Διαδικτυακός Εθισμός, Ψυχική υγεία

Γιατί το παιδί μου θέλει απεγνωσμένα να παίζει Fortnite;

Τα παιδιά σας έχουν παγιδευτεί στην τρέλα του «Fortnite»; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι.

Η τρέλα του Fortnite φαίνεται να πηγάζει από παντού – αυτό το παιχνίδι είναι σαν ένας κομήτης που έπεσε από τον ουρανό. Στις μέρες μας πολλοί γονείς ανησυχούν για τις επιδράσεις αυτού του δημοφιλούς video game στα παιδιά τους. Και η ερώτηση η οποία προβληματίζει τους πάντες είναι η εξής: “Eίναι κατάλληλο για τα παιδιά;”

Τι είναι το Fortnite;

Το Fortnite είναι ένα video game για PlayStation 4, Xbox One, Windows, Mac, και κινητό Υπάρχουν δύο εκδόσεις του παιχνιδιού η μία ονομάζεται Save the World και την εξαιρετικά δημοφιλή έκδοση πολλών παικτών που ονομάζεται Battle Royale.

Τι είναι το Fortnite: Battle Royale;

Αν τα παιδιά σας λένε ότι παίζουν Fortnite, μάλλον μιλάνε για τo Battle Royale τη δωρέαν έκδοση του Fortnite. Σε αυτή την έκδοση, μέχρι 100 άτομα συμμετέχουν σε έναν αγώνα μαζί. Οι παίκτες πρέπει να ανταγωνιστούν μεταξύ τους έτσι ώστε ο τελευταίος να σκοτώσει όλους τους άλλους παίκτες στο παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες συλλέγουν όπλα και χτίζουν ασφαλείς. Σε αντίθεση με την έκδοση Save the World, δεν υπάρχουν ζόμπι που να σκοτώνουν, γεγονός που καθιστά αυτή την έκδοση λιγότερο τρομακτική. Παρόλα αυτά, οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν skills για να μοιάζουν σαν ζόμπι.

Γιατί το παιδί μου θέλει απεγνωσμένα να παίζει Fortnite;

Epic Games

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Fortnite είναι πλέον τόσο δημοφιλές στα παιδιά. O ένας είναι ότι δίνει τη δυνατότητα σε κορυφαίους παίκτες να παίζουν μαζί με παίκτες νεότερης ηλικίας. Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με τα γραφικά του παιχνιδιού τα οποία είναι πολύ πιο φιλικά για νεαρούς παίκτες σε σχέση με άλλα πιο βίαια βιντεοπαιχνίδια. Επιπλέον, η πρόσβαση στο παιχνίδι είναι αρκετά εύκολη αφού όπως προαναφέρθηκε το Battle Royale, είναι δωρεάν.

Είναι το Fortnite κατάλληλο για τα παιδιά;

Για μερικούς γονείς, τα φιλικά γραφικά του Fortnite καθιστούν τη βία που εμπεριέχεται στο video game λιγότερο ανησυχητική σε σχέση με άλλα δημοφιλή shooter παιχνίδια. Αλλά το ανησυχητικό χαρακτηριστικό του online παιχνιδιού – ειδικά στο Battle Royale – είναι το chat το οποίο θα μπορούσε να εκθέσει τους νεαρούς παίκτες σε προσβλητική γλώσσα ή σε ακατάλληλο περιεχόμενο από αγνώστους. Το Common Sense δεν συνιστά το παιχνίδι σε παιδιά κάτω των 13 ετών, αλλά με τον σωστό έλεγχο και τη γονική καθοδήγηση, αυτό μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση ανάλογα με την εμπιστοσύνη που έχει ο καθένας στα παιδιά του και το πόσο ώριμο θεωρεί ότι είναι.

Πώς απενεργοποιείτε τη φωνητική συνομιλία στο Fortnite: Battle Royale;

Ανοίξτε το μενού Ρυθμίσεις στην επάνω δεξιά γωνία της αρχικής σελίδας Fortnite επιλέγοντας τις τρεις ράβδους . Επιλέξτε την καρτέλα Ήχος στο επάνω μέρος της οθόνης. Από εκεί, μπορείτε να προσαρμόσετε διάφορες λειτουργίες ήχου, συμπεριλαμβανομένης και της φωνητικής συνομιλίας. Γυρίστε τα βέλη ώστε η ρύθμιση να δείξει ότι η φωνητική συνομιλία είναι  απενεργοποιημένη πατώντας τα βέλη.

Πώς πρέπει να διαχειρίζομαι την ώρα που είναι τα παιδιά μου μπροστά από την οθόνη και παίζουν το Fortnite;

Όταν κάθε αγώνας διαρκεί μόνο 20 λεπτά, είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα του “να παίξω άλλον ένα αγώνα ακόμα”. Ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσετε με το παιδί σας και να το καθοδηγήσετε να βρει μία ισορροπία μεταξύ video games και άλλων δραστηριοτήτων. Mία ώρα video games την ημέρα είναι ο επιτρεπτός χρόνος που προτείνουν οι ειδικοί.

Είναι το Fortnite εθιστικό;

Το παιχνίδι έχει πολλά στοιχεία που το καθιστούν συναρπαστικό για να το παίξεις, από τους χαρακτήρες μέχρι την εναλλαγή όπλων, τοπίων και προκλήσεων. Και για τα παιδιά που παίζουν με φίλους τους είναι δύσκολο να αντισταθούν. Αλλά ο πραγματικός εθισμός είναι μια διαφορετική ιστορία. Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (APA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν πλέον και επίσημα να αναγνωρίσει τον εθισμό τα παιχνίδια ως μία ψυχική διαταραχή, γνωστή και ως Gaming Disorder.  Ωστόσο, το Gaming Disorder είναι κλινική διαταραχή και μπορεί να συνδέεται με άλλες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).