Κοινωνία, Συμπεριφορά

Οι κλιματικές αλλαγές είναι αναπόφευκτες και δυστυχώς μη αναστρέψιμες | Η έντονη προειδοποίηση του IPCC

Επιμέλεια Γεώργιος Φλώρου, φοιτητής ψυχολογίας

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επηρεάσει το κλίμα με τρόπο πρωτοφανή στην ιστορία και σε βαθμό που πλέον κάποιες αλλαγές είναι αναπόφευκτες και μη αναστρέψιμες σύμφωνα με επιστήμονες. Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες η θερμοκρασία ενδέχεται να ανέβει πάνω από 1,5C από τα επίπεδα πριν την βιομηχανική επανάσταση, κάτι που θα παραβιάσει την Συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον του 2015. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό, είναι να μειωθούν άμεσα και δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ κάθε αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να επιταχύνει πολύ τις καταστροφές, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του IPCC που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Αναφέρουν μάλιστα ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος παράγοντας για την αλλαγή αυτή.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο δήλωσαν ότι πρέπει με βάση τα δεδομένα η παγκόσμια οικονομία να στραφεί σε λύσεις με χαμηλή εκπομπή άνθρακα. Κυβερνήσεις από 197 χώρες θα προβούν σε συνάντηση αυτό τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με στόχο να γίνουν συζητήσεις σχετικές με το περιβάλλον. Η συνάντηση φέρει τον τίτλο Cop26. Κάθε έθνος θα χρειαστεί να πάει με νέες λύσεις που θα βοηθήσουν να μειωθεί η αύξηση της θερμοκρασίας το πολύ στον 1,5C από την βιομηχανική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Antonio Gutteres, γενικό γραμματέα του ΟΗΕ “Είναι κόκκινος κωδικός για την ανθρωπότητα. Οι συναγερμοί είναι εκκωφαντικοί και τα στοιχεία αδιάψευστα: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση πνίγουν τον πλανήτη και θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο.” “Αυτή η αναφορά θα πρέπει να αποτελέσει την προαναγγελία θανάτου για το κάρβουνο και τα ορυκτά καύσιμα, πριν καταστρέψουν τον πλανήτη μας” δήλωσε και κάλεσε σε παύση νέων εργοστασίων ρεύματος με κάρβουνο και στην εξερεύνηση νέων μορφών καυσίμων.

Η θερμοκρασία αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στον 1,1C πάνω από την προ-βιομηχανική περίοδο αλλά είναι ακόμη εφικτό να σταθεροποιήσουμε το περιβάλλον στον 1,5C αναφέρει ο IPCC. Σε αυτό το σημείο και πάλι θα υπάρξει αύξηση σε καύσωνες, εντονότερες καταιγίδες και σοβαρότερες ξηρασίες και πλημμύρες αλλά ο κίνδυνος θα είναι σημαντικά μικρότερος από το να φτάσει στους 2C.

Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών παρότρυναν τις κυβερνήσεις να λάβουν δράση αμέσως. Ο Doug Parr, επιστημονικός διευθυντής στην Greenpeace UK, δήλωσε “Αυτή δεν είναι η πρώτη γενιά ηγετών κρατών που προειδοποιούνται από τους επιστήμονες για την βαρύτητα της κλιματικής κρίσης, αλλά είναι οι τελευταίοι που έχουν την πολυτέλεια να την αγνοήσουν. Η αυξημένη συχνότητα, κλίμακα και σοβαρότητα των κλιματικών καταστροφών που έχουν κάψει και πλημμυρίσει τους τελευταίους μήνες πολλά μέρη του κόσμου είναι αποτέλεσμα της περασμένης αδράνειας. Αν οι ηγέτες του κόσμου δεν αρχίσουν να ασχολούνται με αυτό τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα”.

Ακόμη και να περιοριστεί η θερμοκρασία στον 1,5C υπάρχουν αποτελέσματα που δε γίνεται να αποφευχθούν, όπως το λιώσιμο των πάγων, η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας και η αύξηση της θερμοκρασίας και της οξύτητας των ωκεανών. Δραστικές αλλαγές μπορούν να περιορίσουν το αποτέλεσμα αλλά όχι να το αναστρέψουν.

Αυτή η αναφορά είναι ίσως η τελευταία κατά την οποία μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο αυτό, με τον Joeri Rogelj, διευθυντή έρευνας στο Grantham Institute, Imperial College London και βασικού συγγραφέα στον IPCC, να αναφέρει: “Αυτή η αναφορά δείχνει πως όσο πιο κοντά μείνουμε στον 1,5C τόσο καλύτερο θα είναι το περιβάλλον που θα ζούμε καθώς και πως μπορούμε να μείνουμε στον 1,5C αλλά οριακά και μόνο αν μειώσουμε τις εκπομπές αυτή τη δεκαετία… Αν δεν το κάνουμε, στην επόμενη αναφορά της IPCC, στο τέλος της δεκαετίας, το 1,5C θα είναι ανέφικτο”.

Την αναφορά αυτή θα ακολουθήσουν το επόμενο έτος άλλα δύο τμήματα: το δεύτερο θα εστιάζει στα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης και το τρίτο σε πιθανές λύσεις.

Πηγή: 

https://www.theguardian.com/science/2021/aug/09/humans-have-caused-unprecedented-and-irreversible-change-to-climate-scientists-warn