Social Media, Διαδίκτυο, Έφηβος, Μη κατηγοριοποιημένο

Συνεχίζεται η φρενίτιδα των επικίνδυνων Tik Tok προκλήσεων ανάμεσα στους έφηβους

Σε μία σειρά από επικίνδυνες προκλήσεις στην εφαρμογή του Tik Tok, με την πιο πρόσφατη να είναι το “devious licks”, δηλαδή η κλοπή/καταστροφή σχολικού εξοπλισμού από μαθητές, έρχεται να προστεθεί μία λίστα που απαριθμεί ένα challenge για κάθε μήνα του έτους, ξεκινώντας από τον μήνα Σεπτέμβρη και τελειώνοντας με τον μήνα Ιούλιο. Η λίστα αυτή κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Διαδίκτυο και προτρέπει τους έφηβους στην Αμερική να ενεργήσουν παράνομα και επιθετικά στους χώρους του σχολείου ή της γειτονιάς τους καταγράφοντας το, διαιωνίζοντας έτσι την επικίνδυνη και προσβλητική φύση των προκλήσεων αυτών.

Αναλυτικότερα, η λίστα αυτή αποτελείται από προκλήσεις όπως:

Σεπτέμβριος: “Βανδαλίστε τα σχολικά μπάνια” 

Οκτώβριος: “Σφαλιαρίστε ένα δάσκαλο/ένα μέλος του προσωπικού”

Νοέμβριος: Φιλήστε τη φίλη του κολλητού σας στο σχολείο

Δεκέμβριος: Διαλύστε τις αίθουσες και δείξτε δημόσια τα γεννητικά σας όργανα

Ιανουάριος: Θωπεύστε ένα γυναικείο στήθος

Φεβρουάριος: Καταστρέψτε τις πινακίδες του σχολείου

Μάρτιος: Δημιουργείστε ένα χάος στην αυλή ή στο κυλικείο

Απρίλιος: “Grab some eggz” (μια άλλη πρόκληση κλοπής)

Μάιος: Κάντε κοπάνα

Ιούνιος: Προκαλέστε πανικό στην γραμματεία

Ιούλιος: Ψεκάστε με χρώμα το φράχτη ενός γείτονα

Για τον μήνα Οκτώβριο, φαίνεται πως οι εκπαιδευτικοί και οι αστυνομικές αρχές που έχουν ενημερωθεί για την συγκεκριμένη λίστα έχουν θορυβηθεί και βρίσκονται σε επιφυλακή σε πολιτείες της Αμερικής, καθώς η συγκεκριμένη Tik Tok πρόκληση εμπεριέχει βία απέναντι σε ενήλικες, προερχόμενη και υποκινούμενη από εφήβους. Ο πιο πιθανός λόγος για την ιδιαίτερα γρήγορη εξάπλωση αυτών των επιθετικών προκλήσεων έγκειται στην επιθυμία απόκτησης φήμης ανάμεσα σε συνομηλίκους. 

Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή έχει ενημερωθεί για την συγκεκριμένη λίστα και όπως υποστηρίζει έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς τέτοιου περιεχομένου και ανάλογων hashtags. Ωστόσο ισχυρίζεται ότι η λίστα δεν διαδόθηκε μέσω της πλατφόρμας της εταιρίας αλλά μέσω άλλων διαδικτυακών δομών και πως μέχρι στιγμής διανύοντας τον μήνα Οκτώβρη δεν έχουν σημειωθεί περιστατικά ή υλικό από την πρόκληση ονόματι “Σφαλιαρίστε ένα δάσκαλο/ένα μέλος του προσωπικού”.

Πηγές:

www.insider.com

www.distractify.com

 

The following two tabs change content below.

Τζίνα Λαγκαδινού

Ονομάζομαι Τζίνα Λαγκαδινού, είμαι Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Επιστημονικά Υπεύθυνη στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, με έδρα την Αθήνα (CSI Institute). Μεταπτυχιακή Απόφοιτη Εγκληματολογίας από το KU Leuven Πανεπιστήμιο του Βελγίου, με ειδίκευση στο σεξουαλικό έγκλημα και τις εκφάνσεις του στον κυβερνοχώρο, προπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πιστοποίηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου στον κλάδο της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.