Ανθρώπινες Σχέσεις, Ψυχική υγεία

Πόσο εύκολη ή τελικά δύσκολη είναι η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου;

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Η επιλογή συντρόφου και το να βαδίζεις παράλληλα με το σύντροφό σου είναι μία από τις πιο δύσκολες επιλογές αφού εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι τη δεδομένη περίοδο, την προσωπικότητά σου, το μοτίβο που έχεις αναπαράγει βάση της οικογένειάς σου καθώς και ο τρόπος που σκέφτεσαι και αυτά που ζητάς τα οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι τα ίδια με τον σύντροφο της επιλογής σου. Η λαϊκή φράση «τα ετερώνυμα έλκονται» ισχύει για στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του ατόμου και όχι με βάση τον τρόπο σκέψης, π.χ. όταν δύο σύντροφοι είναι και οι δύο νευρικοί ή και οι δύο αγχωτικοί εκεί αντιμετωπίζεται πρόβλημα στη διαχείριση της σχέσης και στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Όταν όμως ο ένας αντιδρά με θυμό και ο άλλος με λιγότερο θυμό τότε υπάρχει μια ισορροπία και οι καταστάσεις επιλύονται καλύτερα, ωστόσο εκεί κολλάει η φράση τα «ετερώνυμα έλκονται», όταν όμως τα βιώματα και ο τρόπος ζωής και σκέψης είναι διαφορετικός εκεί υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα στη συντήρηση και διατήρηση μιας υγιούς σχέσης. Κατά καιρούς ακούμε ότι κάποιος έμεινε σε μια σχέση κακοποιητική, γιατί συμβαίνει λοιπόν αυτό;

Το άτομο αυτό καλύπτει κομμάτια μοναξιάς και ανασφάλειας, εξαιτίας πρώιμων εμπειριών και σχημάτων που έχουν δομηθεί στην προσωπικότητά του, επειδή λοιπόν φοβάται τη μοναξιά και του πυροδοτούνται αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις υπομένει μια τέτοια σχέση για να μην βιώσει το μεγαλύτερο φόβο του αυτό της απόρριψης και εγκατάλειψης. Όταν αποφασίσεις να συνάψεις σχέση φρόντισε να επικεντρωθείς και να δώσεις βαρύτητα στα στοιχεία του χαρακτήρα του συντρόφου ώστε να κατανοήσεις εάν με αυτόν τον άνθρωπο ταιριάζεις και μπορούν οι δρόμοι σας να βαδίσουν παράλληλα και όχι να βαδίζετε σαν ένα κουβάρι που όλο θα μπερδεύονται προβλήματα και θα προκαλούνται ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Στοιχεία όπως, η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία καθώς και η ταύτιση η συναισθηματική είναι τα κυριότερα κατά βάση χαρακτηριστικά του ατόμου ώστε να δομηθεί μια υγιής σχέση. Σίγουρα το πρώτο πράγμα που κοιτάει κανείς είναι η εξωτερική εμφάνιση γιατί είναι το πρώτο που σε προσεγγίσει σε έναν σύντροφο, όμως καλό είναι για εμάς τους ίδιους να δίνουμε βάση και στα στοιχεία δόμησης του χαρακτήρα του.

Μην αναλώνεσαι σε μία σχέση ελπίζοντας ότι «με αγαπάει τον αγαπάω θα αλλάξει», οι βαθιές πεποιθήσεις και βιώματα με την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση αλλάζουν ή βελτιώνονται, έχοντας αυτό το λάθος τρόπο σκέψης εγκλωβίζεσαι και το πρόβλημα παραμένει, σκέψου λοιπόν ποια θα ήθελες να είναι η ζωή σου, τι ζητάς από έναν σύντροφο και πως θα ανταποκρίνεσαι και συ ο ίδιος/ίδια σε μια υγιή σχέση χωρίς προβλήματα εντάσεις και συναισθηματικό μαρασμό.  Πολύ σημαντικό επιπλέον να μάθουμε να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας και τα θέλω μας με σωστά βήματα επικοινωνίας αφού είναι σημαντικό οι ομοιότητές σας να είναι περισσότερες από τις διαφορές σας.

Σε κάθε σχέση εάν σέβομαι τον εαυτό μου θα με σεβαστεί αντίστοιχα και ο σύντροφος που θα επιλέξω, έχοντας ως γνώμονα όλα τα παραπάνω, η αυτογνωσία και η αποδοχή του εαυτού σου θα σε βοηθήσουν να βρεις τον κατάλληλο σύντροφο.