικτύου, παρά τις αλλαγές, τις ενημερώσεις, τους νέους αλγόριθμους και τις ταχύτερες συσκευές που καθιστούν την τεχνολογία πολύπλοκη.

Η εκπαίδευση είναι εξίσου σημαντική με την προσαρμογή των ηλικιωμένων σε αυτόν τον ταχύτατο κόσμο. Με τους χώρους που συχνά φιλοξενούν σεμινάρια υπολογιστών και με τις πιο φιλικές προς τους ηλικιωμένους εφαρμογές, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα.

Αυτό που εμποδίζει τους ηλικιωμένους να κάνουν το πρώτο βήμα για την τεχνολογία είναι κατά κύριο λόγο η έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ η υγεία, η κακή όραση, οι δύσκαμπτες αρθρώσεις, η αρθρίτιδα και η έλλειψη δεξιοτήτων παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, η αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ασφαλείς με την τεχνολογία, τους έκανε αξιόλογους χρήστες στον ψηφιακό κόσμο των εφαρμογών και των κοινωνικών μέσων.

Η συνεχής εκπαίδευση και η μάθηση από φροντιστές, οικογένεια και φίλους θα βοηθήσει τους ηλικιωμένους να αποκτήσουν εξοικείωση και εμπιστοσύνη με συσκευές, πλατφόρμες και εφαρμογές. Η ενημέρωσή τους σχετικά με τους ιστότοπους και τις εφαρμογές για την ενημέρωσή τους και την προστασία από απάτες μπορεί να τους βοηθήσει να γίνουν πιο ενημερωμένοι και πιο σίγουροι.

Τέλος, η αξιοποίηση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να κρατήσουν επαφή με όλη την οικογένεια, τους φίλους και τους γνωστούς τους, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν είναι. Εκτός από την παροχή βοήθειας , μπορούν να κερδίσουν υποστήριξη από άλλους ανθρώπους με απεριόριστους τρόπους όταν διατηρούν επαφή μαζί τους. Άρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν πολλά να αποκομίσουν από την τεχνολογία!

Με πληροφορίες από  irishtimes.com