Το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, όλοι θυμόμαστε τις διαφημίσεις στην τηλεόραση σχετικά με τη διατήρηση της καθαριότητας στις παραλίες και τις ακτές. Βασικό πρόβλημα φαίνεται πως αποτελούν κυρίως οι γόπες από τσιγάρα που αφήνουν πίσω οι λουόμενοι, καθώς και τα πλαστικά καλαμάκια. Ωστόσο, φαίνεται πως οι επιστήμονες βρίσκονται λίγα βήματα μακριά από την επίλυση αυτού του ζητήματος.
Το Ιταλικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας (IIT) έχει θέσει σε εφαρμογή το project VERO (Vacuum Cleaner Equipped Robot), το οποίο αποτελείται από ένα σκυλί ρομπότ εξοπλισμένο με μια σκούπα. Το συγκεκριμένο σκυλί ξεκίνησε τη δράση του από τη παραλία στη Genoa της Ιταλίας, αφού μάζεψε σκουπίδια και, κυρίως, γόπες από τσιγάρα.
Αρχικά, ο χειριστής του ρομπότ του “υποδεικνύει” τον χώρο που θα εργαστεί και στη συνέχεια το σκυλί κινείται αυτόματα. Αφού λοιπόν σχεδιάσει το πώς και πού θα κινηθεί, το ρομπότ χρησιμοποιεί τις μπροστινές του κάμερες και το εσωτερικό του σύστημα, για να ανιχνεύσει τα σκουπίδια. Τα αρχικά τεστ έδειξαν πως το VERO μάζεψε επιτυχώς πάνω από το 90% των γοπών. Το σκυλί ρομπότ αποτελείται από βάση AlienGo της Unitree και από μια σκούπα τοποθετημένη στην πλάτη του. Τέσσερις χοάνες καταλήγουν στα πόδια του σκύλου, καθιστώντας αποτελεσματικότερο το καθάρισμα. Επιπλέον, για πρώτη φορά τα πόδια ενός ρομπότ χρησιμοποιούνται και για άλλο σκοπό, πέραν της κίνησής του.
Επιστήμονες φαίνεται πως εξερευνούν και άλλους τρόπους χρήσης των σκυλιών ρομπότ, όπως ράντισμα αγριόχορτων σε χωράφια, έλεγχο υποδομών και βοήθεια σε διάφορες δουλειές κατά τη διάρκεια κατασκευής κτηρίων. Το VERO αποτελεί ακόμα ένα τρανό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και αποτελεσματικά την ανθρωπότητα. Βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση στη δημιουργία ρομπότ σκύλων τα τελευταία χρόνια που χρησιμοποιούνται σε διάφορες εργασίες και διευκολύνουν σημαντικά τους εργαζόμενους. Μελλοντικά, οι επιστήμονες θα δημιουργήσουν και άλλα ρομπότ σκυλιά που ενδεχομένως θα κατέχουν πολλές λειτουργίες για την επίλυση περισσότερων προβλημάτων.
Πηγές:
https://dearborn.org/preview/a-robot-dog-collects-cigarettes-and-waste-and-cleans-beaches-58100
https://parametric-architecture.com/robot-dogs-can-clean-beaches-with-vacuum-feet/
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).