Social Media, Διαδίκτυο

Social Media στον χώρο εργασίας | Τι να προσέξετε όταν τα χρησιμοποιείτε

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και γενικότερα το Internet, αποτελούν πλέον βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας και τα χρησιμοποιούμε ακόμη και όταν βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας μας. Η χρήση των εφαρμογών social media μπορεί να περιέχει κινδύνους για κυβερνοεπιθέσεις προς την επιχείρηση όπου εργαζόμαστε.

Σύμφωνα με την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET,  φυσικά, υπάρχουν τρόποι για να χρησιμοποιούμε τα social media στην εργασία μας, χωρίς να εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο.

Υπάρχουν, έτσι μερικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσουμε:

Προσοχή στις φωτογραφίες

Οι φωτογραφίες από τον χώρο εργασίας τείνουν να είναι αρκετά δημοφιλείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς θέλουμε να δείχνουμε πόσο σκληρά εργαζόμαστε ή πόσο οργανωμένος είναι ο χώρος εργασίας μας. Αλλά αυτές οι φωτογραφίες μπορεί να είναι αποκαλυπτικές αν δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί.

Γνωρίζουμε  τι υπήρχε στο γραφείο μας όταν δημοσιεύσαμε αυτή τη φωτογραφία; Η φωτογραφία θα μπορούσε να περιέχει πληθώρα ευαίσθητων πληροφοριών, όπως έγγραφα που να αφορούν πνευματική ιδιοκτησία του εργοδότη σας ή εταιρικά μυστικά, ένα αυτοκόλλητο σημείωμα θα μπορούσε να έχει τα στοιχεία σύνδεσής σας ή η οθόνη του υπολογιστή σας μπορεί να αποκαλύπτει ευαίσθητα δεδομένα ενός πελάτη. Αυτό θα μπορούσε να μας κάνει να παραβούμε τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων, οι οποίοι συνεπάγονται βαρύτατες κυρώσεις για τον εργοδότη μας.

Καλό θα ήταν λοιπόν, να μην δημοσιεύουμε φωτογραφίες από τον χώρο εργασίας μας. Αν θελήσουμε όμως να το κάνουμε, να κοιτάξουμε προσεκτικά το χώρο και εκτιμήσουμε αν οτιδήποτε που θα είναι ορατό στη φωτογραφία θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλειά μας.

 Μείωση των δημοσιεύσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Η κοινοποίηση υπερβολικά πολλών φωτογραφιών από το χώρο εργασίας μας μπορεί να επιτρέψει στους απατεώνες να αποκτήσουν μια καλή εικόνα του χώρου διευκολύνοντας έτσι τα κακόβουλα σχέδιά τους. Ή, όσον αφορά τα προσωπικά μας στοιχεία, η προσθήκη πολλών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να διευκολύνει την πλαστοπροσωπία και τη διάπραξη κλοπής ταυτότητας.

Για αυτό, είναι καλό να περιορίσετε και να επεξεργαστείτε αυτά που μοιράζεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επανεξετάστε τις ρυθμίσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: δεν είναι απαραίτητο να ποστάρετε δημόσια όλα όσα κάνετε, περιορίστε τις δημοσιεύσεις σας σε άτομα που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook. Θα πρέπει να εφαρμόζετε αυτές τις συμβουλές σε όλη την ηλεκτρονική σας παρουσία, όχι μόνο στην επαγγελματική σας ζωή.

Χρήση των εφαρμογών με προσοχή

Οι συσκευές που παραχωρούνται στους εργαζομένους από τους εργοδότες τους, αποτελούν βασικό πυλώνα της εταιρείας. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς λόγους εντός και εκτός του χώρου εργασίας και επιτρέπουν στους συναδέλφους να διατηρούν επαφή μαζί μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Συχνά, πολλές επιχειρήσεις δίνουν το ελεύθερο στους εργαζομένους να τις χρησιμοποιούν και για προσωπικούς λόγους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε ανεξέλεγκτα. Αυτές οι συσκευές ελέγχονται διαρκώς και είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο από τους διαχειριστές της επιχείρησής μας της εταιρείας, οπότε είναι πιθανό κάποιος να παρακολουθεί πολλές από τις δραστηριότητές σας.

Ως επί το πλείστον, για την ασφάλεια αυτών των συσκευών είναι υπεύθυνη η εκάστοτε επιχείρηση και οι διαχειριστές των συστημάτων πληροφορικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες απάτες που μπορεί να συναντήσουμε σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook ή το Instagram. Επίσης, πρέπει να ενημερώνουμε και να αναβαθμίζουμε τις συσκευές μας όποτε μας ζητείται να το κάνουμε.

Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για την πολιτική της επιχείρησής μας

Ως εργαζόμενος, πιθανότατα θα θέλουμε να προβάλουμε τις δυνατότητες και την αξιοπιστία της επιχείρησής μας για να ενισχύσουμε είτε το επαγγελματικό μας προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε το εμπορικό σήμα της εταιρείας μας, είτε και τα δύο.

Αν θέλουμε να δημοσιεύσουμε κάτι για την εργασία μας ή τον εργοδότη μας, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε είναι να μελετήσουμε τους κανόνες και τις πολιτικές της εταιρείας μας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ή έχουμε μπερδευτεί σχετικά με το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε, θα πρέπει να μιλήσουμε με έναν εκπρόσωπο του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει όλες τις πολιτικές της εταιρείας.

Πηγή : cnn.gr