Τεχνολογία, Ψυχική υγεία

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει άτομα με αυτοκτονικές τάσεις;

Ο αυτοκτονικός ιδεασμός αναφέρεται στην επίμονη ενασχόληση του ατόμου με σκέψεις περί αυτοκτονίας, όπως π.χ. εικόνες ή σχεδιασμό αυτοκτονικών πράξεων. Ακόμη, μπορεί το άτομο να “απειλεί” τους γύρω του ότι θα προβεί σε μια τέτοια πράξη, ή να αφήνει σχετικά σημειώματα. Γενικότερα, θα έλεγε κανείς ότι αυτό το στάδιο είναι ένα βήμα πριν την εκδήλωση αυτοκτονικής συμπεριφοράς, καθώς η πράξη ακόμα διαμορφώνεται στο μυαλό του ατόμου.

Ο περίγυρος τέτοιων ατόμων είναι λογικό να βρίσκεται σε επιφυλακή για τον άνθρωπό του, που βρίσκεται σε αυξημένη επικινδυνότητα. Από την άλλη, είναι λογικό να μην μπορεί ενδεχομένως να τον προσέχει ανά πάσα ώρα και στιγμή, προκειμένου να μην βάλει τέλος στη ζωή του. Κάπου εδώ θα μπορούσε η τεχνολογία να προφέρει την πολύτιμη βοήθειά της, με σκοπό να μπορέσει να υποψιαστεί κανείς, αν κάποιος άνθρωπος βρίσκεται σε κίνδυνο.

  • Σύνδεση smartwatch με το κινητό ενός έμπιστου κοντινού προσώπου. Σε περίπτωση που καταγραφούν ασυνήθιστα αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, ενδεχομένως να σημαίνει ότι το άτομο βρίσκεται σε μια κατάσταση αυξημένης αδρεναλίνης – πράγμα ιδιαίτερα ύποπτο για άτομα με αυτοκτονικούς ιδεασμούς. Ίσως σημαίνει ότι προετοιμάζεται για την πράξη.
  • Τοποθέτηση κάμερας στο εσωτερικό του σπιτιού προκειμένου να επιβλέπονται οι κινήσεις του ατόμου που βρίσκεται σε επικινδυνότητα.
  • Ερευνητές του Facebook έχουν δημιουργήσει τεχνολογία αναγνώρισης προτύπων ώστε να μπορεί να εντοπιστεί πότε μια ανάρτηση μπορεί να περιέχει “σκέψεις αυτοκτονίας”.
  • Το Messenger λειτουργεί μια ενημέρωση όπου το άτομο μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με επαγγελματίες ψυχικής υγείας όταν βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη.
  • Η εφαρμογή AI Buddy έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση αυτοκτονικών τάσεων παιδιών με γονείς στρατιωτικούς, καθώς αυτά βρίσκονται σε αυξημένη επικινδυνότητα. Το app επικοινωνεί με τα παιδιά μέσω γελοιογραφίας ενώ είναι εκπαιδευμένo να μπορεί να αναγνωρίσει βάση του τρόπου που μιλούν, σκέψεις αυτοκτονικότητας.
  • Μέσω της εφαρμογής Bark.us, παρέχεται η δυνατότητα να ανιχνευθεί μέσω e-mail, SMS και κοινωνικών μέσων δικτύωσης, σκέψη ή πρόθεση του χρήστη να αυτοκτονήσει. Εάν εντοπιστεί κάτι τέτοιο, τότε η εφαρμογή επικοινωνεί με τον κηδεμόνα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από σχετική ανάλυση της εταιρίας, έχουν σωθεί 25 ζωές εφήβων με το συγκεκριμένο σύστημα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η τεχνολογία μπορεί να παρέχει βοήθεια σε ένα πρωτογενές επίπεδο για τις τάσεις αυτοκτονίας. Eξάλλου, κύριο μέλημα είναι η προστασία της σωματικής ακεραιότητας. Είναι στο χέρι μας η σωστή χρήση των τεχνολογικών μέσων με σκοπό να λάβουμε τα μέγιστα οφέλη. Πρέπει ωστόσο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον χειρισμό τέτοιων ατόμων, ακόμα και αν οι απόπειρές τους ήταν ανεπιτυχείς. Αδιαμφισβήτητα είναι πολύ σημαντική η παραπομπή ενός τέτοιου ατόμου σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ώστε να λάβει την βοήθεια και την καθοδήγηση που χρειάζεται.

πηγή: texnologia.net