Bullying, Ψυχική υγεία

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου είναι θύμα bullying

Πολλές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν γονέα να καταλάβει από πού προέρχεται η απότομη αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού του. Πολλοί γονείς πασχίζουν να αντιληφθούν τι συμβαίνει στο παιδί τους και στην προσπάθειά τους αυτοί προσπαθούν να απευθυνθούν στους εκπαιδευτικούς έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν από πού προέρχεται αυτή η ξαφνική αλλαγή.

Η συμπεριφορά ενός παιδιού μπορεί να αλλάξει για πολλούς λόγους. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) που μπορεί να βιώνει ένα παιδί κυρίως από τους συμμαθητές του. Το CSIi δεν επιθυμεί να ‘ποινικοποιήσει’ το αθώο πείραγμα που μπορεί να λαμβάνει χώρα ανάμεσα στα παιδιά στα σχολικά πλαίσια.

Γι’ αυτό και στην παρακάτω λίστα σας παραθέτουμε μερικές ενδείξεις οι οποίες μπορεί να σημαίνουν ότι το παιδί σας έχει πέσει όντως θύμα bullying.

 

 1. Aνεξήγητοι μώλωπες και γρατζουνιές

Τα παιδιά συνηθίζουν λόγω έντονης δραστηριότητας να έχουν μώλωπες και τις γρατζουνιές, αλλά οι γονείς θα πρέπει προσέχουν τα τραύματά τους και να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τον τρόπο που προκλήθηκαν.

 

 1. Ανεξήγητες απώλειες προσωπικών αντικειμένων

Οι bullies συχνά θα πάρουν πράγματα από άλλα παιδιά ή θα τους εξαναγκάσουν να τους δώσουν χρήματα, οπότε θα πρέπει να δίνετε προσοχή στα παιχνίδια ή τα gadgets του παιδιού σας.

 

 1. Δεν θέλει να πάει στο σχολείο

Κάτι πηγαίνει στραβά στο σχολείο και αυτή του η άρνηση μπορεί να πηγάζει από 1000 λόγους τους οποίους θα πρέπει να ανακαλύψετε συζητώντας με το παιδί σας.

 

 1. Φοβάται να μείνει μόνο του

Η συναισθηματική ευαλωτότητα στα παιδιά είναι ένα προφανές σύμπτωμα συναισθηματικής ανάγκης. Προσπαθήστε να αποφύγετε να το επικρίνετε ως προσκολλημένο, αλλά να παρακολουθείτε αλλαγές στη συμπεριφορά του.

 

 1. Αλλαγές στη συμπεριφορά, τάσεις προς απομόνωση

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, η προσωπικότητά του εξελίσσεται, αλλά ραγδαίες αλλαγές στη συμπεριφορά του μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια. Η απομόνωση ή η μοναξιά είναι κοινές σε όσους υποφέρουν από κακομεταχείριση.

 

 1. Διαμαρτυρίες για συχνούς πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι κλπ

Το άγχος που μπορεί να υποστεί κάποιος που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού μπορεί να εκδηλωθεί σε σωματικά συμπτώματα, τα παιδιά μπορεί επίσης να πουν ψέματα ότι έχουν πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι για να βγουν από μια τάξη ώστε να αποφύγουν τον bully και να επιστρέψουν σπίτι.

 

 1. Δυσκολίες στον ύπνο, εφιάλτες, βρέξιμο του κρεβατιού

Οι διαταραχές ύπνο είναι τυπικές ενδείξεις ενός παιδιού που αντιμετωπίζει κάποια συναισθηματική δυσκολία.

 

 1. Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες

Αύξηση ή μείωση της όρεξης.

 

 1. Αρχίζει να εκφοβίσει τα μικρότερα αδέρφια του ή άλλα μικρότερα παιδιά

Πολύ συχνά τα παιδιά που έχουν υποστεί bullying αργότερα γίνονται και οι ίδιοι θύτες λόγω της αναστάτωσης και της συναισθηματικής διαταραχής από την οποία υποφέρουν.

 

 1. Περιμένει μέχρι να πάει σπίτι για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα

Οι τουαλέτες των σχολείων είναι τα σημεία στα οποία διαδραματίζονται συνήθως οι σκηνές εκφοβισμού, καθώς ελέγχονται λιγότερο από τους εκπαιδευτικούς έτσι αν ένα παιδί περιμένει μέχρι να γυρίσει σπίτι του για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

 

 1. Ξαφνικά έχει λιγότερους φίλους

Τα παιδιά-θύματα εκφοβισμού συχνά αποσύρονται από τις παρέες τους ειδικά αν ο θύτης προέρχεται από κοινούς φίλους.

 

 1. Πέφτουν απότομα οι επιδόσεις του σχολείο

Οι περισσότεροι γονείς θα το παρατηρήσουν αυτό και είναι αυτονόητο ότι η πτώση των σχολικών επιδόσεων είναι ένδειξη ότι κάτι είναι λάθος, μπορεί να μην συμβαίνει λόγω εκφοβισμού, αλλά είναι κάτι που πρέπει να τραβήξει την προσοχή σας.

 1. Κατηγορούν τους εαυτούς τους για κάθε είδους πρόβλημα ‘δεν είμαι αρκετά καλός/καλή’

Τα παιδιά μαθαίνουν να μισούν τον εαυτό τους από τους άλλους και αν ξαφνικά αυτό εκδηλώνεται σε υπερβολικό βαθμό αυτό χρειάζεται διερεύνηση

 

 1. Αισθάνεται αβοήθητο, κάνει αυτοκτονικές σκέψεις

Τα περισσότερα παιδιά που διαπράττουν αυτοκτονία, το κάνουν επειδή εκφοβίζονται ή κακοποιούνται.