Ψυχική υγεία

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων | Άνθρωποι και ζώα, μία σχέση ζωής

Ήδη από τα παλαιότερα χρόνια, οι άνθρωποι χρειάζονταν και φρόντιζαν να έχουν στη ζωή τους τα ζώα. Αυτά πολλές φορές συνείσφεραν σε πρακτικά ζητήματα και αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους. Τα ζώα ωστόσο, ειδικά στη σύγχρονη εποχή, έχουν αποκτήσει την σημασία και τη θέση που τους αξίζει. Δεν πρόκειται για ιδιοκτησία των ανθρώπων αλλά για έμβια όντα που φροντίζουν και προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη σε όποιον βρίσκεται δίπλα τους.

Τα ζώα, είτε πρόκειται για οικόσιτα είτε για αδέσποτα, αξίζουν την φροντίδα και την προστασία μας. Έχουν δικαιώματα και είναι υποχρέωσή μας να μεριμνούμε για αυτά. Όπως σεβόμαστε τους ανθρώπους, κατά τον ίδιο τρόπο οφείλουμε να σεβόμαστε και τα ζώα καθώς αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας και η ζωή τους είναι εξίσου σημαντική. Τα ζώα δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, για αυτό είναι δική μας αρμοδιότητα να τα προσέχουμε και να αντιδρούμε αν παρατηρούμε συμπεριφορές κακομεταχείρισης εις βάρος τους.

Το ότι είναι ζώα δεν τα καθιστά κατώτερα ή λιγότερο σημαντικά από εμάς. Είναι απίστευτα εγωιστικό να θεωρούμε τους εαυτούς μας ανώτερους, να βασιζόμαστε σε αυτή την αντίληψη για να φερόμαστε βίαια και να κακομεταχειριζόμαστε τα ζώα. Άλλωστε, ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται πραγματικά στο πώς αντιμετωπίζει ένα ζώο και όχι έναν άλλο άνθρωπο.

Τα ζώα πολλές φορές δε δέχονται τη καλύτερη συμπεριφορά από τους ανθρώπους. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε ζώα παραμελημένα και υποσιτισμένα τόσο σε δρόμους αλλά και σε αυλές ή μπαλκόνια. Υπάρχουν άτομα που χωρίς πολλή σκέψη αποφασίζουν να βάλουν ένα ζώο στη ζωή τους και ξαφνικά συνειδητοποιούν είτε ότι δεν μπορούν είτε ότι δεν θέλουν πια να το φροντίζουν. Ωστόσο, αυτά από τη μεριά τους έχουν πάντα τεράστια ποσά αγάπης να προσφέρουν. Όσο δύσκολα και αν έχουν περάσει, είναι εκεί να συντροφεύουν και να στηρίζουν εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Ένα χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής είναι η μοναξιά που αισθάνονται οι άνθρωποι. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και η απρόσωπη κοινωνία στην οποία ζούμε, οδηγούν τους ανθρώπους σε απομόνωση και αποξένωση. Τα ζώα βοηθούν στο να μειωθεί αυτό το αίσθημα καθώς προσφέρουν φροντίδα, παρέα και διασκέδαση στον άνθρωπο που τα έχει δίπλα τους. Ακόμα και μετά από μία δύσκολη μέρα, η παρουσία ενός ζώου μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ξεχάσει εντελώς την κούραση και την πίεση που αισθάνεται.

Τα ζώα είναι οικογένεια και θεωρούνται ισότιμα μέλη αυτής. Βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς ήδη από μικρή ηλικία μαθαίνουν να γίνονται υπεύθυνα άτομα με το να νοιάζονται για κάποιον άλλο, πέρα από τον εαυτό τους. Τα παιδιά μέσω της φροντίδας των ζώων γίνονται ευγενικά, μαθαίνουν να σέβονται και να φέρονται με σωστό τρόπο.

Η παρουσία των ζώων είναι πολύτιμη στη ζωή μας. Προσφέρουν μία θεραπευτική διέξοδο σε άτομα που βιώνουν έντονο στρες, σε επίπεδο που τους δυσκολεύει σε απλές καθημερινές τους δραστηριότητες. Τα ζώα είναι εκεί για να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους και να προσφέρουν ανακούφιση και ασφάλεια στο άτομο.

Η απόφαση να βάλει κάποιος στη ζωή του ένα ζώο δεν αποτελεί παιχνίδι ούτε πρέπει να λαμβάνεται απερίσκεπτα. Είναι μία μεγάλη ευθύνη την οποία χρειάζεται να είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αναλάβουμε. Το ζώο που αποφασίζουμε να βάλουμε στη ζωή μας χρειάζεται τη φροντίδα και την αγάπη μας, την οποία αυτό με τη σειρά του θα μας επιστρέψει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Είναι δείγμα ωριμότητας να γνωρίζουμε αν είμαστε σε θέση να αναλάβουμε την φροντίδα ενός ζώου και να μη προχωρούμε σε αυτή αν δεν είμαστε έτοιμοι.

The following two tabs change content below.

Volunteer Team

Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.