Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Πώς η υπερβολική δημοσιότητα μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο να πέσει κάποιος θύμα διαδικτυακής απάτης.

Το Σάββατο, 1η Ιουνίου διεξήχθη ο τελικός του Champions League μεταξύ της Liverpool και της Tottenham. Κατά τη διάρκεια του αγώνα η προσοχή όλων στρέφεται στην Kinsey Wolanski, μιας κοπέλας 22 ετών η οποία εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο τρέχοντας και φορώντας ένα αποκαλυπτικό μαύρο μαγιό. Αφού οι άντρες  τη συνόδευσαν εκτός αγωνιστικού χώρου το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά. Πολλες φορές στο παρελθόν έχουν σημειωθεί τέτοια περιστατικά. Ωστόσο, στην προκειμένη αυτό το γεγονός συνέβαλε στο να πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης το συγκεκριμένο άτομο καταλήγοντας να κλείσει το λογαριασμό της στο Instagram.

Η δημοσιότητα σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να παίξει πολύ σηματικό ρόλο στο να πέσει κάποιος θύμα απάτης στο διαδίκτυο. Σε αυτή τη περίπτωση η Wolanski τράβηξε την προσοχή χωρίς να λάβει υπόψιν της τις συνέπειες αυτής της πράξης. Η ίδια δήλωσε: ”Μου αρέσει να κάνω τρελά πράγματα συνέχεια, αλλά δε φαντάστηκα πώς θα μπορούσε να φτάσει σε τέτοιο σημείο.” Η αλήθεια είναι πως πολλά άτομα λειτουργούν με αυτό τον τρόπο χωρίς να σκέφτονται τι μπορεί να επακολουθήσει.

Η περίπτωση της Wolanski αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς η δημοσιότητα μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο να πέσει κάποιος θύμα απάτης στο διαδίκτυο. Η έκθεση στα ΜΜΕ και στα social media δυστυχώς μπορεί να ενισχύσει τέτοιες ενέργειες.  Σαφώς και δεν είναι λύση να να απέχει κάποιος από τα social media και σίγουρα κάποια άτομα λόγω επαγγέλματος δεν μπορούν να αποφύγουν το κομμάτι της δημοσιότητας. Απλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι κίνδυνοι που μπορεί να υπάρχουν από αυτού του τύπου την έκθεση, και για αυτό το λόγο  θα πρέπει ο καθένας να προστατεύει τον εαυτό του από τέτοιου είδους απάτες.

Επομένως, θα πρέπει όλοι να είμαστε ενήμεροι για τις συνέπειες της δημοσιότητας στη ζωή μας. Είτε είναι εκούσια είτε ακούσια η έκθεση του καθενός στη δημοσιότητα, υπάρχουν τρόποι πρόληψης και προστασίας από ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να μας φέρουν σε δύσκολη θέση και να μας επηρεάσουν αρνητικά σε μεγάλο βαθμό.

 

Με πληροφορίες από  Τhe Sun