Ψυχική υγεία

Πώς να αντιμετωπίσεις έναν ναρκισσιστή

Αν και πολλοί άνθρωποι διαθέτουν χαρακτηριστικά που οι επιστήμονες περιγράφουν ως ναρκισσιστικά, όπως είναι η υπερβολική αυτοπεποίθηση, τα άτομα που πάσχουν από Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή και την ψυχική υγεία όσων συναναστρέφονται μαζί τους.

Σε αντίθεση με τον υγιή και ευπροσάρμοστο ναρκισσισμό που πρόκειται για φυσιολογικό και επιθυμητό φαινόμενο, απαραίτητο για τη συγκρότηση και σταθεροποίηση της αίσθησης του εαυτού, ιδιαίτερα σε περιόδους αποτυχίας, ο παθολογικός ναρκισσισμός αποτελεί μόνιμο στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου και δεν εξαρτάται από τις συγκυρίες.

Η συναναστροφή ενός ατόμου με έναν ναρκισσιστή μπορεί να αποβεί εξαντλητική, εξαντλώντας τα αποθέματα ενέργειας του. Σε μία τέτοια σχέση, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον ναρκισσιστή, ο οποίος προβάλλει υπερβολικές απαιτήσεις στο άλλο άτομο.

Πώς να εντοπίσετε έναν ναρκισσιστή

 Το κυριότερο χαρακτηριστικό των ναρκισσιστών δεν είναι άλλο από το έντονο εγώ τους και την αίσθηση μεγαλοπρέπειας που τους διακατέχει. Αυτό σημαίνει ότι πιστεύουν ότι είναι πιο σημαντικοί από τους άλλους και συχνά αναζητούν τον θαυμασμό και τον σεβασμό τους.

Οι ναρκισσιστές συχνά:

  • Έχουν υπερβολική αυτοεκτίμηση, αγαπούν πολύ τον εαυτό τους και είναι ματαιόδοξοι.
  • Διακρίνονται από αλαζονεία και δεν έχουν καμία ανοχή στη ματαίωση.
  • Εκμεταλλεύονται τους άλλους για να πετύχουν τους στόχους τους, αφού στερούνται συναισθηματικής κατανόησης, της ικανότητας, δηλαδή, να καταλαβαίνουν και να συμμερίζονται τα αισθήματα των άλλων.
  • Πιστεύουν ότι είναι μοναδικοί ή ξεχωριστοί και ότι τους αξίζουν περισσότερα.
  • Υπερβάλλουν για τα επιτεύγματα και τα ταλέντα τους.
  • Αναζητούν συνεχώς τον θαυμασμό και έχουν ανάγκη την επιβεβαίωση.
  • Έχουν εμμονή με φαντασιώσεις δύναμης ή επιτυχίας.
  • Ζηλεύουν και φθονούν οποιονδήποτε μπορεί να τους κλέψει τη λάμψη.

Πώς να αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή

  • Ενημερωθείτε σχετικά με τη διαταραχή. Μαθαίνοντας για τη διαταραχή θα είστε σε θέση να κατανοήσετε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του ναρκισσιστή και να ξέρετε με ποιον έχετε να κάνετε, καθώς επίσης θα σας βοηθήσει να αποδεχτείτε την κατάσταση και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.
  • Μάθετε να θέτετε όρια. Να είστε ξεκάθαροι για τα όρια σας. Αυτό ίσως αναστατώσει ή να απογοητεύσει τον ναρκισσιστή, αλλά δεν πειράζει. Άλλωστε, δεν είναι η δουλειά σας να ικανοποιείτε τις προσδοκίες του, ούτε μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματα του.
  • Προασπίστε την προσωπικότητά σας. Ο ναρκισσιστής συχνά θα προσπαθήσει να σας μειώσει για να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του. Μην τον αφήσετε να συνθλίψει την προσωπικότητά σας. Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και εκφράστε τα αιτήματα σας σαφώς και περιεκτικά.
  • Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό δίκτυο. Η συνεχής επαφή με έναν ναρκισσιστή μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανασφάλειας, σύγχυσης και αμφιβολίας για τον ίδιο σας τον εαυτό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δίπλα σας ανθρώπους που μπορεί να σας στηρίξουν, εάν χρειαστεί.
  • Μην τσακώνεστε μαζί τους. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τους καυγάδες με έναν ναρκισσιστή, πολύ απλά γιατί είναι ατελέσφοροι. Όταν νιώθουν ότι δεν έχουν το πάνω χέρι μπορεί να γίνουν απρόβλεπτοι, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να μείνετε ήρεμοι και να μην ενδώσετε στις προσπάθειες τους να ξεκινήσουν κάποιον καυγά.
  • Συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μη θεραπεύσει τον ναρκισσισμό του άλλου ατόμου, αλλά θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, δείχνοντας τρόπους να προσεγγίζετε τον ναρκισσιστή και να επιλύσετε τα προβλήματα στη μεταξύ σας σχέση.
  • Λήξτε την σχέση μαζί του. Εάν οι παραπάνω κινήσεις αποδειχθούν ατελέσφορες, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε την ζωή σας χωρίς τον άνθρωπο αυτό. Κανείς δεν πρέπει να μας στερεί την ψυχική και σωματική μας υγεία, όσο και αν τον αγαπάμε ή τον νιώθουμε δικό μας άνθρωπο.

Πηγή : webmd.com