Trends, Τεχνολογία

Οι οθόνες είναι καλές, βασικά

Μετάφραση

Ο κινητός υπολογιστής χωρίς οθόνη της Humane είναι σίγουρα μια ωραία πρόταση, αλλά στην πραγματικότητα οι οθόνες είναι πολύ καλές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Humane παρουσίασε το AI Pin ως αντικαταστάτη τηλεφώνου χωρίς οθόνη. Οι χρήστες αλληλεπιδρούν μαζί του μέσω φωνής και ένας μικροσκοπικός προβολέας εμφανίζει στην παλάμη του χεριού τους στοιχεία όπως τα χειριστήρια πολυμέσων και τις εισερχόμενες κλήσεις. Η ιδέα είναι να μπορούν οι να κινούνται απλά μέσα στον κόσμο, χωρίς να επιβαρύνονται από ψηφιακές συσκευές που απαιτούν συνεχώς την προσοχή τους.

Είναι ένα όμορφο σχέδιο που πολλοί θα ήθελαν να πιστέψουν. Αλλά το θέμα είναι το εξής: οι οθόνες είναι σπουδαίες και δεν είναι δυνατόν, ούτε καν σκόπιμο, να τις εγκαταλείψουν ακόμα οι χρήστες.

Η ιδέα της Humane επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το προϊόν της δεν έχει οθόνη – ο ιδρυτής της Imran Chaudhri δήλωσε το ίδιο σε ομιλία του νωρίτερα φέτος. Κατά την άποψη της Humane, οι οθόνες αποτελούν ένα φράγμα ανάμεσα στους ανθρώπους και τον υπόλοιπο κόσμο. Το AI Pin επιτρέπει στους χρήστες “να έχουν πρόσβαση στη δύναμη των υπολογιστών, ενώ παράλληλα παραμένουν παρόντες στο περιβάλλον τους”, δήλωσε ο Chaudhri. Δεν είναι ο μόνος με αυτό το συναίσθημα, καθώς ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του μεγαλύτερου χρόνου παρακολούθησης. Η επιστήμη δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη, αλλά ο Chaudhri ανταποκρίνεται σε μια γενική ανησυχία ότι όλος ο κόσμος κοιτάζει την οθόνη του τηλεφώνου του πάρα πολύ.

Αλλά ακόμη και αν το μέλλον χωρίς οθόνες είναι ο σωστός προορισμός, απαιτεί κάτι περισσότερο από μηδενικές οθόνες στο παρόν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ιδέα της Humane είναι κατά κάποιο τρόπο αληθινή – είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι απλά μπορεί να υπάρχει χωρίς να ελέγχει το τηλέφωνό του κάθε πέντε λεπτά. Ακούγεται υπέροχο! Αλλά το να πετάξουμε απλώς το τηλέφωνό μας στη θάλασσα δεν είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους περισσότερους από εμάς, οπότε πώς παραμένουμε συνδεδεμένοι και φιλτράρουμε το θόρυβο χωρίς να αποσυνδεθούμε εντελώς;

Πρόκειται για μια απολύτως λογική επιδίωξη, και η Humane δεν είναι η πρώτη που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αλλά η Humane είναι η μοναδική εταιρεία στο πόσο μακριά πιστεύει ότι πρέπει να πάμε.

Ο Chaudhri είπε στην ομιλία του ότι “για να εξελιχθεί πραγματικά η σχέση ανθρώπου-τεχνολογίας πέρα από τις οθόνες, χρειαζόμαστε κάτι ριζικά διαφορετικό”. Κατά την άποψη αυτή, “ριζικά διαφορετικό” σημαίνει προφανώς “καθόλου οθόνες”. Αλλά ακόμη και αυτό το όραμα είναι μια οφθαλμαπάτη: Η Humane λέει ότι διαχειρίζεστε το AI pin, τα δεδομένα σας και τις φωτογραφίες που τραβάτε με αυτό μέσω ενός κόμβου στον οποίο έχετε πρόσβαση “σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο”, το οποίο τείνει να χρησιμοποιείται σε οθόνες!

Η Humane έχει βρει κάτι το ενδιαφέρον, και ένα μέλλον όπου ο κόσμος θα περνάει λιγότερο χρόνο στις οθόνες είναι κάτι απολύτως θεμιτό. Αλλά το να προσποιούμαστε ότι είμαστε ήδη εκεί και ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας είναι να πετάξουμε τα τηλέφωνά μας, είναι μια οπτική που δεν ευσταθεί.

Πηγή:

https://www.theverge.com/23965540/humane-ai-pin-screen-phone-ambient-computing