Γράφει η Μαρίνα Καρατζαφέρη, Κοινωνικός Επιστήμονας
Μία από τις 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ολοκληρώσει πλήρως την εκχώρηση του διαθέσιμου φάσματος συχνοτήτων για τη λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς 5G είναι η Ελλάδα. Οι υποδομές του 5G στην χώρα μας και η εκχώρηση του στις τρεις βασικές μπάντες συχνοτήτων έφεραν την Ελλάδα μέσα στην πρώτη δυάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Φινλανδία. Στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας έκδοσης της τριμηνιαίας μελέτης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το 5G (European 5G Observatory), το οποίο δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα της ανάπτυξης των δικτύων 5ης γενιάς (5G) , στα οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή η ΕΕ. Με βάση τα στοιχεία από την εταιρεία iDATE, η Ελλάδα έχει αποδώσει το 83% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις 35,7%. Στην πρώτη θέση η Φινλανδία έχει αποδώσει το 100% των συχνοτήτων 5G. Στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης, είναι η Γερμανία, η Κύπρος, η Τσεχία και Σλοβακία. Αμέσως μετά στην κατάταξη βρίσκονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του iDATE σε αυτά τα κράτη, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδοθεί καμία συχνότητα για χρήση 5G και έχουν μηδενική επίδοση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του European 5G Observatory, η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Γερμανία είναι οι μόνες χώρες της Ε.Ε. που έχουν ολοκληρώσει (100%) τη διαδικασία για την εκχώρηση του φάσματος όσον αφορά τις περιοχές των 700 MHz, 3,6 GHz και 26 GHz. Οι συγκεκριμένες φασματικές περιοχές αποκαλούνται από το Παρατηρητήριο ως pioneer bands γιατί είναι οι μπάντες συχνοτήτων που δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Στη μελέτη φαίνεται πως όσον αφορά στην περιοχή των 3,6 GHz, το ποσοστό ολοκλήρωσης της εκχώρησης φάσματος είναι στο 98%. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν δεσμευτεί περίπου 10 MHz φάσματος προκειμένου να αξιοποιηθεί για πιλοτικές δοκιμές από εταιρίες που θα χρηματοδοτηθούν το fund Φαιστός, το οποίο έχει συσταθεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει επιχειρηματικά εγχειρήματα που θα αξιοποιούν το 5G.
- Η Ελλάδα και το 5G
Οι Έλληνες καταναλωτές που κάνουν χρήση των δικτύων 5ης γενιάς (5G) απολαμβάνουν ταχύτητες όσον αφορά τη λήψη αλλά και την αποστολή δεδομένων που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας.
Οι υψηλές ταχύτητες είναι ένα πρώτο δείγμα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξει αρκετά την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Με βάση τις άδειες που έχουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η υποχρέωση τους είναι να προσφέρουν κάλυψη με ελάχιστες ταχύτητες λήψης δεδομένων 100 Mbps στο 60% του πληθυσμού της χώρας μέσα στην επόμενη 3ετία και στο 90% στην επόμενη 6ετία. Οι στόχοι αυτοί αναμένεται να επιτευχθούν ενδεχομένως και νωρίτερα. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), πραγματοποίησε το 2020 επιτόπιες μετρήσεις εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από σταθμούς κεραιών με εξωτερικά συνεργεία, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.
Παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του Covid-19, κατάφερε πέρυσι να διατηρήσει τον αριθμό των επιτόπιων ελέγχων στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.
Από τους ελέγχους προκύπτει πως:
- Διενεργήθηκαν έλεγχοι και επί τόπου μετρήσεις σε 1.915 σταθμούς κεραιών σε όλη τη χώρα. Στην πλειονότητά τους ήταν αυτεπάγγελτοι έλεγχοι, ενώ μικρός αριθμός αφορούσε σε ελέγχους που έγιναν κατόπιν αιτημάτων πολιτών ή φορέων.
- Περίπου το 83% των ελέγχων αφορούσε σταθμούς κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται σε σταθμούς κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και σταθμούς κεραιών σταθερής τηλεφωνίας.
- Διαπιστώθηκαν11 περιπτώσεις υπερβάσεων των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία: οι 9 εξ αυτών αφορούν σταθμούς κεραιών σε θέσεις εκτός αστικού ιστού, δηλαδή σε περιοχές που συνιστούν πρακτικά «πάρκα κεραιών», και οι υπόλοιπες 2 αφορούν κεραιοδιατάξεις εντός αστικού ιστού.
Επιπλέον, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση απολογισμού λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων για το έτος 2020.
Το ΕΠΗΠ είναι ένα πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο 500 σταθερών σταθμών μέτρησης, τα αποτελέσματα του οποίου προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο. Εκτός των σταθερών σταθμών μέτρησης, το ΕΠΗΠ περιλαμβάνει και κινητούς σταθμούς, που το 2020 λειτούργησαν σε 8 Δήμους. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων του 2020, οι τιμές που καταγράφτηκαν από όλους τους σταθερούς και κινητούς σταθμούς μέτρησης ήταν πολύ χαμηλότερες των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.
Συμπερασματικά, η Ελλάδα γενικότερα θεωρείται από τα κράτη-μέλη που έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τόσο τις διαδικασίες όσο και τις ενέργειες για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που θα αξιοποιεί το 5G.
https://www.cnn.gr/tech/story/275049/psila-i-ellada-stin-5g-katataxi-tis-eyropaikis-enosis
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.