Apps, Διαδίκτυο, Κοινωνία

Reddit | Ένας κόσμος γεμάτος ενδιαφέρον

Το Reddit, που πήρε το όνομά του από ένα λογοπαίγνιο των λέξεων “I read it”,  έχει αναχθεί σε μία από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες παγκοσμίως και σίγουρα όχι άδικα. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το καλοκαίρι του 2005 από τον Στιβ Χάφμαν και τον Αλέξις Οχανιάν και έχει ως βασικό άξονα την ειδησεολογία, τη συγκέντρωση περιεχομένου και τη συζήτηση μεταξύ των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη αυτά έχουν τη δυνατότητα να “ανεβάζουν” περιεχόμενο στην ιστοσελίδα, όπως εικόνες, συνδέσμους, βίντεο, κείμενα, κάτω από τα οποία δημιουργείται συζήτηση μεταξύ των χρηστών. Πέραν των σχολίων, τα μέλη μπορούν να ψηφίσουν θετικά ή αρνητικά για τις δημοσιεύσεις που αναρτώνται, κάτι σαν το like και το dislike button που συναντούσαμε μέχρι πριν λίγο καιρό στο Youtube.

Οι αναρτήσεις γίνονται σε δημιουργημένες από τους χρήστες υποομάδες/υποκατηγορίες, οι οποίες ονομάζονται subreddits. Μπορούμε να συναντήσουμε κάθε λογής υποκατηγορία, καθώς καλύπτει ένα τεράστιο εύρος ενδιαφερόντων, από ειδήσεις, ιστορία, επιστήμη έως ταινίες και σειρές, βιντεοπαιχνίδια, μουσική, γυμναστήριο και εικόνες. Οι δημοσιεύσεις που παίρνουν τις περισσότερες θετικές ψήφους, σκαρφαλώνουν στην κορυφή του subreddit, ενώ εκείνες με τη μικρότερη δημοφιλία “πέφτουν” προς τα κάτω. 

Οι διαχειριστές του Reddit έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε μέσω των όρων χρήσης να αποτρέψουν οποιαδήποτε εκδήλωση εκφοβισμού ή παρενόχλησης. Εκτός από το να προτρέπουν τους χρήστες να αναφέρουν οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό υποπέσει στην αντίληψή τους, υπάρχουν άτομα που δουλεύουν για την ιστοσελίδα και ερευνούν τέτοιου είδους απρεπείς συμπεριφορές. Έχουν, επίσης, βελτιώσει σημαντικά το χρόνο απόκρισης στα μηνύματα και τις αναφορές που κάνουν οι χρήστες, προκειμένου να κατεβαίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οποιαδήποτε ανάρτηση δε συμφωνεί με τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας. 

Το Reddit έχει εκατομμύρια φανατικούς χρήστες ανά τον κόσμο που το επισκέπτονται σε καθημερινή βάση τόσο για να ενημερωθούν για την επικαιρότητα, όσο και για τη διασκέδασή τους, αναζητώντας περιεχόμενο που ταιριάζει στα ενδιαφέροντά τους. Η δημοφιλία του έγκειται στο γεγονός ότι έχει υψηλής ποιότητας περιεχόμενο και οι χρήστες του είναι ιδιαίτερα ενεργοί, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχώς νέο υλικό στην πλατφόρμα. Επιπλέον, αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας του κόσμου με διάσημα πρόσωπα από το χώρο της πολιτικής, της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, αλλά και με επιστήμονες και επαγγελματίες από διάφορους τομείς. Λόγου χάρη, στο ιδιαίτερα γνωστό subreddit AMA (Ask Me Anything) έχουν κάνει αναρτήσεις οι Barack Obama, Bill Gates και ο διάσημος chef Gordon Ramsay, μέσω των οποίων καλούσαν τους χρήστες να τους κάνουν ερωτήσεις και εν συνεχεία τους απαντούσαν. 

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, πως μιλάμε για έναν ολόκληρο κόσμο που μπορεί τόσο να παράσχει πληροφορίες επί παντός επιστητού, όσο και να ψυχαγωγήσει τους χρήστες, οι οποίοι το μόνο που καλούνται να κάνουν είναι απλώς να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό, όπως γίνεται σε όλα τα social media και μετά να αναζητήσουν οτιδήποτε μπορεί να τους κινήσει την περιέργεια. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, πως δε θα ξεμείνουν ποτέ από περιεχόμενο και ενδιαφέρον υλικό.