Οικογένεια, Ψυχική υγεία

Ψυχική Εξουθένωση | Οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας σήμερα

Γράφει η Αικατερίνη Άσλεη, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Την εποχή που διανύουμε, πολλά δεδομένα από αυτά που γνωρίζαμε έχουν αλλάξει. Η θέση της γυναίκας σήμερα είναι σαφώς αναβαθμισμένη και δε θυμίζει σε τίποτα την περίοδο της πατριαρχικής εξουσίας, η οποία αν και έχει μείνει πίσω έχει αφήσει τα κατάλοιπα της στη σύγχρονη κοινωνία.

Οι γυναίκες πλέον, δεν είναι μόνο νοικοκυρές ή μαμάδες, έχουν αναλάβει σημαντικά αξιώματα, καταφέρνουν να ξεχωρίζουν σε επαγγελματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι σε θέση να κυριαρχούν και να αναλαμβάνουν σημαντικές θέσεις εξουσίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό σήμερα εργάζεται με ωράριο πλήρους απασχόλησης ή καινοτομεί στο επιχειρηματικό κομμάτι. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα σπουδαίων γυναικών που έχουν διαπρέψει ακαδημαϊκά ή έχουν δημιουργήσει μία αξιοζήλευτη καριέρα. Το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθούν να έχουν το βάρος της διαχείρισης του σπιτιού και την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών τους.

Πληθώρα μελετών εστίασε σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα, στο πως οι διαφορετικοί ρόλοι της σύγχρονης γυναίκας έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους δημιουργώντας μία ασφυκτική κατάσταση για τις ίδιες. Οι εργαζόμενες γυναίκες σήμερα εξακολουθούν να ανησυχούν για τις δουλειές του σπιτιού, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζονται τις ευθύνες του περιβάλλοντος εργασίας τους. Πασχίζουν να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στο σπίτι και τη δουλειά καταβάλλοντας διπλή ποσότητα ενέργειας για να τα καταφέρουν. Με βάση τις έρευνες, παρότι ο άνδρας σήμερα βοηθά ενεργητικά στις δουλειές του σπιτιού, η βοήθεια του επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, και δεν αφορούν τη συνολική διαχείριση του νοικοκυριού, κατά κάποιο τρόπο λειτουργεί σαν βοηθός και όχι σαν συνεργάτης.

Έχοντας λοιπόν εστιάσει στους διπλούς ρόλους μίας εργαζόμενης γυναίκας, η κατάσταση περιπλέκεται όταν η ίδια αναλαμβάνει τον ρόλο της μητέρας. Η μητρότητα είναι από μόνη της μία απαιτητική και δύσκολη περίοδος για κάθε γυναίκα χωρίς κανείς να υποβαθμίζει την ευτυχία και πληρότητα που προσφέρει. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το άγχος της γυναίκας όταν γίνεται μητέρα πολλαπλασιάζεται. Συγχρόνως, σχεδόν όλες οι ευθύνες της ανατροφής των παιδιών βαραίνουν την μητέρα. Με βάση τις μελέτες, οι περισσότερες ανάγκες των παιδιών καλύπτονται από την μητέρα, ενώ ο πατέρας φαίνεται να είναι πιο ενεργητικός κατά την διαδικασία ενστάλαξης αξιών.

Εύκολα συνειδητοποιεί κανείς το πόσο στρεσογόνα κατάσταση καθίσταται η μητρότητα σε συνδυασμό με την εργασία και την διαχείριση του νοικοκυριού. Για την εργαζόμενη μητέρα το 24ωρο ίσως δεν είναι αρκετό και συνεχώς βρίσκεται υπό πίεση και στρες να τα προλάβει όλα και μάλιστα δίνοντας το καλύτερο που μπορεί. Εύλογα αναμενόμενο είναι να παρατηρείται μεγάλη ψυχική εξουθένωση σε αυτές τις γυναίκες, σε βαθμό μάλιστα που η ψυχική κούραση υπερτερεί της σωματικής. Αισθάνονται απόγνωση σε συνδυασμό με μοναξιά και βιώνουν έντονο άγχος, πίεση και στρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται έντονη ανηδονία, αδυνατώντας να νιώσουν ικανοποιημένες ή ευχαριστημένες.

Όπως είναι λογικό αυτό επηρεάζει τον γονεϊκό τους ρόλο και την ψυχική υγεία τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μπορούν να προστατευτούν από το άγχος όταν ο κηδεμόνας τους έχει καλή σωματική και ψυχική υγεία. Είναι σαφές, ότι κάθε γυναίκα οφείλει να φροντίσει και να σέβεται τον εαυτό της και τις ανάγκες του, καθώς επίσης να θέσει αποτελεσματικά όρια προκειμένου η κατάσταση να γίνεται πιο διαχειρίσιμη για την ίδια. Είναι σημαντικό να βρει διεξόδους αποφόρτισης από το καθημερινό στρες και να επικοινωνεί αποτελεσματικά τα συναισθήματα της στο σύντροφο της. Οι ρόλοι είναι πολλαπλοί και συγχρόνως απαιτητικοί, θα βοηθούσε περισσότερο εάν εστιάζουμε κάθε φορά σε ένα σκέλος θέτοντας τις ανάλογες προτεραιότητες.

Πηγή: www.4moms.gr