Social Media, Ανθρώπινες Σχέσεις, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο, Συμπεριφορά, Τεχνολογία

Safe cybersex εν μέσω καραντίνας

Από την Αδαμαντία Νικολάου,

 

Το δεύτερο lockdown ήρθε σε μια φάση που πολλοί το περιμέναμε αλλά η ελπίδα μας να μην γίνει πραγματικότητα, μας έκανε να προσπαθήσουμε να το αποβάλουμε από τη σκέψη μας. Ο λόγος; Φυσικά οι πληγές που προκάλεσε σε όλους μας το πρώτο lockdown, με τις οικονομικές δυσκολίες, τη συναισθηματική κατάπτωση, τη μοναξιά, την απομάκρυνση από τα οικεία μας πρόσωπα και γενικώς την ανάγκη προσαρμογής σε μια καθημερινότητα την οποία δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι θα βιώναμε- και μάλλον ούτε θέλαμε να τη φανταστούμε.

Ένα ακόμη βασικό κομμάτι το οποίο επλήγη στην πρώτη καραντίνα, καθώς φυσικά και στην τωρινή αλλά λόγω ταμπού, ελάχιστοι μιλάνε γι’ αυτό, είναι η σεξουαλική μας ζωή. Όταν δεν μιλάμε για οικογένειες που ζουν μαζί ή για ζευγάρια που συγκατοικούν ή ακόμη και για άτομα που στο άκουσμα της επερχόμενης καραντίνας αποφάσισαν να συγκατοικήσουν για να λύσουν το πρόβλημα της σεξουαλικής επαφής-καθώς αυτά τα άτομα δεν είναι καθόλου λίγα- τι γίνεται με όλους τους υπόλοιπους;

Ανεξαρτήτως ταμπού και άρα ελάχιστης έκφρασης αυτών των προβληματισμών δημόσια, όλοι γνωρίζουμε πως το σεξουαλικό κομμάτι αποτελεί ένα βασικό μέρος της ζωής του καθενός μας, το οποίο σε αυτή την φάση, στερούμαστε και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα. Φυσικά και όλο αυτό είναι εν μέρει θεμιτό καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και άρα προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η προστασία του συνόλου και όχι η ατομική σεξουαλική ευχαρίστηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με κάποιον τρόπο δεν πρέπει να φροντίσουμε και γι’ αυτό.

Η σεξουαλική ικανοποίηση προάγει την ψυχική αλλά και τη σωματική  υγεία και είτε κάποιος είναι σε σχέση, είτε μόνος του υπάρχει τρόπος ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να λύσει το πρόβλημα, στον βαθμό που είναι δυνατόν. Δεν μιλάμε μόνο για την παρακολούθηση πορνό, που είναι η κοινή πρακτική που ακολουθούν όλοι αυτή την περίοδο, αλλά και για άλλες λύσεις, όπως το ασφαλές  sexting ή webcam sex, προκειμένου να έρθουμε σε «επαφή» με το άτομο που θέλουμε αλλά με ασφάλεια, όπως συμβαίνει και στο κανονικό σεξ.

 

  • Sexting

Δεν είναι λίγες οι φορές που το Ινστιτούτο μας έχει μιλήσει για τη σημασία του ασφαλούς sexting και πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αλλά δεδομένων των συνθηκών είναι αναγκαίο να το κάνουμε για μια ακόμη φορά. Καταρχάς, θα πρέπει για μία ακόμη φορά να τονίσουμε, ειδικά για τους γονείς ότι το sexting από μόνο του δεν είναι κάτι κακό ή επικίνδυνο, ο τρόπος με το οποίον γίνεται μπορεί να το καταστήσει ως τέτοιο.

Το να ζητάει κάποιος από έναν έφηβο ή έναν ενήλικο να μην κάνει ποτέ  sexting είναι να σαν να του λέει να μην έχει ποτέ στη ζωή του σεξουαλικές επαφές, ειδικά εφόσον ζούμε στον αιώνα της πληροφορίας και των  social media, το ζήτημα είναι το sexting  να γίνει με σωστό και ασφαλή τρόπο. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ο βασικός κανόνας είναι η προσοχή στις φωτογραφίες ή τα βίντεο που μοιραζόμαστε. Όσο και αν γνωρίζουμε το άτομο στο οποίο τα στέλνουμε, πρέπει πάντα να κρατάμε τις επιφυλάξεις μας, γιατί μπορεί ο ίδιος/α να μην έχει κανένα σκοπό να μας διασύρει, κάποια όμως μια πιθανή μελλοντική διαρροή δεδομένων, είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να μας λυπηθεί.

Κάθε φωτογραφία και βίντεο που στέλνουμε πρέπει να μην περιέχει στοιχεία και χαρακτηριστικά του προσώπου μας, εμφανή σημάδια που είναι γνωστό πως έχουμε όπως τατουάζ, piercing ή σημάδια εκ γενετής και γενικώς πράγματα που προδίδον ότι μπορεί να είμαστε εμείς στο υλικό, οπότε ειδικά όταν μιλάμε για βίντεο, προσέχουμε και τη φωνή μας.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται σε κάποιους μικρά ή σε κάποιους υπερβολικά, εάν ποτέ όμως το υλικό διαρρεύσει, η προσοχή σε όλες αυτές τις λεπτομέρειες μπορεί να είναι σωτήρια. Όσον αφορά τα μηνύματα υπάρχουν εφαρμογές όπως το snapchat, που μπορεί να διαγράψει συζητήσεις μετά από κάποια ώρα, καθώς και φωτογραφίες αλλά και βίντεο αλλά ακόμη και σε αυτή την πλατφόρμα πλέον έχουν παρατηρηθεί διαρροές, οπότε η ασφάλεια των μηνυμάτων δεν μπορεί με κάποιον τρόπο να εξασφαλιστεί πλήρως, καθώς όλοι πλέον ξέρουμε πως ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, μένει εκεί.

