Εγκλήματα, Κοινωνία

Περιβαλλοντικά εγκλήματα

Γράφουν οι Λουκία Χαρίτογλου και Ιφιγένεια Κολιού, φοιτήτριες Ψυχολογίας

Οι μεταβολές στο κλίμα του πλανήτη επηρεάζουν κατά πολύ τον κόσμο. Ακραία καιρικά φαινόμενα, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνά, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που υφίσταται ο πλανήτης και δυστυχώς δεν παρατηρείται καμία ευαισθητοποίηση και διάθεση για αλλαγή. “Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι χωρίς επείγουσα δράση, η θερμοκρασία του πλανήτη είναι πιθανόν να αυξηθεί πάνω από 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα ως το 2060 και η αύξηση θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τους 5°C ως το τέλος του αιώνα.” Μάλιστα έχει ειπωθεί το εξής : “Μια τέτοια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη φύση, επιφέροντας ανεπίστρεπτες αλλαγές σε πολλά οικοσυστήματα και επακόλουθη απώλεια βιοποικιλότητας. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα θα οδηγήσουν επίσης σε τεράστιο κόστος για την οικονομία της ΕΕ και θα υπονομεύσουν την ικανότητα των χωρών να παράγουν τρόφιμα.”

H ρύπανση του αέρα, που οφείλεται στα προϊόντα καύσης των ορυκτών καυσίμων από τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες, η απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, ήδη εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμοκρασιών της Γης, που έχει ως επακόλουθο το λιώσιμο των πάγων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, απώλεια χερσαίων εκτάσεων κλπ. Το φωτοχημικό νέφος που προκαλείται από τη συσσώρευση αέριων ρύπων, κυρίως σε μεγάλες πόλεις, έχει σημαντικές επιπτώσεις και στον πλανήτη και στην υγεία των ανθρώπων. Οι άσκοπες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις, η μη χρήση ποδηλάτου υποδεικνύουν την ανευθυνότητα των ανθρώπων ως προς την έλλειψη διάθεσης βελτίωσης κάποιων συνηθειών και ανάληψη δράσεων για την επιβίωση του πλανήτη.

Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καθώς τα μέτωπα φωτιάς είναι ολοένα και περισσότερα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στο περιβάλλον, και κατ΄επέκταση και για εμάς τους ίδιους, τέτοιας έκτασης καταστροφές. Οι περισσότεροι θα γνωρίζουμε ότι μια πυρκαγιά μεγάλης έκτασης ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και επιβαρύνει τις ήδη δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη μας (φαινόμενο του θερμοκηπίου, πλημμύρες κ.ά). Η κλιματική αλλαγή εντάσσεται σε έναν φαύλο κύκλο όπου ξεκινά από την ρύπανση, συνεχίζει με την καταστροφή του περιβάλλοντος, καταλήγει στην αλλαγή του κλίματος και ξεκινάει πάλι απο την αρχή. Ανεπηρέαστη δεν μένει ούτε η πανίδα, αφού εκατοντάδες ζώα καίγονται γιατί δεν προλαβαίνουν να απομακρυνθούν και να γλυτώσουν. Η μόλυνση του περιβάλλοντος πέραν από μακροπρόθεσμες συνέπειες, έχει και βραχυπρόθεσμες. Για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι λόγω της κακής ποιότητας του αέρα (δείκτης ποιότητας του αέρα ΑQI) επηρεάζονται όσον αφορά το αναπνευστικό τους και ειδικότερα αυτοί οι οποίοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο συμβουλεύεται να παραμένουν σε κλειστούς χώρους και να είναι γενικότερα προσεκτικοί με τις μετακινήσεις τους. Παγκοσμίως αυτή την στιγμή τα ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς είναι μεγάλα σε αριθμό και σε εκτάσεις, με αποτέλεσμα ο χάρτης να είναι γεμάτος με κόκκινο χρώμα.

Αν σκεφτούμε σοβαρά τα ξεσπάσματα της Γης, με καύσωνες και τα λοιπά, θα καταλάβουμε ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Όταν αφήνουμε την τηλεόραση ανοιχτή, το κινητό μας στην πρίζα όλο το βράδυ και καταναλώνεται τεράστια ενέργεια, έχει σαν αποτέλεσμα να εντείνεται όλο και περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κάθε φορά που πετάμε ένα πλαστικό στα σκουπίδια πρέπει να αναλογιζόμαστε ότι περίπου 4,8 – 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς μας, ενώ στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού, κάτι που σκοτώνει τα θαλάσσια ζώα και επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Το να πετάμε σκουπίδια στο δρόμο και όχι στον κάδο απορριμμάτων, έχει κάνει τα δάση, σκουπιδότοπο. Αυτό από μόνο του πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς όλα τα απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα και έπειτα στο πιάτο μας, μιας και επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή των καταστάσεων που ζούμε τα τελευταία χρόνια λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για πολλές καταστροφές και ο άνθρωπος είναι και αυτός που μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή. Η αλλαγή στον τρόπο σκέψης, θα επιφέρει και αλλαγή στις πράξεις του καθένα ξεχωριστά.

Πηγές:

https://www.protothema.gr/environment/article/1149670/o-planitis-flegetai-apisteuti-apeikonisi-tis-nasa-apo-tis-ipa-mehri-tin-afriki/AMP/

https://www.airlab.edu.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=104&lang=el

https://www.consilium.europa.eu/el/policies/climate-change/