Όταν κάτι παλιώνει συνήθως χάνει τμήμα της αξίας του και μερικές φορές αυτός είναι ο λόγος που παραγκωνίζεται και αποκτά μεγαλύτερη σημασία ένα καινούριο αγαθό. Όμως στην περίπτωση της πληροφορίας αυτό δεν είναι τόσο εύκολο καθώς η πληροφορία από μόνη της έχει αξία όσος καιρός κι αν περάσει. Για το λόγο αυτό πρέπει να προστατεύεται, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει κάτι και να αποκτήσει καινούρια ή και μεγαλύτερη αξία. Πόσο καιρό όμως διαρκεί η αξία της και συνεπώς πόσο μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου μια πληροφορία θα προστατεύεται;
Η απάντηση είναι απλή. Άγνωστο.
Κανείς δεν ξέρει για πόσο καιρό μπορεί να είναι χρήσιμη μια πληροφορία και συνεπώς για πόσο καιρό θα προστατεύεται. Η αξία της πληροφορίας εντοπίζεται στο ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει κάποια αλλαγή και να αποκτήσει πάλι αξία. Για το λόγο αυτό είναι καλό να προστατεύεται διαρκώς. Αυτό σημαίνει πως δε θα πρέπει να σταματάει η προστασία της όταν περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά για να σταματήσει κάτι θα πρέπει να έχει αρχίσει διαφορετικά δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Έτσι λοιπόν για να προστατευθεί ο αριθμός τηλεφώνου ενός χρήστη θα πρέπει τα δεδομένα αυτά εξαρχής να φυλάσσονται και όχι απλώς να συγκεντρώνονται σε ένα σέρβερ όπως τα στάχυα σε μια αποθήκη που δεν έχει λουκέτο γιατί τότε μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε και να τα αξιοποιήσει με το δικό του τρόπο και αναλόγως διαθέσεως. Κάπως έτσι λοιπόν κατόρθωσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία που περιείχαν τους αριθμούς τηλεφώνων διαφόρων χρηστών του Facebook κάποιοι άλλοι χρήστες του διαδικτύου. Επειδή δεν υπήρχε κάποιος κωδικός – λουκέτο, τα δεδομένα που είχαν αποθηκευθεί σε μια βάση δεδομένων της εταιρείας ήταν ευκόλως προσβάσιμα με αποτέλεσμα να εντοπιστεί άλλο ένα κενό ασφαλείας της. Συνολικά αναφέρεται πως τα δεδομένα αυτά αφορούσαν 419 εκατομμύρια χρήστες, αν και από την πλευρά της εταιρείας αναφέρεται πως επρόκειτο μόνο για 210 εκατομμύρια και πως τα υπόλοιπα ήταν αντίγραφα αυτών.
Από την πλευρά της ωστόσο η Facebook αναφέρει πως οι πληροφορίες ήταν παλιές και επειδή δεν είχε εφαρμοστεί ακόμη η καινούρια πολιτική περί προστασίας των δεδομένων για το λόγο αυτό δεν εφαρμοζόταν και το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας. Ένα κενό όμως όπως αυτό, ασχέτως αν τα δεδομένα προέρχονταν από χρήστες του Facebook στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή ώστε να απορήσουμε πόσα ακόμη κενά μπορεί να υπάρχουν και συνεπώς αν είναι σοφό από την πλευρά μας να προσφέρουμε απλόχερα τον αριθμό του τηλεφώνου μας, γιατί πότε άραγε μπορεί να γεράσει κι αυτή η πληροφορία και να παραμείνει απροστάτευτη σ’ αυτό τον τεράστιο κόσμο;
Με πληροφορίες από The Guardian
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.