 

  • Webcam sex

Ένας άλλος τρόπος εξ’ αποστάσεως σεξουαλικής συνεύρεσης είναι το webcam

sex, δηλαδή οι βιντεοκλήσεις σεξουαλικού περιεχομένου, που όπως γίνεται εξ αρχής κατανοητό, περιέχουν ένα μεγαλύτερο ρίσκο. Παρόλα αυτά, μπορούν να γίνουν πιο ασφαλείς αν και σε αυτή την περίπτωση τα άτομα εξασφαλίσουν την ανωνυμία τους κατά τη διάρκεια της πράξης. Φυσικά και δεν εννοούμε να μην γνωρίζουν ο ένας το ποιος είναι ο άλλος, αλλά να φροντίσουν ώστε σε πρώτη τουλάχιστον ματιά, να μην μπορεί να καταλάβει κάποιος ποια είναι τα άτομα που βλέπει σε περίπτωση που η συνομιλία διαρρεύσει. Πώς γίνεται αυτό; Αρχικά, καλό είναι οι κλήσεις τέτοιου τύπου να μην γίνονται από Facebook, Instagram ή άλλες πλατφόρμες όπου τα ονόματα των χρηστών είναι εμφανή. Καλό θα ήταν τα άτομα να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό σε skype ή κάποια άλλη τέτοια πλατφόρμα όπου μπορούν ως username να βάλουν ένα ψευδώνυμο. Έπειτα, και σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό στη διάρκεια της βιντεοκλήσης να μην φαίνονται πρόσωπα, εκ γενετής χαρακτηριστικά, τατουάζ ή piercing μέσω των οποίων κάποιος θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα άτομα. Tέλος, επίσης σημαντική είναι η αποφυγή αναφοράς στα πραγματικά ονόματα των χρηστών. Με αυτούς τους τρόπους, δεν διαφυλάσσεται η μη διαρροή των βίντεο αλλά τα άτομα διαφυλάσσουν τουλάχιστον στο βαθμό που αυτό τους είναι δυνατόν, την ανωνυμία τους.

Σε αυτό τη σημείο είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για ένα ακόμη θέμα το οποίο η πλειονότητα αγνοεί και είναι αυτό των σεξεργατών. Πρόκειται για τα άτομα τα οποία δουλεύουν στο σεξ και αυτή την περίοδο η δουλειά τους υφίσταται σοβαρότατα πλήγματα, όπως και πολλών άλλων βεβαίως, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων δουλεύουν χωρίς ασφάλεια, με ελάχιστες απολαβές και όχι στις καλύτερες συνθήκες. Αυτή την περίοδο, οι sex workers δεν έχουν κανέναν τρόπο απολαβής χρημάτων και ίσως η μόνη λύση για αυτούς θα ήταν να κατευθυνθούν και οι ίδιοι προς την τηλεργασία, όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα επαγγέλματα αυτή την περίοδο.

Μέσω ανεξάρτητων πλατφορμών, προφίλ σε site πορνό ή σε άλλες πλατφόρμες όπως το Facebook, Instagram κλπ., οι  sex workers μπορούν να προσφέρουν και οι ίδιοι τις υπηρεσίες τους σε άτομα που υπό κανονικές συνθήκες θα τους επισκέπτονταν, συνεχίζοντας να πληρώνονται για αυτά τα οποία παρέχουν στους πελάτες και ίσως με μεγαλύτερη ασφάλεια, αποφεύγοντας περιστατικά βίας, ψυχολογικής και σωματικής από τον εκάστοτε πελάτη. Τέτοιου είδους προφίλ και ιστοσελίδες υπήρχαν και πριν το lockdown, πλέον όμως αποτελούν την πραγματικότητα των σεξεργατών και των πελατών τους και άρα πρέπει ο κόσμος να συμφιλιωθεί με την ιδέα του online sex επί πληρωμή.

Σε κάθε περίπτωση όμως, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις απατών και απόσπασης προσωπικών δεδομένων αλλά και χρηματικών ποσών από τέτοιες ιστοσελίδες και προφίλ, είναι σημαντικό να δίνεται σημασία στην εξακρίβωση της εγκυρότητας του προφίλ και του ατόμου πριν την αποστολή χρηματικών ποσών ή και δεδομένων φωτογραφιών ή βίντεο. Πρέπει όμως να σταθούμε δίπλα στους σεξεργάτες, όπως και σε κάθε άλλο πολίτη που η δουλειά του έχει ανασταλεί αυτή την περίοδο και όχι να τους βάζουμε στο περιθώριο και να μην ασχολούμαστε με τα δικά τους άγχη και ανάγκες. Όλοι βρισκόμαστε στην ίδια δύσκολη θέση και σε μια τέτοια περίοδο, κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος.